Ταυτότητα Κτιρίων…αυθαιρετα

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, περιλαμβάνοντας «γενναίες μειώσεις» προστίμων για όσους πάνε οικειοθελώς και γρήγορα να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους.

Την ίδια στιγμή εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός της «Ταυτότητας Κτιρίων» βάσει του οποίου θα πρέπει όλοι οι πολίτες με τη βοήθεια μηχανικού να υποβάλουν ηλεκτρονικά φάκελο με τα στοιχεία του κτιρίου που έχουν στην κατοχή τους, επιβαρύνοντας με νέο χαράτσι εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων. «Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων», υποστήριξε χθες στη συνέντευξη Τύπου για τη παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Παράταση δύο χρόνων, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου του 2018, έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, με μεγάλες μειώσεις προστίμων για όσους πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες οικειοθελώς. Αντιθέτως, όσοι πιαστούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.

Ταυτότητα Κτιρίων

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στις 22 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο θα πάρει γρήγορα το δρόμο για τη Βουλή τον Οκτώβρη, ενώ είναι πιθανό αρκετές διατάξεις του να προστεθούν και σε άλλα νομοσχέδια για την επίσπευση των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας των νέων ηλεκτρονικών πλατφορμών που δημιουργούνται. Από την ημερομηνία εφαρμογής του (είναι πιθανό να είναι η 8η Οκτωβρίου ή και μετά, αφήνοντας για λίγες μέρες ένα κενό νόμου) όλοι οι πολίτες έχουν προθεσμία 5 χρόνια ώστε να συμπληρώσουν την «Ταυτότητα Κτιρίου, το νέο δηλαδή θεσμό, ώστε το κράτος να αποκτήσει σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) στη χώρα.

Μέσα από τρεις μεγάλες κατηγορίες, όλοι οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ανάλογα με το κτίριο τρία, πέντε ή οκτώ χρόνια ώστε να υποβάλουν μετά από έλεγχο επιβλέποντος μηχανικού τα απαιτούμενα σχέδια και πιστοποιητικά που ορίζει ο νόμος στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που φτιάχνεται. Για παράδειγμα, στη δεύτερη και μεγαλύτερη κατηγορία κτιρίων ανήκουν τα κτίρια με χρήση κατοικίας, τα εμπορικά καταστήματα (όπως τροφίμων, ένδυσης) και τα καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (φαρμακεία, κουρεία – κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων – υποδημάτων) και τέλος τα γραφεία επιχειρήσεων, οργανισμών, ελευθέρων επαγγελμάτων, τράπεζες, πρακτορεία στοιχημάτων και ταξιδιών, γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής και αδυνατίσματος.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: οδοντιατρεία και ιατρεία που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδες εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας. Μέσα σε 5 χρόνια όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν βρει και πληρώσει ένα μηχανικό με διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ώστε να δημιουργήσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο- ταυτότητα του κτιρίου τους, με τον αρμόδιο μηχανικό να επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή της. Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί.

Την υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών όμως θεσπίζει η κυβέρνηση σε κάθε δικαιοπραξία που περιλαμβάνει κτίρια. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ορίζεται σαφώς ότι «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ στον ΕΛ.ΤΥΠΟ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.