«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή», τόνισε ο διοικητής της αστυνομίας – Ερωτήματα για τη χρήση ρομπότ στην εξουδετέρωση υπόπτων.
Για πρώτη φορά η αμερικανική αστυνομία έκανε χρήση ρομπότ-βόμβας για την εξουδετέρωση του 25χρονου Μάικα Ξαβιέ Τζόνσον λίγη ώρα αφότου είχε εκτελέσει πέντε αστυνομικούς στο Ντάλας.
Οι αμερικανικές αρχές πυροδότησαν με τηλεχειριστήριο ρομπότ-βόμβα για να σκοτώσουν ύποπτο, με τον διοικητή της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, να τονίζει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη χρήση του MARCbot.
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, από τη χρήση του ρομπότ-βόμβας και την τοποθέτηση μηχανισμού ώστε να εκραγεί εκεί που βρισκόταν ο ύποπτος. Οι άλλες επιλογές θα έθεταν σε κίνδυνο τους αστυνομικούς. Ο ύποπτος είναι νεκρός ως αποτέλεσμα της πυροδότησης της βόμβας», είπε ο Μπράουν.
«Ναι, είναι η πρώτη χρήση ρομπότ με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε από την άλλη, ο Πίτερ Σίνγκερ, επικεφαλής τεχνολογικής συμβουλευτικής εταιρίας και συγγραφέας βιβλίων για τη χρήση ρομπότ σε εμπόλεμες ζώνες.
Μπορεί ανάλογα ρομπότ να χρησιμοποιούνται συχνά από τις αστυνομικές αρχές, αλλά μόνο για την εξουδετέρωση ύποπτων αντικειμένων. Πλέον, όμως, τα ρομπότ… ρίχνονται στη μάχη σκοτώνοντας.
Παρότι η αστυνομία του Ντάλας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το ρομπότ, λέγεται πως πίσω από την κατασκευή του βρίσκεται η Northrop Grumman Andros που παρέχει στο στρατό ρομπότ.
Όλα αυτά, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τα μέτρα που εφαρμόζει η αμερικανική αστυνομία τη στιγμή που ανατρέπονται τα δεδομένα σχετικά με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Έκθεση του παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέφρασε ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων.
«Δεν έχουν ανθρώπινες ιδιότητες όπως η κρίση και την ενσυναίσθηση που επιτρέπει στους αστυνομικούς να αποφεύγουν παράνομες αυθαίρετες δολοφονίες σε απρόβλεπτες καταστάσεις», ανέφερε η έκθεση.
Ο Ρικ Νέλσον, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών, μιλώντας στους New York Times δήλωσε πως δεν επιτρέπεται να γίνεται χρήση βίας με κάθε κόστος. «Στον πόλεμο, στόχος είναι να σκοτώσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις, όμως, έχουν μία διαφορετική λειτουργία», επισήμανε ο Νέλσον.