Τέλος έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στις όποιες ελπίδες είχαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ότι έστω την ύστατη στιγμή θα παρέμενε σε ισχύ η διάταξη που έδωσε πέρσι και πρόπερσι έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που παραμένουν ξενοίκιαστες.
Το σκεπτικό του υπουργείου είναι πολύ απλό: αν κατέχεις ακίνητο θα πρέπει να πληρώσεις, είτε αποκτάς εισόδημα από αυτό το ακίνητο είτε όχι. Το σκεπτικό αυτό ανέπτυξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τ. Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ε. Μπασιάκου: Αντικείμενο φορολογικής επιβάρυνσης μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο το εισόδημα, αλλά αυτοτελώς και η περιουσία, οι δαπάνες ή οι συναλλαγές. Η φοροδοτική ικανότητα σε αυτή την περίπτωση απορρέει από αυτή καθεαυτή την κατοχή της ανωτέρω ακίνητης περιουσίας ως φορολογητέας ύλης (άλλως πηγής πλούτου) διαφορετικής από το εισόδημα.
Ως εκ τούτου, ούτε η ύπαρξη προσόδου από το φορολογηθέν ακίνητο αποτελεί προϋπόθεση ή κριτήριο υπαγωγής στο ΕΝ.φ.Ι.Α. ούτε η μη συνεκτίμηση, κατά την επιβολή του φόρου επί των ακινήτων, της υπάρξεως ή μη εισοδήματος από το βαρυνόμενο ακίνητο συνιστά, μόνη αυτή, παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης, αναλόγως της φοροδοτικής ικανότητας εκάστου, επιβαρύνσεως.
Η επιλογή αυτή του υπουργείου Οικονομικών ανακυκλώνει στην πραγματικότητα το ερώτημα που είχε τεθεί εξαρχής για το κατά πόσο ο φόρος ακινήτων- ειδικά ο ΕΝΦΙΑ- θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου ήτοι με το διαθέσιμο εισόδημα του. Το ερώτημα αυτό αποκτά πιο έντονο χαρακτήρα όταν σχετίζεται με ακίνητα που δεν αποδίδουν το παραμικρό εισόδημα, ούτε τεκμαρτό ως ιδιόχρηση.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη δευτερεύουσας κατοικίας, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, 15ετίας στην Καισαριανή, που παραμένει ξενοίκιαστη. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ήταν 533 ευρώ και με την έκπτωση του 20%, περιοριζόταν στα 427 ευρώ. Φέτος, παρά τη μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το εκκαθαριστικό θα γράφει 510 ευρώ, δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος θα πληρώσει 83 ευρώ παραπάνω φόρο για το ίδιο ακίνητο.