Επιστημονικά ευρήματα αλλά και αποτελέσματα ερευνών.
Είναι επουσιώδη. Όμως έχουν όλα «ημερομηνία γέννησης» μέσα στο 2013 και πριν από αυτό ήταν όλα άγνωστα στο ευρύ κοινό.
1. Τα ζεστά ροφήματα έχουν διαφορετική γεύση ανάλογα με το χρώμα του φλιτζανιού. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πολυτεχνείο της Βαλένθια βρήκε ότι η ζεστή σοκολάτα, για παράδειγμα, έχει καλύτερη γεύση όταν πίνεται σε πορτοκαλί ή υπόλευκο πλαστικό φλιτζάνι _ πληροφορίες που θεωρούνται σημαντικές για τα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων. Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι τα κίτρινα ποτήρια ενισχύουν την γεύση του λεμονιού στα αναψυκτικά, ότι τα ποτά με ψυχρά χρώματα όπως μπλε μοιάζουν να ξεδιψούν περισσότερο από εκείνα με θερμά χρώματα όπως κόκκινο και ότι αν το ποτό είναι ροζ, δίνει την εντύπωση ότι περιέχει περισσότερη ζάχαρη.
2. Είναι ευκολότερο να σηκώνουμε βρεγμένα αντικείμενα με δάχτυλα ζαρωμένα από το νερό _ το οποίο δείχνει ότι υπάρχει κάποιος εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα δάχτυλά μας ζαρώνουν στο νερό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ βρήκαν ότι μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα βρεγμένα αντικείμενα με ζαρωμένα δάχτυλα παρά με λεία και στεγνά. Επί καιρό πιστεύαμε ότι οι ζάρες ήταν απλώς αποτέλεσμα οιδήματος του δέρματος, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι προκαλούνται επειδή τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο νερό κατόπιν εντολής του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το ότι οι ζάρες ελέγχονται από το νευρικό σύστημα οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας βαθύτερος εξελικτικός λόγος για την εμφάνισή τους: ήταν αναγκαίες για να έχουν καλύτερη λαβή οι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή κοντά σε λίμνες ή ποτάμια.
3. Υπάρχουν δυο εταιρείες στον κόσμο που κλωνοποιούν άλογα για το άθλημα του πόλο. Τα άλογα του πόλο είναι ακριβά: στοιχίζουν περισσότερα από 200.000 ευρώ και κάθε αθλητής πρέπει να διαθέτει πολλά. Και οι δυο εταιρείες που κλωνοποιούν τους πρωταθλητές του πόλο βρίσκονται στην Αργεντινή όπου το συγκεκριμένο άθλημα είναι πολύ δημοφιλές. Το πρώτο άλογο που κλωνοποιήθηκε με την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο πρόβατο Ντόλυ (το πρώτο ζώο που κλωνοποιήθηκε το 1996) γεννήθηκε το 2010 αλλά το 2013 άνοιξε και δεύτερη εταιρεία κλωνοποίησης αλόγων για πόλο. Επειδή τα άλογα δεν μπορούν να αγωνιστούν πριν γίνουν πέντε ετών, τα κλωνοποιημένα ζώα δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη στο άθλημα. Έχουν όμως δοκιμαστεί στην αγορά: το ακριβότερο από αυτά πουλήθηκε 800.000 δολάρια σε ηλικία τριών μηνών.
4. Το 2% των Ευρωπαίων δεν διαθέτουν το γονίδιο που προκαλεί δυσοσμία στις μασχάλες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πριν από μερικά χρόνια ότι το γονίδιο ABCC11 καθορίζει αν ένας άνθρωπος παράγει υγρό ή ξηρό κερί αφτιού. Τώρα βρέθηκε ότι όσοι παράγουν ξηρό κερί δεν διαθέτουν ένα χημικό στις μασχάλες τους το οποίο τρέφει τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία. Ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν διαθέτουν το γονίδιο αυτό είναι χαμηλό, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ανατολική Ασία και σχεδόν όλοι οι Κορεάτες δεν το διαθέτουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων που δεν μυρίζουν οι μασχάλες τους χρησιμοποιούν κανονικά αποσμητικό, δηλαδή όχι μόνο ξοδεύουν άσκοπα χρήματα αλλά και εκθέτουν το δέρμα τους σε βλαβερές ουσίες επειδή οι κοινωνικές νόρμες συχνά υπαγορεύουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, ακόμη και αν τους είναι άχρηστα.
