Ο καφές κάνει καλό στο ήπαρ, καθώς το προστατεύει από πολλά νοσήματα που του προκαλούν σοβαρές βλάβες και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Η έκθεση, την οποία εξέδωσε ο Βρετανικός Οργανισμός Ήπατος (BLT), αποκαλύπτει επίσης ότι η συστηματική κατανάλωση του ροφήματος επιβραδύνει τη εξέλιξη αυτών των νοσημάτων σε όσους ήδη τα έχουν εκδηλώσει.
Σύμφωνα με τον BLT είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται και εντάσσονται σε μία έκθεση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τις επιδράσεις του καφέ στη λειτουργία και την υγεία του ήπατος.
«Επιτέλους, οι γιατροί βρήκαν μία συνήθεια του τρόπου η οποία κάνει καλό στην ηπατική υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Γκριμ Αλεξάντερ, ειδικός σε θέματα ηπατοπαθειών από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. «Τα στοιχεία της παρούσας έκθεσης δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μάς προστατεύει από τα νοσήματα του ήπατος και επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξής τους στους ήδη πάσχοντες από αυτά».
Η έκθεση, συνοπτικά, αποκαλύπτει τα εξής:
* Η συστηματική κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων καφέ μπορεί να αποτρέπει τον καρκίνο του ήπατος. Την επίδραση αυτή επιβεβαίωσε προσφάτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επιστήμονες του οποίου επανεξέτασαν περισσότερες από 1.000 μελέτες σε ανθρώπους.
* Ο καφές μειώνει επίσης τον κίνδυνο αναπτύξεως ίνωσης του ήπατος (οφείλεται στην καταστροφή των κυττάρων του και την ανάπτυξη συνδετικού ιστού) αλλά και κίρρωσης (είναι το μη αναστρέψιμο, τελικό αποτέλεσμα κάθε χρόνιας βλάβης των ηπατικών κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει στην ηπατική ανεπάρκεια).
* Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ). Η ασθένεια αυτή κοινώς αποκαλείται «λίπος στο συκώτι» διότι πρακτικά είναι αυτό ακριβώς: συσσωρευμένο λίπος στο ήπαρ, το οποίο δεν προκαλεί ανησυχία, εάν και εφ’ όσον δεν αφεθεί ανεξέλεγκτο ώστε να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο.
* Η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των νοσημάτων του ήπατος σε μερικούς ασθενείς.
* Τα οφέλη στο ήπαρ παρατηρούνται με όλα τα είδη του – φίλτρου, στιγμιαίο και εσπρέσο.
Τα νοσήματα του ήπατος είναι πολύ συχνά, ιδίως σε χώρες με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αυξημένη συχνότητα ιογενούς ηπατίτιδας (Β και C), καιεσχάτως με αυξημένα κρούσματα παχυσαρκίας (οι παχύσαρκοι διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο αναπτύξεως μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος).
Από κίρρωση του ήπατος χάνουν ετησίως τη ζωή τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλοι τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πως ακριβώς προστατεύει ο καφές την υγεία του ήπατος, αλλά εικάζουν ότι ρόλο παίζουν ορισμένα συστατικά του, όπως η καφεϊνη, η καβεόλη και η καφεστόλη.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA) συνιστά να μην υπερβαίνουμε σε καθημερινή βάση τα 400 mgκαφεϊνης.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή πέντε εσπρεσάκια, αφού σύμφωνα με την EFSA:
* Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) περιέχει 90 mg καφεΐνη
* Ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη
* Ένα κουτάκι ενεργειακό ρόφημα (250 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη
* Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220 ml) περιέχει 50 mg καφεΐνη
* Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα (355 ml) περιέχει 40 mg καφεΐνη
* Μία μπάρα σκέτη σοκολάτα (50 γρ.) περιέχει 25 mg καφεΐνη
* Μία μπάρα σοκολάτα γάλακτος (50 γρ.) περιέχει 10 mg καφεΐνη
Τα νέα ευρήματα δημοσιοποιούνται μόλις μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι ο καφές όχι μόνο δεν είναι καρκινογόνος, όπως κάποτε είχε αναφερθεί, αλλά προστατεύει την υγεία – αρκεί να μην τον καταναλώνουμε καυτό.
τα νέα