Ο πρόωρος ή …λιγότερο πρόωρος αποκλεισμός της Ισπανίας της Αγγλίας και του Βελγίου από την συνέχεια του EURO 2016, ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτικός για την Γαλλία. Το βράδυ (22:00, ΕΡΤ-1) στο «Σεντ Ντενί», οι διοργανωτές υποδέχονται στον -χρονικά- τελευταίο πρημιτελικό, τους Ισλανδούς, που «άφησαν εκτός νυμφώνος» τους Αγγλους και συνεχίζουν απτόητοι στον δρόμο για το όνειρο…
Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των «βίκινγκς», αλλά κυρίως ο αποκλεισμός των «μεγάλων δυνάμεων», αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για τους «πετεινούς», προκειμένου να μην υποτιμήσουν σε καμμία περίπτωση τους Ισλανδούς. Γιατί διαφορετικά, είναι βέβαιο ότι θα τους κοστίσει ακριβά…
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους, Αντίλ Ραμί και Ενγκολό Καντέ. Η απουσία του πρώτου, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα μετώπισθεν της Γαλλίας, που αποτελούν και την «Αχίλλειο πτέρνα» της ομάδας. Διότι όσον αφορά στην μεσοεπιθετική λειτουργία, οι «τρικολόρ» διαθέτουν -μαζί με την Γερμανία- εντυπωσιακή πληρότητα και ποιότητα. Ασφαλώς «πλήμα» αποτελεί και η τιμωρία του πρωταθλητή Αγγλίας με την Λέστερ, καθώς ο Καντέ -αν και με την Ιρλανδία έδειξε σημάδια κόπωσης και αντικαταστάθηκε- αποτελεί ένα αξιόπιστο «μηχανάκι».
Δεν είναι καθόλου τυχαία, η …αστική ρήση, σύμφωνα με την οποία «το 70% της Γης καλύπτεται από νερό και το υπόλοιπο από τον …Καντέ». Ωστόσο, ο Ντεσάμπ διαθέτει λύσεις για την μεσαία γραμμή, σε αντίθεση με την αποστολή «ανάγκης» που υποχρεώθηκε να καταρτίσει μετά τους τραυματισμούς της τελευταίας στιγμής, του Βαράν και του Ματιέ.
«Μέχρι τώρα σε όλους τους αγώνες δεν κάνουμε καλό ξεκίνημα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», δήλωσε λακωνικά ο αστέρας της Ατλέτικο Μαδρίτης και πρώτος σκόρερ (σ.σ. με τρία γκολ) της Γαλλίας στο τουρνουά, Αντουάν Γκριεζμάν.
Οσον αφορά στους Ισλανδούς, αναμένεται να βασισθούν και πάλι στην εξαίρετη αμυντική λειτουργία, στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπεποίθηση και στην ομοιγένεια. «Ολοι για έναν και ένας για όλους», ήταν το «μότο» των …Γάλλων τριών σωματοφυλάκων, αλλά οι 23 Ισλανδοί το εφαρμόζουν απόλυτα στην πράξη.
Ο αρχηγός, Αρον Γκούναρσον, ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στην πλάτη και αναμένεται να επαναλάβει σε κάθε ευκαιρία τα μεγάλα πλάγια άουτ που ισοδυναμούν με κόρνερ και στοχεύουν σε πρώτο χρόνο τον Σίγκθορσον, ο οποίος «σπάει» την μπάλα και δημιουργούνται αξιόλογες κι επικίνδυνες φάσεις για κάθε άμυνα.
«θα ήθελα να τελειώσουμε το τουρνουά, όπως έκανε η Λέστερ. Επαιξαν και βασίσθηκαν στην δύναμη τους, όπως κάνουμε κι εμείς. Υπάρχει παρόμοιο πνεύμα στις δύο ομάδες», δηλώνει ανέμελος και χωρίς ίχνος άγχους, ο Ισλανδός τεχνικός, Χέϊμιρ Χάλγκριμσον, που μετά το τέλος του EURO 2016 αναλαμβάνει μόνος την εθνική ομάδα, καθώς αποχωρεί ο Λαρς Λάγκερμπακ.
Στόχος των Ισλανδών που «είναι ένα» με τους περίπου 330.000 κατοίκους της χώρας (σ.σ. η μικρότερη σε πληθυσμό που έχει συμμετάσχει σε EURO), είναι να κάνουν την πατρίδα τους γνωστή και για το ποδόσφαιρο, εκτός από τα ηφαίστεια και την …αλιεία. Βέβαια το έχουν καταφέρει σε εντυπωσιακό βαθμό, όμως μία πρόκριση στα ημιτελικά του EURO 2016 θα αφήσει μόνιμο στίγμα στην ποδοσφαιρική Ιστορία. Μέχρι το επόμενο…
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ολλανδός, Μπιορν Κάϊπερς, ενώ οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Εβρά, Σανιά, Μανγκαλά (Ουμτιτί), Κοσιελνί, Κομάν (Σισοκό), Ματουιντί, Πογκμπά, Παγέτ, Γκριεζμάν, Ζιρού.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Γ. Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον, Μπιάρνασον, Σίγκτορσον, Ρ. Σίγκουρντσον, Άρνασον, Μπόντβαρσον, Γκούναρσον, Σκούλασον.
δολ,αμπε