5. Οι γυναίκες φαίνονται μεγαλύτερες σε ηλικία κάθε Τετάρτη στις 3.30 το απόγευμα διότι τότε πιάνουν πάτο τα επίπεδα της ενέργειας, κορυφώνεται το εργασιακό στρες και γίνονται εμφανή τα σημάδια από τα ξενύχτια του σαββατοκύριακου. Έρευνα έδειξε ότι κάθε Τετάρτη μεσημέρι συνδυάζονται τα εξής: πολλές γυναίκες θεωρούν την Τετάρτη την πιο στρεσαρισμένη μέρα στη δουλειά ενώ τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν ούτως ή άλλως κάθε απομεσήμερο. Επιπλέον, τα σημάδια του αλκοόλ που το 46% των γυναικών καταναλώνει το σαββατοκύριακο χρειάζονται 72 ώρες για να γίνουν εμφανή ενώ οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν αϋπνία Δευτέρα βράδυ η οποία χρειάζεται 48 ώρες για να φανεί στο πρόσωπο.
6. Οι χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εμφανίζουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό στρες με την ίδια συχνότητα όπως και οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών που λαβαίνουν μέρος σε μάχες. Μελέτη του αμερικανικού Πενταγώνου έδειξε ότι παρόλο που οι πρώτοι βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της μάχης, είναι αναγκασμένοι να βλέπουν μέσω οθόνης όλο το μακελειό που προκαλούν ενώ οι δεύτεροι φεύγουν από τη σκηνή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
7. Οι πίθηκοι αποφεύγουν τους κακούς και εγωιστές ανθρώπους. Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έβαλε πιθήκους καπουτσίνους να παρακολουθούν ανθρώπους που βοηθούσαν ή όχι κάποιον να ανοίξει ένα κουτί. Στη συνέχεια όλοι οι άνθρωποι προσέφεραν φαγητό στους πιθήκους οι οποίοι επέλεξαν να το δεχθούν από εκείνους που είχαν βοηθήσει τους συνανθρώπους τους να ανοίξουν το κουτί. Αυτό δείχνει ότι η ικανότητα να ξεχωρίζουμε τους κοινωνικά επιθυμητούς συντρόφους έχει τις ρίζες της στην εξέλιξη του ανθρώπου.
8. Ο δημοφιλέστερος όρος αναζήτησης σε πορνογραφικά σάιτ είναι «θεία» στη Συρία. Στη Βρετανία δημοφιλέστερος όρος είναι «Βρετανίδα/ός» και μετά «Ινδή/ός» και «MILF» (ακρωνύμιο για τις ώριμες γυναίκες). Εκτός από τη Βρετανία, πρνγραφικό υλικό με γυναίκες/άντρες της εθνικότητάς τους είναι το υπ’ αριθμόν ένα σε Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία. Στην Ουκρανία δημοφιλέστερος όρος είναι η «γκαμπαρντίνα» που σημαίνει γκέι, στη Ρουμανία «μάνα και γιος» και στις ΗΠΑ «MILF» ακολουθούμενο από «τινέιτζερ» και «κολλέγιο».
9. Η Νότια Αφρική συμπεριλήφθηκε στις χώρες BRICS, που έχουν αναδυόμενες οικονομίες, επειδή σύμφωνα με τον «Economist» έκανε πιο εύηχο το ακρωνύμιο απ’ όσο η Νιγηρία. Ο όρος BRICS περιγράφει συλλογικά τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική αποτελούμενος από το πρώτο γράμμα του ονόματος της καθεμιάς. Το ακρωνύμιο ήταν εφεύρημα οικονομολόγου της Goldman Sachs το 2001 και αρχικά ήταν BRIC αλλά μετά θεωρήθηκε άπρεπο να μην περιλαμβάνει καμία χώρα από την Αφρική. Δυο ήταν υποψήφιες, η Νότια Αφρική και η Νιγηρία. Κέρδισε η πρώτη και το 2010 το ακρωνύμιο έγινε BRICS, όμως για τους λάθος λόγους όπως υποστήριξε πριν από λίγους μήνες το βρετανικό οικονομικό περιοδικό.
10. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας κυκλοφόρησαν λίστα με ονόματα που απαγορεύεται να δώσει ένας γονιός στο παιδί του. Και τα 77 ονόματα της λίστας έχουν ζητηθεί από γονείς αλλά απορρίφθηκαν από τις αρχές. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Λούσιφερ, « . » (τελεία), «Mafia No Fear» (Μαφία χωρίς φόβο), V8, 4Real, και «Βασίλισσα Βικτόρια». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γονείς φαίνεται ότι είχαν μείνει από έμπνευση διότι ήθελαν να ονομάσουν τα παιδιά τους «Δεύτερος», «Τρίτος» ή «Πέμπτος» τα οποία απαγορεύτηκαν. Όπως επίσης τα ονόματα που υπονοούν τίτλο: Δούκας, Βασιλιάς και Πριγκίπισσα. Το όνομα που έχει ζητηθεί και απορριφθεί περισσότερες φορές (62) την τελευταία δεκαετία είναι το Justice (Δικαιοσύνη).
το βήμα