Το MAREA θα έχει μήκος 6.600 χλμ., θα μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 160 tb/δευτ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017.
Η τιτάνια καλωδιακή σύνδεση θα ξεκινάει από την Βόρεια Βιρτζίνια στις ΗΠΑ και θα φτάνει μέχρι το Μπιλμπάο στην Ισπανία.
Microsoft και Facebook ενώνουν τις δυνάμεις τους και «βουτούν» στην θάλασσα της αστραπιαίας μεταφοράς δεδομένων. Ο λόγος για το MAREA: ένα υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 6.600 χλμ. που θα ενώνει την νότια Ευρώπη με τις ΗΠΑ, μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού, εκτινάσσοντας την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σε ιλιγγιώδη επίπεδα που θα αγγίζουν τα 160 tb/δευτ. – μια σύνδεση 16 εκατ. φορές ταχύτερη από μια γρήγορη οικιακή διαδικτυακή σύνδεση.
Σύμφωνα με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, το όλο εγχείρημα έχει στόχο να τονώσει τις υπηρεσίες cloud των δύο εταιρειών. Η κατασκευή του πρόκειται να ξεκινήσει φέτος τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια καλωδιακής σύνδεσης των ΗΠΑ με την Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργεί υπό την διαχείριση της διεθνούς εταιρείας επικοινωνιών Telxius.
«Βουτιά» στην διαδικτυακή ταχύτητα
Συγκεκριμένα η τιτάνια καλωδιακή σύνδεση θα ξεκινάει από την Βόρεια Βιρτζίνια στις ΗΠΑ και θα φτάνει μέχρι το Μπιλμπάο στην Ισπανία και από εκεί θα συνδέεται εκ νέου με δικτυακούς κόμβους σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία. «Το εγχείρημα αυτό αναμένεται να καλύψει τις διαρκώς αναπτυσσόμενες ανάγκες μας σε περισσότερες από 200cloud υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Bing, Office 365, Skype, Xbox Live και της πλατφόρμας Microsoft Azure» δήλωσε ο Κρίστιαν Μπελαντί , γενικός διευθυντής ανάπτυξης και σχεδιασμού των κέντρων δεδομένων της Microsoft. «Το υπερατλαντικό καλώδιο MAREA το οποίο πρόκειται να κατασκευάσουμε σε συνεργασία με την Facebook και την Telxius αναμένεται να προσφέρει σύνδεση χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα, ενισχύοντας την ζήτηση για υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της τεχνολογικής ιστοσελίδας Wired, το Facebook προμηθεύεται «σκοτεινές» οπτικές ίνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση του MAREA. Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Google είχε επίσης αποκαλύψει παρόμοια σχέδια για την δημιουργία καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού – το επονομαζόμενο Alphabet. Είχε μάλιστα συμφωνήσει με πέντε ασιατικές εταιρείες να επενδύσουν στο σχέδιό της, συγκεντρώνοντας έτσι ένα κεφάλαιο 300 εκατ. δολαρίων.
tovima