13819280_1312091032137731_69134336_n

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και θανάτου, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα θα μπορούσαν να αποτραπούν, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά συνεργάστηκαν με ερευνητές από 32 χώρες του κόσμου για να καταγράψουν τις κύριες αιτίες των εγκεφαλικών σε όλες τις ηπείρους, σε διαφορετικές γενιές και στα δύο φύλα.

Αναλύοντας συνολικά στοιχεία από 13.447 ανθρώπους οι οποίοι υπέστησαν οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και 13.472 υγιείς συνομηλίκους τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περισσότερο από το 90% των επεισοδίων μόνο αναπόφευκτα δεν είναι αφού οφείλονται σε 10 παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με τις απαιτούμενες προσαρμογές του τρόπου ζωής.

Ο πιο σημαντικός από αυτούς τους παράγοντες είναι η υπέρταση, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», υπολογίζοντας πως αν δεν υπήρχε, θα μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού και στα δύο φύλα κατά 48%.

«Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει ότι η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος, τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου σε όλες τις περιοχές του κόσμου και ότι πρέπει να αποτελεί τον κύριο στόχο των παγκόσμιων προγραμμάτων πρόληψης των εγκεφαλικών» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Ο’Ντόνελ, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμιακής Υγείας του ΜακΜάστερ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν μεμονωμένα το ποσοστό των εγκεφαλικών που είχε προκληθεί από κάθε παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά και υπολόγισαν πόσα επεισόδια θα αποτρέπονταν εάν εξαλειφόταν αυτός ο παράγοντας, ενώ εξέτασαν και την συνδυαστική επίδραση των 10 παραγόντων για να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Έτσι υπολόγισαν πως αν εξαλειφόταν η καθιστική ζωή, τα εγκεφαλικά επεισόδια θα μειώνονταν κατά 36%, αν δεν υπήρχαν οι δυσλιπιδαιμίες (λ.χ. αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) θα μειώνονταν κατά 27% και αν δεν υπήρχε κακή διατροφή θα μειώνονταν κατά 23%.

Αντίστοιχα, αν δεν υπήρχε η παχυσαρκία τα εγκεφαλικά θα μειώνονταν κατά 19%, αν δεν υπήρχε κάπνισμα κατά 12%, αν δεν υπήρχαν καρδιολογικά προβλήματα (κυρίως η κολπική μαρμαρυγή) κατά 9% και αν δεν υπήρχε το στρες θα μειώνονταν κατά 6%.

Επιπλέον, η εξάλειψη της κατάχρησης αλκοόλ θα τα μείωνε κατά 6% και η εξάλειψη του διαβήτη κατά 4%.

Συνολικά, η υπέρταση και οι άλλοι εννέα παράγοντες ευθύνονται για το 90,7% του κινδύνου που διατρέχει ο γενικός πληθυσμός να εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο (για το 91,5% του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό και για το 87,1% του κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό) – και αυτό ισχύει σε όλες τις ηπείρους, τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα.

Βέβαια, από περιοχή σε περιοχή υπάρχει μία μικρή απόκλιση (το ποσοστό του συνολικού κινδύνου κυμαίνεται από 82,7% στην Αφρική έως 97,4% στη νοτιοανατολική Ασία) αλλά αυτή δεν είναι τεράστια.

Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση των παραγόντων μεμονωμένα, γεγονός που αντανακλά τις διαφορές στον τρόπο ζωής. Στην Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και στην Βόρειο Αμερική, λ.χ.,η υπέρταση ευθύνεται για το 39% των εγκεφαλικών αλλά στην Νοτιοανατολική Ασία για το 60%.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος από το αλκοόλ ήταν μικρότερος στην Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και στην Βόρειο Αμερική, αλλά υψηλότερος στην Αφρική και στη Νότιο Ασία.

Όπως και να ‘χει, οι 10 παράγοντες προκαλούν το 92,2% των εγκεφαλικών στις ηλικίες κάτω των 55 ετών και το 90% στις ηλικίες άνω των 55 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εννέα στα δέκα εγκεφαλικά μπορούν να αποτραπούν, εάν κάνουμε αυτά που πρέπει, τόνισαν οι ερευνητές.

tanea


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.