92041742

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό New Scientist, ο Αμπραχίμ έχει δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα και η γέννησή του θεωρείται «επαναστατική».

Αναμένεται, όμως, να διχάσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους πολίτες του κόσμου, καθώς η τεχνική που ακολουθήθηκε έχει δεχτεί σφοδρή κριτική στο παρελθόν.

Οι μητέρα του βρέφους, Ιμπτισάμ Σαμπάν, μεταφέρει το γονίδιο για το σύνδρομο Leigh –μια σπάνια γενετική ασθένεια που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στο θάνατο μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Οι γονείς του μικρού έχασαν τα δύο πρώτα του παιδιά από το εν λόγω σύνδρομο και αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από αμερικανούς ερευνητές του κέντρου αναπαραγωγής New Hope  στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμπραχίμ Χασάν στην αγκαλιά του Τζον Ζανγκ.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας Τζον Ζάνγκ και η ομάδα του ερευνούν εδώ και χρόνια την μέθοδο γονιμοποίησης «τριών γονέων» την οποία χρησιμοποίησαν για δημιουργήσουν πέντε έμβρυα, εκ των οποίων μόνο το ένα αναπτύχθηκε φυσιολογικά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους ειδικούς να εξαφανίσουν επικίνδυνες ή και πολλές φορές θανατηφόρες μιτοχονδριακές ασθένειες, οι οποίες μεταφέρονται από τη μητέρα στο παιδί.

 

 

Τα μιτοχόνδρια είναι μικρές «μονάδες ενέργειας», που τροφοδοτούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει δύο διαφορετικές παραλλαγές της τεχνικής. Σε περίπτωση που το μιτοχονδριακό DNA εμφανίζει προβλήματα, τότε οι ειδικοί είναι σε θέση να αφαιρέσουν τον πυρήνα του ωαρίου της μητέρας και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν σε ένα ξένο υγιές ωάριο, το οποίο θα γονιμοποιηθεί με το γενετικό υλικό του πατέρα.

Αντίστοιχα, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν τον πυρήνα και αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν στο ωάριο μιας άλλης γυναίκας, από το οποίο θα έχει καταστραφεί ο πυρήνας. Με αυτό τον τρόπο το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει 20.000 γονίδια από τους γονείς του και 37 μιτοχονδριακά γονίδια από κάποια δότρια. Αυτή είναι, όπως έγινε γνωστό, και η τεχνική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του μικρού Αμπραχίμ.

Στη συνέχεια, το έμβρυο αυτό εμφυτεύθηκε στη μητέρα από την Ιορδανία και μετά από μια φυσιολογική κύηση γεννήθηκε ο μικρός. Μέχρι στιγμής, ο Αμπραχίμ δεν έχει εμφανίσει σημάδια της θανατηφόρου νόσου, που σκότωσε πριν από χρόνια δύο αδελφάκια του.

Η μέθοδος αυτή δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και έτσι, ο Ζανγκ και η ομάδα του πήγαν στο Μεξικό όπου «δεν υπάρχουν κανόνες», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Παρά την κριτική που έχει δεχτεί στο παρελθόν, ο Ζανγκ ισχυρίζεται ότι η επιλογή του ήταν σωστή. «Το να σώζεις ζωές είναι πάντα ηθικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ethnos

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed