Του Αλέξανδρου Κασιμάτη trapeza

Η παρατεταμένη κρίση και τα εντεινόμενα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά οδηγούν μεγάλες και

γνωστές επιχειρήσεις στα όρια της κατάρρευσης.

Το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς αλλά και το 2017 είναι η περίοδος που θα συντελεστούν μεγάλες αλλαγές και έντονη συγκέντρωση στην επιχειρηματική σκηνή. Προβλήματα τα οποία οι επιχειρηματίες έσπρωξαν στον χρόνο, ελπίζοντας σε σταθεροποίηση ή και βελτίωση του οικονομικού κλίματος, επανέρχονται πιεστικά στο προσκήνιο, με την αντιμετώπισή τους να απαιτεί οδυνηρές αποφάσεις.

Στις τράπεζες πίσω από κλειστές πόρτες, για να μη μεγεθυνθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στα επιχειρηματικά αδιέξοδα προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων.

Το δυσκολότερο πρόβλημα που έχουν μπροστά τους οι τραπεζίτες είναι το αυτό του ομίλου Μαρινόπουλου. Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται στις χρηματοδοτήσεις της επιχείρησης, αλλά κυρίως στην αλυσίδα των πτωχεύσεων που μπορεί να προκαλέσει στους προμηθευτές της.

Οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς τους Ελληνες προμηθευτές είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Αρκετές από τις εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες που προμήθευαν τον Μαρινόπουλο δεν θα αντέξουν την απώλεια των χρημάτων τους και ο κίνδυνος αλυσιδωτών πτωχεύσεων είναι περισσότερο από ορατός.
Στην αγορά φοβούνται επανάληψη όσων είχαν συμβεί με την κατάρρευση του ΑLTER, που προκάλεσε την πτώχευση διαφημιστικών εταιρειών.
Υπάρχει κίνδυνος, όμως, τώρα η χρεοκοπία της Μαρινόπουλος να πλήξει όχι μόνο εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Εκτός από τη Μαρινόπουλος, που θα είναι μια τοξική χρεοκοπία για την αγορά, στις τράπεζες υπάρχει έντονος προβληματισμός και για τις εξελίξεις στο ΜEGA.
Ο φημολογούμενος αποκλεισμός του καναλιού από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σηματοδοτεί και το τέλος της λειτουργίας -μετά από 27 χρόνια- του καναλιού.
Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του ΜΕGA και οι πιέσεις που θα προκαλέσει στην αγορά είναι άγνωστες.

Ενας άλλος πονοκέφαλος των τραπεζών αυτήν την περίοδο είναι η Euromedica.
Οι τράπεζες έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας και μεταξύ άλλων προτείνουν και μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων.
Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης φτάνει τα 388 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 207 εκατ.
Οι τραπεζίτες αναζητούν λύση για τη διάσωση της εταιρείας, η οποία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς με εξαίρεση ορισμένα περιουσιακά στοιχεία η διάρθρωσή της βασίζεται σε πληθώρα θυγατρικών όπου η Euromedica ελέγχει ένα ποσοστό, με το υπόλοιπο να είναι στον έλεγχο γιατρών, εταιρειών, ιδιωτών μετόχων κ.λπ.
Η παραπάνω διάρθρωση ουσιαστικά δεν καθιστά δυνατή την πώληση της εταιρείας ή τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Στις τράπεζες υπάρχει αυτήν την περίοδο έντονος προβληματισμός και για μια εκδοτική επιχείρηση.
Πιο αναλυτικά, η δανειακή της έκθεση προκαλεί ανησυχία, μια τράπεζα φέρεται να έχει ήδη καταγγείλει τα δάνειά της, ενώ δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων για σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ενας άλλος πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες προέρχεται από εταιρεία εμπορίας υποδημάτων, η οποία έχει δάνεια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, όμως, έχει συνθλιβεί από την κρίση και αναζητείται λύση ώστε να αποφευχθούν ένα ακόμη λουκέτο και η συνεπακόλουθη απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

Εντονες είναι οι ανησυχίες των τραπεζικών στελεχών για τον κλάδο εμπορίας Ι.Χ.
Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η πρώτη έχει κυρίως εκτεταμένο δίκτυο και η δεύτερη αντιπροσωπίες.
Δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις, καθώς η μεν πρώτη εξυπηρετεί τα δάνειά της αλλά πρέπει να βρεθεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, ενώ η δεύτερη έχει κόκκινα δάνεια και είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τις τράπεζες.

Αλλο μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο κλάδο αντιμετωπίζεται με τη συγχώνευση της Π&Ρ Δάβαρης (Hyundai και Kia) με τον όμιλο Βασιλάκη, η οποία έχει δρομολογηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Κατά πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι το 70% της εταιρείας θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Βασιλάκη, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση, ενώ στην οικογένεια Δάβαρη θα παραμείνει ο έλεγχος του 30%. Οι υποχρεώσεις της Π&Ρ Δάβαρης είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

newmoney

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed