Με αφορμή την συμμετοχή του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Γρεβενών στο Φεστιβάλ «ΕΜΜΕΛΕΙΑ 2016» που διοργάνωσε το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», η κ. Κατερίνα Δημ. Σουπεκιώτη κατέθεσε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών, η οποία και αναγνώστηκε κατά την 19η συνεδρίασή του στις 22-09-2016 και ομόφωνα αποφασίστηκε η δημοσίευσή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
“ΠΡΟΣ
Τον κκ Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Γρεβενών
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα θα ήθελα, διαμέσου υμών, να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου σ’ όλους αυτούς που με τον τρόπο τους, διαχρονικά, συνετέλεσαν στη λειτουργία δομών και κοιτίδων πολιτισμού, όπως αυτή του τμήματος παραδοσιακών χωρών του Δήμου σας.
Δεν είμαι Γρεβενιώτισσα, δεν έχω λόγους να υπερθεματίζω αξιωματούχους, είχα, όμως, την τύχη να παραβρεθώ στο χοροθέατρο της Δόρας Στράτου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 για να δω τον πατέρα μου, έτσι υπήρξα κοινωνός μιας πολιτιστικής μυσταγωγίας.
Η αποστολή ήταν οργανωμένη, φιλική και απέπνεε μια γλυκιά νότα επαρχιώτικης απλότητας και φιλοξενίας η οποία εκφράστηκε αφειδώς με την προσφορά δώρων, στην αρχή της εκδήλωσης. Οι επικεφαλείς διακριτικοί, χαμογελαστοί.
Η κομπανία απέδωσε με ένταση τα χοροχρώματα της περιοχής χωρίς μοντερνισμούς και στοιχεία λαϊκισμού. Εξέφρασε με απλό και ανόθευτο τρόπο τη ντόπια μουσική παράδοση, όπως αυτή καλλιεργήθηκε στην περιοχή, δίνοντάς της, διαστάσεις ανάλογες, ώστε να μη ζηλεύει σε τίποτα άλλες γνήσια παραδοσιακές μουσικές του κόσμου. Ο τρόπος απόδοσης τόνιζε, ιδιαίτερα, τη δωρική φιγούρα του καλλικέλαδου, λιτού και απέριττου ερμηνευτή που, παρά τη δημοφιλία του, παρέμενε μέλος της ομάδας δίνοντας της αίγλη και λειτουργώντας συνεκτικά κι όχι έξω από αυτή. Δίδαξε ήθος, ευπρέπεια, πολιτισμό και αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο, για την περιοχή, ο κος Χρήστος Ντάγκαλας.
Το χορευτικό τμήμα ακολουθώντας τα στοιχεία της κομπανίας και της μουσικής, απέδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της χορευτικής παράδοσης της περιοχής, χωρίς θεατρινισμούς και εκλάμψεις αλλά λιτά, στρωτά, αβίαστα. Οι χοροί χαρακτηρίζονταν από μια κίνηση που προορισμό της είχε τη γη. Απ’ αυτή οι χορευτές αντλούσαν τη ζωτική δύναμη, την αυτοπεποίθηση, την ώθηση να κινήσουν το μύλο της ζωής.
Εν κατακλείδι, χαρακτηρίζοντας τη συνολική παρουσία της ομάδας, μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτή είχε όλα εκείνα τα στοιχεία του δωρικού τρόπου ζωής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου. Μπράβο σε όλους αυτούς που με τον τρόπο τους μας θυμίζουν τις ρίζες μας κι σ’ αυτούς που στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες
ΛΑΡΙΣΑ 16-09-2016
Με τιμή
Κατερίνα Δημ. Σουπεκιώτη
Πτυχιούχος τμήματος πλαστικών τεχνών
και επιστημών της τέχνης
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων “
Ο Πρόεδρο του Δ. Σ.
Αχιλλέας Πασχαγιαννίδης