FBA921B8CF4C55EBCDAC784F54D44F38

Ο ύπνος πριν από τις 21:00 συνοδεύεται από τα περισσότερα οφέλη για την υγεία τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Νωρίς στο κρεβάτι ως παιδί για καλύτερη υγεία ως έφηβος, συνιστούν οι αμερικανοί ειδικοί.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να πέφτουν για ύπνο νωρίς καθώς έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε παχύσαρκους εφήβους, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Pediatrics».

Οι ερευνητές του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται μετά τις εννέα το βράδυ έχουν διπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας μετέπειτα στη ζωή τους.

Ελα ύπνε πάρε το…

Η δρ Σάρα Αντερσον και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για 977 παιδιά που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Study of Early Child Care and Youth Development και περιελάμβανε υγιή βρέφη που είχαν γεννηθεί σε 10 αμερικανικές πόλεις το 1991.

Οι επιστήμονες χώρισαν το ωράριο ύπνου για παιδιά προσχολικής ηλικίας σε τρεις κατηγορίες: 20:00 ή νωρίτερα, μεταξύ 20:00-21:00 και μετά τις 21:00. Τα παιδιά ήταν περίπου τεσσεράμισι ετών όταν ξεκίνησε η καταγραφή του προγράμματος ύπνου τους μια συνηθισμένη ημέρα της εβδομάδας, με τη βοήθεια των μητέρων.

Όταν πια τα παιδιά έγιναν έφηβοι – κατά μέσο όρο 15 ετών – οι ειδικοί συνέκριναν το ωράριο ύπνου που είχαν κατά την προσχολική τους ηλικία με τις περιπτώσεις εφηβικής παχυσαρκίας που είχαν πλέον στα χέρια τους.

Μόνο ένα στα δέκα παιδιά που κοιμόταν νωρίς ήταν παχύσαρκος έφηβος, συγκριτικά με το 16% των παιδιών της ενδιάμεσης ομάδας και το 23% όσων έπεφταν για ύπνο μετά τις 21:00. Τα μισά παιδιά κοιμόντουσαν μεταξύ 20:00-21:00, ενώ το 25% αυτών κοιμόταν πριν τις 20:00 και τα υπόλοιπα αργά.

Η σχέση με τη μητέρα καθοριστικός παράγοντας

Όπως εξηγεί η δρ Αντερσον, για την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων, οι επιστήμονες επίσης εξέτασαν την αλληλεπίδραση μητέρας και παιδιών στο σπίτι, μέσω βιντεοσκοπημένου υλικού. Ανεξαρτήτως της ποιότητας της σχέσης μητέρας-παιδιού, υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ του ωραρίου που έπεφταν για ύπνο τα παιδιά και της παχυσαρκίας. Φυσικά, τα παιδιά που κοιμόντουσαν αργά και είχαν τη χειρότερη αλληλεπίδραση με την μητέρα τους, είχαν και το χειρότερο σκορ κινδύνου παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι, τα παιδιά που κοιμόντουσαν πιο αργά προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι μητέρες ήταν λιγότερο μορφωμένες και δεν άνηκαν στην καυκάσια φυλή.

«Το να βάζεις το παιδί νωρίς στο κρεβάτι δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα κοιμηθεί νωρίς, αλλά του δημιουργείς τις συνθήκες ώστε να είναι πιθανό τελικά να κοιμηθεί όσο χρειάζεται για να ξεκουραστεί» σημειώνει η δρ Αντερσον.

Και προσθέτει ότι η σύσταση για ένα σωστό ωράριο ύπνου των παιδιών προσχολικής ηλικίας μπορεί να γίνει το «όπλο» για την πρόληψη της παχυσαρκίας και μια γενικότερα καλή υγεία δια βίου.

Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα μικρά παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα για να πέφτουν για ύπνο πριν τις 21:00.

 

tovima


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.