Οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν πλάνο για τη δραστική μείωση της έκθεσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, πιθανόν με εξαγορά δανείων έως 14 δισ. ευρώ του Ταμείου προς τη χώρα μας.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που σημειώνει ότι μία συμφωνία για συμβιβασμό στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, θα έχει και κάποιες υποχωρήσεις προς την Αθήνα πριν από το 2018, σε μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας για το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.
Πιο «αμφιλεγόμενες» επιλογές ελάφρυνσης, όπως οι πληρωμές ή οι στόχοι, θα πρέπει να διευκρινιστούν, αλλά θα υπόκεινται σε αποφάσεις το 2018 ή και αργότερα, μετά δηλαδή από το τέλος του ελληνικού προγράμματος και έπειτα από τις εκλογές της Γερμανίας το 2017, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στην εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε ότι αν υιοθετηθεί η επιλογή για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα πρέπει να δεσμευθεί την Τρίτη ότι θα συμμετάσχει πλήρως στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους Γερμανούς βουλευτές. Αλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είπε ότι θα ήταν «ηλίθιο» να καθυστερήσει η εμπλοκή του ΔΝΤ.
Τέλος, πηγές των Financial Times αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, στην Ιαπωνία, η Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε κάποια ευελιξία.