newego_LARGE_t_420_54712379_type13145

Εχει «το μυαλό ενός κοτόπουλου, αλλά πυροβολεί σαν άγγελος» είχε πει για τον αρχηγό της σικελικής μαφίας, Μπερνάρντο Προβεντσάνο, που απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στη φυλακή, ο «μέντοράς» του Λουτσιάνο Λίτζιο.

Το μυαλό… κοτόπουλου όμως δεν εμπόδισε τον αρχιμαφιόζο να διοικήσει με σιδερένια πυγμή την Κόζα Νόστρα και να παραμείνει άφαντος επί 42 συναπτά έτη, σε σημείο που πολλοί αμφισβητούσαν και το ότι βρισκόταν ακόμη στη ζωή, μέχρι που οι απορίες για την ύπαρξή του λύθηκαν το 2006, οπότε και τον συνέλαβε η αστυνομία. Από τότε κρατούνταν σε πλήρη απομόνωση ακόμα και στη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών στου Μιλάνου Σαν Βιτόρε, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1933 στο Κορλεόνε και, έφηβος ακόμη, μπήκε στην «οικογένεια» του Λίτζιο μαζί με τον μετέπειτα αρχινονό Τότο Ριίνα, αφού είχε ήδη παρατήσει το σχολείο στα 8 του χρόνια. Διέπραξε την πρώτη του δολοφονία το 1963, και από τότε ήταν φυγόδικος.

Το παρατσούκλι του ήταν «Τρακτέρ», επειδή «θέριζε» τους αντιπάλους του μαφιόζους, ενώ στη δεκαετία του 1980, μαζί με τον Τότο Ριίνα ξεκίνησε τον ενδομαφιόζικο πόλεμο με στόχο την απόλυτη υπεροχή στο εσωτερικό της Κόζα Νόστρα. Ανέλαβε τελικά τα ηνία της Κόζα Νόστρα το 1993, μετά τη σύλληψη του Ριίνα.

Ο τρόμος που προκαλούσε η σκληρότητά του στους υπόλοιπους μαφιόζους στάθηκε αρκετός για να επιβληθεί για πολλά χρόνια η λεγόμενη «Pax Mafiosa», μια ιδιότυπη εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων «οικογενειών».

Ταυτόχρονα, βοήθησε τη μαφία να μεταλλαχθεί σε… πολυεθνική εταιρεία, βοηθώντας την να απλώσει τα πλοκάμια της στον προσοδοφόρο τομέα των δημοσίων έργων της Σικελίας, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις της, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι εκβιασμοί.

Επί της αρχηγίας του, αυξήθηκαν οι δραστηριότητες χαμηλού προφίλ που τραβούσαν συγκριτικά λιγότερο την προσοχή των αστυνομικών: ξέπλυμα χρήματος, συμμορίες προστασίας, παράνομη διακίνηση ανθρώπων, δημόσια έργα και κατασκευές.

Ζούσε φτωχικά σε αγρόκτημα στο Κορλεόνε και τελικά η αστυνομία τον εντόπισε από τα… άπλυτά του: καθώς οι πιο στενοί του συνεργάτες βρίσκονταν ήδη στη φυλακή, ο Προβεντσάνο αναγκάστηκε να προσφύγει για τις καθημερινές ανάγκες του στους πιο έμπιστους ανθρώπους του, τη γυναίκα και το παιδί του, που ζούσαν κανονικά στο Κορλεόνε. Μάλιστα ο γιος του διατηρούσε στεγνοκαθαριστήριο στη μικρή κωμόπολη, το οποίο και χρησιμοποιούσε ο νονός.

Οι Αρχές παρακολουθούσαν για ένα διάστημα την τσάντα με τα ασπρόρουχα καθώς περνούσε από χέρι σε χέρι των ντόπιων βοσκών, που ουσιαστικά αποτελούσαν την άτυπη σωματοφυλακή του Προβεντσάνο.

Τελικά, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο αγρόκτημα στις 11 Απριλίου του 2006. Ανακάλυψαν δύο γραφομηχανές, εκ των οποίων μόνον η μία ήταν ηλεκτρική, ένα λεξικό και ένα αντίτυπο της Βίβλου γεμάτο υπογραμμίσεις. Σε ένα υποτυπώδες ξύλινο γραφείο φύλαγε δύο κουτιά «εισερχόμενων» και «εξερχόμενων» εγγράφων με τα οποία παρακολουθούσε την εξέλιξη των υποθέσεων της μαφίας. Είχε αριθμήσει τους συνεργάτες του από το 2 έως το 164, κρατώντας ο ίδιος το νούμερο 1. Οι περισσότεροι συνεργάτες του δεν γνώριζαν ποιος κρυβόταν πίσω από κάθε αριθμό. Ενας από τους πιο μυστήριους συνεργάτες του αναφερόταν ως «ο πολυαγαπημένος Ιησούς Χριστός».

Επικοινωνούσε μαζί τους με τα «πιντσίνι» μηνύματα – τα οποία τυπώνονταν σε τσιγαρόχαρτα και διπλώνονταν δεκάδες φορές ώστε να χωρούν ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τυλίγονταν με σελοτέιπ και διακινούνταν μέσω ενός μεγάλου δικτύου αγγελιαφόρων.

ΜΕ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ
Η απόπειρα αυτοκτονίας

Το 2012, ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του με μια πλαστική σακούλα.

Ηταν ήδη σοβαρά άρρωστος και βρισκόταν υπό αυστηρό καθεστώς κράτησης μαζί με άλλους 50 φυλακισμένους στην υψηλής ασφαλείας φυλακή της Πάρμα.

Καταδικασμένος επανειλημμένα σε ισόβια κάθειρξη, βρισκόταν υπό διαρκή επιτήρηση και η παρουσία μιας πλαστικής σακούλας στο κελί του, όπου απαγορεύεται να υπάρχει οποιοδήποτε επικίνδυνο αντικείμενο, προκάλεσε ερωτήματα από την πλευρά των δικηγόρων του. Εξάλλου, πολλοί είχαν θεωρήσει τότε πως δεν ήθελε πραγματικά να αυτοκτονήσει, αλλά να τραβήξει την προσοχή για την κατάσταση της υγείας του ή ακόμα και να στείλει μήνυμα στους «δικούς» του.

ethnos


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.