Σαρωτικούς ελέγχους στους παρόχους του, αλλά και στους ασφαλισμένους διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, καθώς ακόμη και σήμερα εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν τον Οργανισμό.
Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), υπό την Γενική Επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, έχουν μπει τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων και όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας στους τέσσερις γιατρούς (συνολικά 2000), που συνταγογραφούν επιθέματα, θα ελεγχθεί για παραβατική συμπεριφορά. Οι υπηρεσίες ελέγχου έχουν εντοπίσει 1200 παραβάσεις και καλούν σε απολογία 520 γιατρούς. Ταυτόχρονα ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί που ελέγχονται φαίνεται ότι ακολουθούν κοινή πρακτική, καθώς συνταγογραφούν τα μεγαλύτερα μεγέθη επιθεμάτων, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα.
Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα.
Με την βοήθεια της τεχνολογίας ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.
Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη φέρνουν στο φως και άλλα «παράδοξα», όπως συνταγογράφηση εξ αποστάσεως- σε άλλη περιοχή ο γιατρός σε άλλη ο ασθενής- συνταγογράφηση επιθεμάτων σε απλές πληγές που δεν χρειάζονται, αλλά και συνταγογράφηση επιθεμάτων συγκεκριμένης εταιρίας. Χαρακτηριστικά για «καλόγερο» στην πλάτη, χορηγήθηκαν επιθέματα για δύο μήνες και μάλιστα επτά ημέρες μετά την μικροεπέμβαση. Γιατροί χορήγησαν επιθέματα για έλκος παρανυχίδας, γρατζουνιά από γάτα, μικροτραυματισμό από λάστιχο ποτίσματος. Γιατροί συνταγογραφούν επιθέματα χωρίς οι ίδιοι να έχουν χειρουργήσει ή εξετάσει τον ασθενή. Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης φαινόμενα αποζημίωσης επιθεμάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές μεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου.
Ασθενείς δήλωσαν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι ποτέ δεν τραβήχτηκε φωτογραφία, ενώ οι γιατροί που καλούνται σε απολογία επικαλούνται άγνοια λειτουργίας του συστήματος. Σε περίπτωση πάντως που οι εξηγήσεις που δοθούν από τους γιατρούς κριθούν ανεπαρκείς οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ και καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εμφανίζεται αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό, να εξορθολογήσει τις δαπάνες και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, καθιστώντας σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι οι παραβατικές συμπεριφορές θα εντοπίζονται και θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μετατροπή του Οργανισμού από «παθητικό» σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