Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για την εγγραφή στα ολοήμερα σχολείαsxoleio.30.5.708

Τις προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου αλλά και ποιοι μαθητές μπορούν να εγγραφούν σε αυτό περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτή, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

Ακόμη, οι μαθητές θα μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Επιπλέον, μπορούν να συγκροτηθούν τμήματα πρόωρης υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά σχολεία και Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν έως τις 21 Ιουνίου.

Ακόμη, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει και τις πληροφορίες για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημοτικό, στο οποίο τα αγγλικά ξεκινούν στην Α’ τάξη και η δεύτερη ξένη γλώσσα εισάγεται στην Ε’ τάξη.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, από τη Γ’ Δημοτικού η διδασκαλία της αγγλικής γίνεται με συστηματικότερο τρόπο. Η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας εισάγεται από την Ε΄ Δημοτικού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά διευρύνεται πλέον στα τετραθέσια δημοτικά σχολεία.

Η εγκύκλιος για τα ολοήμερα σχολεία

Η εγκύκλιος για τις ξένες γλώσσες

Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για την εγγραφή στα ολοήμερα σχολεία
Στην έκδοση διευκρινίσεων σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα τμήματα των σχολείων προχώρησε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, που ακολούθησαν της αποστολής σχετικής εγκυκλίου στα σχολεία για τη λειτουργία των ολοήμερων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο υπάρχει και στην περίπτωση που ο ένας γονιός έχει βεβαίωση εργασίας και ο άλλος έχει κάρτα ανεργίας. Επίσης, διευκρινίζεται ότι για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, κ.λ.π., αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα.

«Οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, καθιστούν σαφείς τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων με στόχο την «απόλυση» περισσότερων από 6.000 αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά» σχολίαζε χθες η ΔΟΕ την εγκύκλιο του υπουργείου, υπενθυμίζοντας το συλλαλητήριο στις 4 Ιουνίου και την απεργιακή κινητοποίηση με την πορεία διαμαρτυρίας Στις 8 Ιουνίου.

«Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου ξεπερνούν κάθε λογική. Για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση, οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και 5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση» ανέφερε επίσης η ΔΟΕ, προσθέτοντας: «Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το ΔΣ της ΔΟΕ θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γονείς που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος. Θα αποδείξουν περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές, που αποτελούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε ότι η διορθωτική εγκύκλιος του υπουργείου είναι «για το θεαθήναι» και έκανε λόγο για συρρίκνωση του ολοήμερου, μιας και στερούνται οι γονείς, που αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, της δυνατότητας της μελέτης – προετοιμασίας των μαθημάτων τους για την επόμενη μέρα, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνεται στο πρωινό πρόγραμμα. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος, «διπλασιάζεται – σε δέκα από πέντε – ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία της πρωινής ζώνης, ενώ και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται ουσιαστικά καθιστούν ανενεργό το μέτρο. Παρά τη διαφήμιση, με τη νέα εγκύκλιο, η αλήθεια για τα ολοήμερα είναι: ‘Ανθρακες ο θησαυρός!».

iefimerida, το βήμα


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.