Ενας στους δύο συνταξιούχους στο όριο της φτώχειαςσυνταξη

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, αφού δείχνουν ότι οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειές τους από τις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δύο ζει κάτω από τα όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων επιφέρουν τα 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός, αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από τα στοιχεία του Δικτύου προκύπτουν τα εξής:

1. Σήμερα οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

2. Το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα Μνημόνια, ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

3. Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές – περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο πλέον οι συντάξεις να αποτελούν φιλοδώρημα. Παρότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονιακές περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία φέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά.

«Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.«Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται. Κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας».

δολ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.