Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση
:
Παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, εξακολουθεί να εμμένει στην αμάθεια, επιπολαιότητα και ανικανότητά του, σε σημείο μάλιστα που τον καθιστά εθνικά επιζήμιο για κρίσιμα προϊόντα του αγροτικού μας τομέα.
Τελευταίο – αλλά όχι ύστατο, από ότι φαίνεται – κρούσμα του, η απάντηση που έδωσε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το θέμα της φέτας και την εμπορική Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου : «Μιλάμε για μια συμφωνία, η οποία είχε μονογραφηθεί και είχε κλείσει από το Σεπτέμβριο του 2014, όταν μάλιστα η χώρα μας εκτελούσε και χρέη Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» !
Επειδή τόση ασχετοσύνη περί των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έχει ξανατύχει σε Έλληνα υπουργό, ο οποίος μάλιστα έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα και σε 13 τουλάχιστον Συμβούλια υπουργών Γεωργίας της Ένωσης, αρχικά να του υπενθυμίσουμε ορισμένα στοιχειώδη θέματα :
* Η ελληνική προεδρία ασκήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014, έως τις 30 Ιουνίου 2014, όπως άλλωστε όλες οι προεδρίες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτος. Το δεύτερο εξάμηνο την προεδρία άσκησε η Ιταλία.
* Η προεδρία ενός κράτους μέλους δεν ασκείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στα Συμβούλια των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία συμμετέχει και το αρμόδιο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
* Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νότιας Αφρικής έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως πρώτο στάδιο σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καμία συμφωνία λοιπόν δεν είχε κλείσει, ούτε είχε υπογραφεί στο χρονικό διάστημα της ελληνικής προεδρίας από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς και από την Ελλάδα και φυσικά η οποιαδήποτε «μονογραφή» της συμφωνίας από την Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και οριστικοποίησή της, αφού τελεί πάντα υπό την έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου υπουργών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κυβερνήσεων και των 28 εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών μελών.
* Και εάν η Συμφωνία είχε «κλείσει» επί ελληνικής προεδρίας το 2014, πως γίνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά (Απρίλιος 2016) ο κ. Αποστόλου να δηλώνει στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας για «σχέδιο Συμφωνίας, το οποίο ετοιμάζεται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Νότια Αφρική» (δελτίο Τύπου αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, 14/04/2016) και στο Συμβούλιο του Μαΐου 2016 να μιλά «για συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Νότια Αφρική» (πάλι δελτίο Τύπου αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, 17/05/2016);
* Τελικά, ας αναφέρει ο κ. Αποστόλου ποιος «μονόγραψε» τη Συμφωνία και πότε. Και ας απολογηθεί γιατί, εάν πράγματι η Συμφωνία έκλεισε ή μονογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2014, όπως υποστήριξε στη Βουλή, γιατί στα Συμβούλια υπουργών Γεωργίας που συμμετείχε ο ίδιος – στις 16 Μαρτίου και 16 Νοεμβρίου 2015- στα οποία συζητήθηκαν οι Διεθνείς Συμφωνίες της Ε. Επιτροπής με τρίτες χώρες δεν αντέδρασε ως όφειλε και δεν έκανε ούτε μια νύξη για την εν λόγω Συμφωνία;
Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτά ο λαλίστατος – που δεν «βουτά» την γλώσσα του στο μυαλό του πριν μιλήσει – κύριος Αποστόλου. Προσέθεσε στη Βουλή ότι : «Δηλαδή, θέλω να πω ότι ήταν τέτοια η αμέλεια της τότε κυβέρνησης, που πέρασε από μπροστά της η συμφωνία και είτε δεν την πήρε χαμπάρι, είτε με ένα νεύμα είπε «ναι», προχωρήστε»!
Έτσι τώρα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος για να δούμε ποιος αμέλησε και ποιος δεν πήρε χαμπάρι. Αναλυτικά :
* Καθ΄ όλο το στάδιο των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στήριξε και βοήθησε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το τότε επισπεύδον υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρέχοντας όλη την αναγκαία τεχνική υποστήριξη. Η τότε κυβέρνηση δεν σταματά να υποστηρίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και με ξεκάθαρες απόψεις αξιώνει την πλήρη προστασία και της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας. Τα τελευταία δε έγραφα που εστάλησαν από πλευράς ΥπΑΑΤ προς το τότε επισπεύδον υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και από εκεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2014, διεκδικώντας την πλήρη προστασία και της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Ο πλήρης φάκελος των εγγράφων υπάρχει στις υπηρεσίες του υπουργείου και ας τα αναζητήσει ο κύριος υπουργός για να δει την πραγματικότητα. Οι Ελληνικές απόψεις ήταν ξεκάθαρες και αξίωναν την πλήρη προστασία των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων.
* Το θέμα της πλήρους προστασίας της ελληνικής Φέτας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και διεθνές επίπεδο, τέθηκε παράλληλα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, κατά τη διμερή συνάντηση που είχε τον Ιούνιο του 2014 στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για τις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας ΤΤΙP. Μάλιστα ο κ. Βίλσακ προσεκλήθη να επιλέξει την Ελλάδα ως μια από τις 4 ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες σχεδίαζε να επισκεφθεί, ώστε να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας στις περιοχές παραγωγής της, που την έχουν αναδείξει ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης – πρόσκληση, που έγινε αποδεκτή, αλλά η επόμενη κυβέρνηση ουδέποτε αξιοποίησε.
