Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, ο γιος που του άλλαξε τη ζωή και οι αμέτρητες διακρίσεις για τον αθλητή φαινόμενο
Ένας αθλητής από ατόφιο χρυσάφι. Ο Μάικλ Φελπς συνεχίζει να γράφει ιστορία στον χάρτη του παγκόσμιου αθλητισμού καθώς σήμερα τα ξημερώματα κέρδισε το 25ο μετάλλιο της καριέρας του. Ο άνθρωπος φαινόμενο έχει πάρει μέρος σε πέντε συνεχόμενες Ολυμπιάδες από το 2000 μέχρι σήμερα.
Ο Φελπς κέρδισε σήμερα το τρίτο του χρυσό μετάλλιο στο Ρίο, αυτή την φορά στην σκυταλοδρομία 4×200μ. ελεύθερο (μετά τα 200μ. πεταλούδα και την σκυταλοδρομία 4×100μ. ελεύθερο), που ανεβάζει στα 21 τον συνολικό αριθμό των χρυσών ολυμπιακών του μεταλλίων.
Ο 31χρονος αθλητής είναι ο πιο πετυχημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει τους στόχους του αν τους βάλει στο μυαλό του και αφοσιωθεί σε αυτούς», είχε πει στο Πεκίνο.
Μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (4 χρυσά, 2 ασημένια), ο Φελπς αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση για περίπου δύο χρόνια. Το Απρίλιο του 2014 ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επιστρέψει στις πισίνες. Το 2015, στους Αμερικανικούς αγώνες κολύμβησης, ο Μάικλ σημείωνε τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Τα παιδικά χρόνια, οι μαθησιακές δυσκολίες και η αρχή προς την κορυφή
Ο Φελπς είναι παιδί χωρισμένων γονιών. Η πρώτη επαφή που είχε με τις πισίνες ήταν σε ηλικία επτά ετών. Οπως ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του η κολύμβηση αποτέλεσε διέξοδο στα προβλήματά του καθώς από νωρίς είχε διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες (ελλειμματική προσοχή στο σχολείο και υπερκινητικότητα).
Σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο μικρός Φελπς σημείωσε εθνικό ρεκόρ στα 100 μέτρα πεταλούδα στην ηλικιακή του κατηγορία, τραβώντας την προσοχή του μετέπειτα προπονητή του Μπομπ Μπόουμαν, που τον ανέλαβε για πρώτη φορά στο North Baltimore Aquatic Club, το 1995.
Εκτός από τα παγκόσμια ρεκόρ που έχει σημειώσει, ο Φελπς μέχρι και σήμερα διατηρεί τα εθνικά ρεκόρ Αμερικής σε 12 ηλικιακές κατηγορίες.
Υπό την καθοδήγηση του προπονητή του, η εξέλιξή του ήταν ραγδαία και θεαματική. Στα 15 μπήκε για πρώτη φορά, στην ολυμπιακή ομάδα με προορισμό την Αυστραλία. Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ δεν κατέκτησε κάποιο μετάλλιο αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του συμμετέχοντας στον τελικό των 200 μέτρων πεταλούδας όπου τερμάτισε πέμπτος.
Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 κατέκτησε τα πρώτα έξι του χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια σημειώνοντας 3 παγκόσμια, 2 ολυμπιακά και 2 εθνικά ρεκόρ Αμερικής.
Οικογενειάρχης και πατέρας ενός αγοριού
Ο ερχομός του γιου του πριν από τρεις μήνες του έχει αλλάξει τη ζωή. Ο μικρός Μπούμερ και η σύζυγός του Νικόλ Τζόνσον παρακολουθούν από κοντά τις σπουδαίες επιδόσεις του Φελπς και εκείνος δεν σταματάει να τους αφιερώνει τις επιτυχίες και τα μετάλλια που κερδίζει.
«Ήταν φανταστικά! Ο Μπούμερ αποκοιμήθηκε αλλά όταν μεγαλώσει θα έχει να λέει ότι ήταν στο κολυμβητήριο όπου ο πατέρας του έγραψε ιστορία. Ο κόσμος ήταν εκπληκτικός και η αγάπη που δείχνει για τον Μάικλ είναι συγκινητική», δήλωσε προχθές η σύζυγος του Φελπς (και πρώην μοντέλο) στα Βραζιλιάνικα ΜΜΕ.
Εκτός από την Νικόλ και τον Μπούμερ, ο Φελπς έχει στο πλευρό του την μητέρα του Ντέπι, που τον ακολουθεί σε όλους τους αγώνες, αλλά και τους κολλητούς του από την Βαλτιμόρη με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για «το καραβάνι του Φελπς που τον ακολουθεί παντού».απο protothema.gr
protothema