Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, έπειτα από το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα.
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, οι αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής, η σύγκρουση με την Εκκλησία, αλλά και η επερχόμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα «θερμό» σκηνικό για την κυβέρνηση την προσεχή περίοδο.
Η λύση του ανασχηματισμού
Με όλα αυτά τα δεδομένα, έρχονται ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία απορρίπτει το Μαξίμου. Ως λύση, γίνεται λόγος για ανασχηματισμό, μετά από το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε ο Γιώργος Τσίπρας στα «Νέα» το Σάββατο, αναφέροντας ότι κυβέρνηση έχει ανάγκη έναν ευρύ ανασχηματισμό, για να απαλλαγεί από βαρίδια.
«Χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου ίσως και με θεσμικό τρόπο. Μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια», δήλωσε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι ένας ανασχηματισμός θα δώσει νέα ορμή και θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο.
Τα μέτωπα
Με ανοιχτό ακόμη το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την Τράπεζα Αττικής και τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα «στριμώχνουν» την κυβέρνηση, καθώς η αντιπολίτευση τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο για να καταφέρει «πλήγματα». Αυτές οι αποκαλύψεις αναμένεται να αποτελέσουν και αντικείμενο κόντρας την Τετάρτη, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει όξυνση στην κόντρα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μία διαμάχη, που επηρεάζει και τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο.
Ηδη οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, αρχικά με ανακοίνωση του κόμματος ότι τάσσεται υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας στο ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών και εν συνεχεία χθες με δήλωση του Τέρενς Κουίκ.
«Εμείς ζητάμε ο κ. Φίλης να αποσύρει τα όσα σκέφτεται περί του μαθήματος των Θρησκευτικών, να είναι λίγο πιο προσεχτικός όταν αναφέρεται στην Ιεραρχία και γενικά στους Ιερείς που έχουν δώσει αίμα για να είναι όρθια αυτή η πατρίδα και να βάλει το θέμα στην Επιτροπή για την μελέτη και επίλυση προβλημάτων της Εκκλησίας. Να κάνει διάλογο με την Εκκλησία και βεβαίως να κάνει διάλογο και με εμάς τους ΑΝΕΛ. Είμαστε μέσα στην κυβέρνηση, εταίροι», δήλωσε ο κ. Κουίκ, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της Εκκλησίας.
Οι συγκρούσεις αυτές στα εσωτερικά «μέτωπα» γίνονται με φόντο τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει «δύσκολα» θέματα όπως εκείνο των εργασιακών, αλλά και για το χρέος. Στο τελευταίο ζήτημα όμως θεωρείται ότι δύσκολα θα υπάρξουν τα επιθυμητά, από την κυβέρνηση, αποτελέσματα, με δεδομένο το γεγονός ότι εκτιμάται πως η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα κάνει υποχωρήσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που η Καγκελάριος έχει ήδη υποστεί φθορά, εξαιτίας των επιλογών της στο προσφυγικό.