Από 23 Ιουλίου έως 30 Αυγούστουdystrato 3

Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι οι άγνωστοι και επώνυμοι, τα πρόσωπα των οποίων απεικονίζονται στις φωτογραφίες.

H έκθεση αποδίδει το πολυδιάστατο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό των Βλάχων, «μιλώντας» οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μέσα από τις φωτογραφίες τους, αφού «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις».

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στα 1900 στα διάφορα βλαχοχώρια της Μακεδονίας μεταξύ των οποίων Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλα, Περιβόλι, Δίστρατο, Φούρκα κ.α καταδεικνύει με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστρωματώσεις των Βλάχων. Των αστών ή των αστικοποιημένων εμποροβιοτεχνών, που υπήρξαν φορείς προόδου και κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών, καθώς και των ημινομάδων κτηνοτρόφων.

Την έκθεση επιμελήθηκε και παραχώρησε στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ο Α. Κουκούδης, ο οποίος αναφέρει σχετικά:
«Δεν είναι μόνο τα βλέμματά τους που αποκαλύπτουν μυστικά και αλήθειες. Είναι κι όλες εκείνες οι ανεπαίσθητες λεπτομέρειες που ίσως δεν τις είχαν αντιληφθεί ούτε οι φωτογράφοι. Μπροστά από τον επισκέπτη παρελαύνουν ένα καραβάνι ημινομάδων κτηνοτρόφων… ένας τσομπάνος σε όλο του το μεγαλείο. Ο θεατής βλέπει στιγμιότυπα από παραδοσιακούς γάμους με όλους τους συγγενείς και τους φίλους, στιγμιότυπα από κοινωνικές εκδηλώσεις, από περίφημα πανηγύρια χωριών ή από περίφημες αγορές πόλεων. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αναμνηστικών οικογενειακών φωτογραφιών όλων των κοινωνικών τάξεων.

Άλλοτε απεικονίζονται άνδρες και γυναίκες που παρέμεναν προσκολλημένοι στις παραδόσεις και συνέχιζαν να φορούν τσιπούνια, τσαρούχια και περίτεχνους κεφαλόδεσμους, κι άλλοι που είχαν υιοθετήσει τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές εκείνης της εποχής και φορούσαν ευρωπαϊκά κοστούμια και καπέλα με φτερά και βέλο. Αγωγιάτες, χασάπηδες, υφάντρες, εμποροβιοτέχνες, ξενιτεμένοι στο Βουκουρέστι και το Κάιρο, αγωνιστές με τις αρματωσιές τους, απλοί ιερείς, επιστήμονες, γιατροί, μεγαλοαστοί, εκπαιδευτικοί και μικροί μαθητές, από όλα σχεδόν τα μακεδονικά βλαχοχώρια και τις βλάχικες εγκαταστάσεις, έχουν θέση και παίζουν τον ρόλο τους στην έκθεση».

Η έκθεση «κοινωνική ζωή στα βλαχοχώρια της Μακεδονίας στα 1900» προβάλλει το ιδιαίτερο κομμάτι του βλαχόφωνου ελληνισμού, το οποίο διακρίθηκε για την τεράστια συμβολή και συνεισφορά του στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της χώρας και το οποίο πρωταγωνίστησε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Ελληνισμός στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 23 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου, στο χώρο του chalet Distrato στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες επισκέψεων από 11:00 π.μ. – 14:00 και από 17:00- 21:00.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Μέτσοβο, στο Νυμφαίο κ.α.
dystrato
Η αναφορά του Α. Κουκούδη για την έκθεση είναι αναδημοσίευση από συνέντευξή του στο www.vlachs.gr

chaletdistrato

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.