* Χρόνος, λοιπόν, υπήρχε για οποιαδήποτε βελτίωση της συμφωνίας γιατί επίσημες υπογραφές δεν είχαν τεθεί από τα κράτη μέλη. Όμως, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέν έπραξε. Μεσολάβησε, μάλιστα, ένας ολόκληρος χρόνος – μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 – όταν και έφτασε από την ολλανδική Προεδρία το πρώτο σχέδιο Απόφασης Συμβουλίου της Συμφωνίας στα κράτη μέλη (ζητώντας την ολοκλήρωση της εξέτασης από τους νομικούς του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Απρίλιο του 2016) για να ξυπνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα και η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων από τον λήθαργο στον οποίο είχαν πέσει, αντί να ασχοληθούν με ζωτικής σημασίας θέματα που έχουν να κάνουν με τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους και εθνικά μας αγροτικά προϊόντα.
* Ενώ έχει περάσει λοιπόν σχεδόν ενάμιση χρόνος από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας του Απριλίου 2016, αφυπνίστηκε ο κ. Αποστόλου και απειλούσε τους πάντες λέγοντας χαρακτηριστικά : «Προς το παρόν έχουμε μπλοκάρει τη Συμφωνία για τη φέτα και έχω ζητήσει από τον Επίτροπο να οργανώσει τριμερή συνάντηση Κομισιόν, Ελλάδας και Νότιας Αφρικής, για να βρούμε λύση. Ούτως ή άλλως θα έχουμε και άλλη συνάντηση με τον κ. Χόγκαν στο Συμβούλιο του Μαΐου» ! Το πως μπλόκαρε μια συμφωνία χωρίς βέτο, η οποία όπως είπε στη Βουλή είχε κλείσει από το Σεπτέμβριο του 2014, μόνο ο κ. Αποστόλου μπορεί να το εξηγήσει.
* Στις αρχές Μαΐου 2016 ζητήθηκε από την Ολλανδική Προεδρία να υπάρξει έγκριση της Απόφασης Συμβουλίου από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες (δηλαδή τους Πρέσβεις) και η προώθησή της για υιοθέτηση από το Συμβούλιο υπουργών Εμπορίου στις 10/5/2016 ή από το Συμβούλιο υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας στις 23/5/2016 και τελική υπογραφή της, τον Ιούνιο του 2016 (δηλαδή με τη συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού).
* Στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Μαΐου 2016, σε σχετική του παρέμβαση αμφισβήτησε νομικά και ηθικά τη Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Νότια Αφρική και απειλούσε επίσης λέγοντας : «Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της ΠΟΠ «Φέτα» στις διεθνείς αγορές» ! Είναι ανεξήγητες οι «τζάμπα μαγκιές», αφού η Συμφωνία δεν πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, αλλά από το αντίστοιχο Συμβούλιο υπουργών Εμπορίου.
* Στις 13 Μαΐου 2016 η ολλανδική Προεδρία, ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι, η υπογραφή από πλευράς κρατών μελών της Συμφωνίας δεν μπορεί να λάβει χώρα αν όλα τα κράτη μέλη δεν συμφωνήσουν στην υιοθέτηση της Απόφασης Συμβουλίου. Και πάλι, λοιπόν, υπήρχε χρόνος διαπραγμάτευσης.
* Αντί λοιπόν ο «φανατικός υποστηρικτής της φέτας» να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα κατέληξε στις 30 Μαΐου να αποδεχθεί μια απλή δέσμευση ότι, κατά την πρώτη πενταετία (μεταβατική περίοδος) εφαρμογής της Συμφωνίας θα αρχίσει μια διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας. Πολλά «θα», πολλά χρόνια και πάρα πολλά έπεα πτερόεντα για κάτι που εάν συμφωνηθεί, θα ισχύσει πέντε χρόνια και βάλε μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας.
* Ξαφνικά τον Μάιο του 2016 ξύπνησε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όταν ο κύριος Σταθάκης αποφάσισε να συναντηθεί με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ και την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας για να συζητήσει την προστασία της Φέτας και των ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων και για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι, όλες οι πλευρές θα εξετάσουν όλες τις δυνατότητες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Όμως, επιπόλαιος όπως πάντα, πρόλαβε ο κ. Αποστόλου και έκλεισε ο ίδιος τη Συμφωνία με τον Επίτροπο Γεωργίας, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση από τον καθύλην αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη με τον καθύλην αρμόδιο Επίτροπο Εμπορίου και την ολλανδική Προεδρία.
Συμπερασματικά, το ποιος αμέλησε εδώ και ενάμιση έτος, χάνοντας πολύτιμο διαπραγματευτικό χρόνο, ποιος πήρε χαμπάρι μόλις στο «παραπέντε», υπερβαίνοντας τον καθύλην αρμόδιο υπουργό και αποδεχόμενος αμαχητί μια απλή δέσμευση σε βάθος πενταετίας και βλέποντας, απεμπολώντας τα ελληνικά συμφέροντα και ποιος είπε με ένα νεύμα «ναι», είναι καταφανές.
Οι αρχικές ελληνικές θέσεις του 2014 εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος να ζητούν πλέον από την κυβέρνηση την έγκριση του αρχικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου, του Φεβρουαρίου του 2016, που δεν προστατεύει την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας ως ελληνικό προϊόν, αλλά και των ελιών Καλαμάτας.
Η επικύρωση της συμφωνίας πρέπει να γίνει από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Και όταν η Συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή έπεται συνέχεια κύριε Αποστόλου…