kala-lipara

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Στεργίου Μαργαρίτα, και η Δρ Δομικής Χημείας τροφίμων, Ξενάκη Δήμητρα, μας εξηγούν τη σημασία των καλών λιπαρών στη διατροφή.

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το σώμα μας και τη γραμμή μας. Πολλοί σκέφτονται πάλι τα γυμναστήρια, τα κέντρα ευεξίας, τα σπορ στη φύση, το τζόγκιγκ…

Ενώ η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για να παραμείνουμε υγιείς, για να είμαστε και να δείχνουμε καλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τη συνολική μας υγεία και ευεξία απαιτείταισωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ας δούμε λοιπόν με άλλο μάτι τη διατροφή μας αυτό το καλοκαίρι και ας βεβαιωθούμε ότι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε και τη σωστή ποσότητα και το σωστό τύπο λιπαρών.

Τα λιπαρά είναι ένα ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής –κι αυτό είναι άγνωστο σε  πολλούς-  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών, των βιταμινών και των μετάλλων, αλλά όχι των λιπαρών. Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 59% δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τα καλά λιπαρά επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό

Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά δίνουν  στο σώμα μας ενέργεια και είναι σημαντικά για την απορρόφηση και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών (Α, D και E).

Μας βοηθούν  ακόμα και στην εμφάνισή μας, γιατί συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών  θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30-35% των θερμίδων που παίρνουμε ημερησίως..

Δεν είναι, όμως, όλα τα λιπαρά εξίσου ευεργετικά.

Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των «καλών» και των «κακών» λιπαρών.

Τα ζωικά λιπαρά, όπως το βούτυρο αγελάδας και πολλά τυριά, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, για τα οποία έχει αποδειχθεί από έγκυρες έρευνες (εδώ και μια δεκαετία), ότιεπηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και έτσι  προδιαθέτουν τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα

Υπάρχουν, όμως και λιπαρά που πραγματικά μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς: Αυτά είναι τααπαραίτητα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων  και έτσι συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς σώματος.

Αβοκάντο, καρύδια, λάδι  είναι μερικές μόνο πηγές καλών λιπαρών

Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα λιπαρά» και ω-3/ω-6. Σημαντικές πηγές των απαραίτητων λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, που αφθονούν στην Ελλάδα, όπως η σαρδέλα το σκουμπρί και άλλα όπως ο σολομός, ο τόνος κ.λπ. Απαραίτητα λιπαρά βρίσκονται και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα κ.ά και σε διάφορα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά, όπως η φυτική μαργαρίνη.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, δίπλα στη θάλασσα ή στην εξοχή σαρδέλες ή γαύρο μαζί με σαλάτα με λαχανικά εποχής.

Για το πρωινό ή το σνακ, ας απλώσουμε φυτική soft μαργαρίνη (με απαραίτητα λιπαρά), αντί για βούτυρο αγελάδας στο ψωμί και στο τοστ, για να προσθέσουμε με αυτό τον τρόπο καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή μας.

Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε πολύτιμα αποτελέσματα για την ευεξία μας, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτό το καλοκαίρι, ας ξεκινήσουμε να κάνουμε τα καλά λιπαρά ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας και το σώμα μας θα μας ευχαριστεί γι’ αυτό και τώρα και αργότερα.

Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Ξενάκη Δήμητρα, Δρ Δομικής Χημείας τροφίμων

www.logodiatrofis.gr

 

clickatlife


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.