Την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να πάτε στην παραλία, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης αλλά και τον τρόπο φύλαξης του αντηλιακού σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χάσει τη δραστικότητά του.
Η ημερομηνία λήξης δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από τον τρόπο φύλαξής του. Εάν το αντηλιακό δεν εκτίθεται στον ήλιο και τη ζέστη, αλλά φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ακόμα και το ψυγείο, μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, ίσως και μια πενταετία. Ωστόσο οι κατασκευαστές των αντηλιακών συνήθως συνιστούν να τα αλλάζουμε κάθε δύο ή τρία χρόνια, αρκεί να μένουν μακριά από τη ζέστη.
Στην καθημερινή ζωή όμως, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, αφού η επάλειψη με το αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και έτσι επόμενο είναι να τα παίρνουμε μαζί στην παραλία, να τα φυλάμε στο σακίδιο ή την τσάντα θαλάσσης, ή ακόμα και να τα αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητο.
Οι συνήθειες αυτές, όμως, «εγγυώνται την υπερθέρμανση του αντηλιακού και μόλις συμβεί αυτό, τα συστατικά του αρχίζουν να διασπώνται και η διάρκεια ζωής του μειώνεται δραματικά, φθάνοντας ακόμα και τους έξι μήνες» λέει ο δερματολόγος Μάρκος Μιχελάκης, ειδικός σε θέματα Αισθητικής Δερματολογίας-Δερματοχειρουργικής.
Τι περιέχουν
Όπως εξηγεί, τα αντηλιακά περιέχουν πολλά και διαφορετικά συστατικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μία ή περισσότερες οργανικές χημικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ανόργανα σωματίδια που αντανακλούν, διασκορπίζουν και απορροφούν την UV, και οργανικά σωματίδια που κυρίως απορροφούν το φως. «Όλ’ αυτά τα συστατικά πρακτικά είναι φίλτρα που εμποδίζουν την είσοδο της UV βαθιά στο δέρμα», τονίζει.
Περιέχουν επίσης αρωματικά μόρια, ουσίες όπως τα φυσικά έλαια που διευκολύνουν την επάλειψή τους και γαλακτωματοποιητές που βοηθούν τα έλαια να δημιουργούν ένα ενιαίο μίγμα με το νερό. Όταν η ζέστη αρχίσει να διασπά το αντηλιακό, το πρώτο που διαλύεται είναι αυτό το μίγμα, με συνέπεια να γίνεται πιο υδαρές το αντηλιακό και να μην «μένει» στο δέρμα όπως στην αρχή.
Καθώς η διάσπαση συνεχίζεται, επηρεάζονται και τα φίλτρα του, με συνέπεια να χάνουν μέρος της προστατευτικής δράσης τους, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι γίνονται εντελώς ανενεργά.
Σωστή χρήση
«Όλ’ αυτά πάντως, δύσκολα μπορούν να συμβούν σε κάποιον που χρησιμοποιεί σωστά το αντηλιακό γιατί σε κάθε επάλειψη απαιτείται αρκετά μεγάλη ποσότητα, επομένως το αντηλιακό πολύ σύντομα θα τελειώσει» διευκρινίζει ο δρ Μιχελάκης.
Σε γενικές γραμμές, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται δύο κουταλάκια του γλυκού αντηλιακό μόνο για να καλύψει τα χέρια, τον αυχένα και το πρόσωπό του, ενώ για να καλύψει όλο το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμα κουταλιές της σούπας, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπό του.
Δεδομένου ότι αυτή η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δίωρο (ή ανά τέσσερις ώρες, αν το αντηλιακό είναι ανθεκτικό στο νερό ή water resistant) ή πιο συχνά αν το αντηλιακό διαλυθεί από τον ιδρώτα ή το νερό της θάλασσας ή της πισίνας, καταλαβαίνει κανείς ότι δύσκολα μπορεί ένα μπουκάλι αντηλιακού να κρατήσει επί περισσότερο από 1-2 εβδομάδες ή έστω ένα μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, να βάζετε παντού αντηλιακό μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι ώστε να προλαβαίνουν να δρουν τα φίλτρα του και να μην ξεχνάτε να ανανεώνετε τακτικά την αντηλιακή κάλυψη σε όλο το σώμα σας (και στο πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά σας), συνιστά. Να θυμάστε ότι αντηλιακό χρειάζεστε και κάτω από τη μπλούζα, διότι η αντηλιακή προστασία που παρέχουν τα υφάσματα είναι ελάχιστη (εκτός κι αν αποτελούνται από ειδικά αντηλιακά υλικά).
tanea