Τα Smoothies, το σούσι, το μουσλί ή τα ξηρά φρούτα είναι τρόφιμα γνωστά ως υγιεινά γιατί περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες.Αλλά αυτή η τάση να βάζουμε εύκολα στο πιάτο μας υγιεινά πράγματα δεν είναι και τόσο υγιής όσο δείχνει.
Μουσλί στο πρωινό, smoothie για μια μικρή πείνα, ξερά φρούτα το απόγευμα και σούσι για βραδυνό. Πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο κάνουν αυτή την υγιεινή διατροφή. Αυτή η νέα τάση βασίζεται στην αρχή ότι πρέπει να τρως υγιεινά τρόφιμα τα οποία δίνουν φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και αυξητικά. Ωστόσο, όταν αυτή η υγιεινή διατροφή αγγίζει τα άκρα ή πλησιάζει προς την μανία της ορθορεξίας τότε δεν είναι καλή.
Σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν να αδυνατίσουν ή τρέχουν στα γυμναστήρια, οι εταιρείες τροφίμων προβάλλουν όλο και περισσότερο την υγιεινή διατροφή. Αλλά πίσω από το αμπαλάζ κρύβονται διάφορες διατροφικές παγίδες. Δείτε παρακάτω 10 τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά αλλά θέλουν προσοχή στην κατανάλωση.
1. Το μαύρο ψωμί ολικής
Όταν το αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ, το μαύρο ολικής δεν είναι παρά ένα ψωμί με ραφιναρισμένο αλεύρι, χωρίς καθόλου φυτικές ίνες. Οι σπόροι από τους οποίους γίνεται αυτό το ψωμί είναι ραφιναρισμένοι και δεν κάνουν καλό στην υγεία. Πολύ συχνά αυτά τα ψωμιά περιέχουν κρυφή ζάχαρη σε μικρή ποσότητα ώστε να καραμελώνει το τελικό πρϊόν και να του δίνει το ποθητό χρώμα που γνωρίζουμε.
2. Τα smoothies που πωλούνται σε μπουκάλι, έτοιμα
Παρουσιάζονται ως ένα μοναδικός τρόπος να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Αλλά όταν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και είναι μαζικής κατανάλωσης περιέχουν ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μπουκάλι smoothie να περιέχει ως 500 θερμίδες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα έτοιμα smoothies δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον αφού σε 24 ώρες τα φρούτα χάνουν τις βιταμίνες τους. Επομένως οι κατασκευαστές προσθέτουν συνθετικές βιταμίνες στο προϊόν ώστε να μην είναι σκέτο νερό και ζάχαρη.
3. Το ζαμπόν γαλοπούλας
Πρόκειται για σταρ της δίαιτας με πρωτείνες. Κοστίζει λιγότερο από το κλασικό χοιρινό ζαμπόν και είναι πλούσιο σε πρωτείνη, χωρίς λίπος. Ωστόσο, στη βιομηχανική του εκδοχή το ζαμπόν γαλοπούλας δεν είναι το ίδιο. Το 2014, σύμφωνα με έλεγχο γερμανικής ΜΚΟ, ένα ζαμπόν που παρουσιαζόταν ως 100% κρέας γαλοπούλας στην πραγματικότητα δεν περιείχε παρά 84% κρέας και το υπόλοιπο ήταν προσθετικά, νερό και πολύ αλάτι.
4. Το μουσλί
Ένα καλό μπολ μουσλί θεωρείται το ιδανικό γεύμα για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του. Είναι γεμάτο σιτηρά και θρεπτικό, από πρώτη ματιά. Ωστόσο, τα φακελάκια μουσλί που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, δεν είναι αυτό που νομίζετε. Είναι γεμάτα ζάχαρες και μπορεί σε μερικές μερίδες να φτάσετε τις 500 θερμίδες. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι δόσεις που τρώμε είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δόσεις που προτείνονται και οδηγούν σε λήψη βάρους. Ειδικά όταν τα μουσλί περιέχουν ξηρά φρούτα, σοκολάτα και άλλα προϊόντα τότε είναι ακόμη πιο παχυντικά.
