Κάτι παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στην τουρκική οικονομία η απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.
Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, οι πληγές που άφησε η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο κοινωνικές αλλά και οικονομικές.
Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Μπουλέντ Τουφεκτσί, ανέλυσε το κόστος του πραξικοπήματος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζημιά που προκλήθηκε διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
Από τη μια υπάρχουν οι υλικές ζημιές και από την άλλη υπάρχει το τουριστικό πλήγμα που δέχθηκε η χώρα, καθώς όπως είπε «το πραξικόπημα έκανε την Τουρκία να δείχνει προς τα έξω σαν μια χώρα τριτοκοσμική, κι αυτό δεν είναι καλό γιατί αποχωρούν επενδυτές».
«Όταν αναλογισθούμε όλα αυτά τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτήρια, το κόστος φτάνει στα 300 δισ. (τουρκικές λιρέτες) μίνιμουμ, βάσει των αρχικών μας υπολογισμών. Το ακριβές κόστος πιθανότατα θα ανέβει» ανέφερε σε τουρκική εφημερίδα και συνέχισε λέγοντας:
Το πραξικόπημα έκανε την Τουρκία να δείχνει προς τα έξω σαν μια χώρα τριτοκοσμική. Κι αυτό δεν είναι καλό γιατί αποχωρούν επενδυτές. Η εικόνα με τα τανκ στους δρόμους και ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου ήταν καταστροφική. Εάν το πραξικόπημα είχε συμβεί σε μια άλλη χώρα οι αγορές δεν θα είχαν ανοίξει νωρίτερα από μια εβδομάδα. Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, αλλά οι αγορές στην Τουρκία άνοιξαν κανονικά το Σαββατοκύριακο. Τα επιτόκια δεν αυξήθηκαν εξωπραγματικά και οι απώλειες στο Χρηματιστήριο ήταν περιορισμένες. Το έθνος στάθηκε ακλόνητο.