5. Τα ενεργειακά ποτά για το γυμναστήριο
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βλέπουμε πολλά ενεργειακά ποτά, με χρώματα, ειδικά για αθλητικές δραστηριότητες. Βάζετε τα αθλητικά παπούτσια σας, πίνετε μια γουλιά από το εν λόγω ποτό και αυτό πρέπει να σας επιτρέπει να ενυδατώνεστε και να μη χάνετε την ενέργειά σας. Ωστόσο, αυτά τα ποτά είναι γεμάτα ζάχαρη και για να τα κάνουν πιο ελκυστικά οι κατασκευαστές τα γεμίζουν με τεχνητά χρώματα. Ορισμένα ενεργειακά ποτά, μάλιστα, τα οποία κατασκευάζονται στις ΗΠΑ απαγορεύονται στην Ευρώπη γι’αυτό τον λόγο. Ένα ενεργειακό ποτό δεν χρησιμεύει σε τίποτα περισσότερο από έναν καφέ με πολύ ζάχαρη, προειδοποιούν οι ειδικοί.
6. Τα light γιαούρτια
Όταν κάποιος ψάχνει να αδυνατίσει στρέφεται αναγκαστικά προς τα λάιτ προϊόντα ή τα προϊόντα που έχουν 0% λιπαρά. Αλλά δυστυχώς τα θαύματα δεν υπάρχουν. Για να ισοφαρίσουν την απουσία λιπαρών ουσιών οι κατασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη. Ακόμη και όταν ένα προϊόν παρουσιάζεται ως 0% λιπαρά και ζάχαρη, πάντα προστίθενται σύνθετα σάκχαρα. Το άλλο σοβαρό πρόβλημα για κάποιον που θέλει να αδυνατίσει είναι ότι πιστεύοντας ότι το γιαούρτι του είναι λάιτ παίρνει δύο! Ακόμη και 0+0=0 στα μαθηματικά, στα λάιτ γιαούρτια και στη δίαιτα αυτό δεν ισχύει.
7. Τα αγγουράκια τουρσί
Τις περισσότερες φορές τα τρώμε συνοδευτικά ή τα τσιμπολογάμε ως ορεκτικό. Ωστόσο, αυτό το νόστιμο λαχανικό στην μορφή τουρσιού δεν είναι ανώδυνο. Είναι γεμάτο αλάτι και πολλή ζάχαρη όταν πωλείται σε βαζάκι στο εμπόριο.
8. Ελαιόλαδο
Είναι το θαύμα της Μεσογείου. Φημίζεται γιατί κάνει τους Μεσόγειους να ζουν περισσότερο. Τρώγεται σε όλα και με όλα αλλά έχει μόνο ένα πρόβλημα: είναι πολύ θερμιδικό, έχει τουλάχιστον 100 θερμίδες η κουταλιά. Το καλύτερο για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους και θέλουν να χάσουν κιλά είναι να τρώνε το πολύ 2 κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα.
9. Το σούσι με τόνο
Να ένα φαγητό που είναι διάσημο για δίαιτες και υγιεινή διατροφή. Το μόνο κακό που παρουσιάζει είναι ότι συχνότατα τα ψάρια που προσφέρονται περιέχουν βαρέα μέταλλα, είτε τα αγοράζουμε σε σούπερ μάρκετ είτε τα τρώμε σε εξειδικευμένα εστιατόρια. Δεν είναι για συχνή κατανάλωση, θέλει μεγάλη προσοχή. Το καλύτερο είναι να ξέρουμε από πού ψαρεύονται τα αγαπημένα μας ψάρια, αλλά αυτό μοιάζει όλο και πιο δύσκολο.
10. Χούμους
Αυτός ο υπέροχος πουρές από ρεβύθια μπήκε για τα καλά και στην ελληνική κουζίνα. Περιέχει πρωτείνες, υγιεινά λίπη και αποτελείται από αγνά υλικά –ρεβύθια, ελαιόλαδο, λεμόνι. Περιέχει όμως πολλούς υδατάνθρακες. Όταν το αλείφουμε πάνω σε πίτες ή ψωμί τότε τρώμε υδατάνθρακες με υδατάνθρακες. Δύο κουταλιές την ημέρα είναι το ανώτερο όριο στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος που σκέπτεται την σιλουέτα του.