mko708_0

Τον δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παίρνουν αν γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλου 4 άτομα για τα έργα και τις ημέρες της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” της εποχής Χριστόδουλου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος με πρότασή του στο συμβούλιο εφετών ζητεί την παραπομπή του συνεργάτη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, Δ. Φουρλεμάδη, της Γ. Λυμπέρη, πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και των πρώην Εκκλησιαστικών Οικονομικών Επιθεωρητών της Εκκλησίας της Ελλάδος,Ιωάννη Πέτσου και Θεολόγου Μακρή.

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναι υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, συνέργεια στο αδίκημα αυτό, απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Τα 5,6 εκατομμύρια και οι «δράσεις» της ΜΚΟ της εποχής Χριστόδουλου
Σύμφωνα με την κατηγορία, η Αλληλεγγύη έλαβε από το ΥΠΕΞ την περίοδο 2005-2006 – όταν ήταν προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μακαριστός Χριστόδουλος – ποσό ύψους 5,6 εκ.ευρώ για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες «δράσεις», τις οποίες όμως φέρεται να μην έφερε σε πέρας ή να μην πραγματοποίησε καθόλου.

Κατά τον εισαγγελέα, η βασική ευθύνη της υπεξαίρεσης πέφτει στον Δ. Φουρλεμάδη, καθώς ήταν ο υπεύθυνος των οικονομικών της Αλληλεγγύης.

Στη δεύτερη κατηγορούμενη αποδίδεται ότι εκ της θέσεως της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της Δ.Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκ. ενώ στους άλλους δύο ότι βεβαίωσαν ψευδώς όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως πως το ποσό των5,6 εκ. Ευρώ παραμένει στους λογαριασμούς της ΜΚΟ. Ομως αυτό το γεγονός δεν ήταν αληθές, αφού κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τα χρήματα είχαν κάνει φτερά-πλην ελαχίστων χιλιάδων- ενώ δεν είχε υλοποιηθεί κανένα από τα προγράμματα που η Αλληλεγγύη είχε αναλάβει να υλοποιήσει.

Τα κατεψυγμένα κοτόπουλα στο Ιράκ

Ενα από τα προγράμματα της εν λόγω ΜΚΟ της εποχής Χριστόδουλου, ήταν η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες(από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. Ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. Ευρώ.
Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ κατήγγειλε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2007, καλώντας τη ΜΚΟ να επιστρέψει μέσα σε 30 ημέρες ολόκληρη την προκαταβολή των 5,6 εκατ. ευρώ.
Ομως επεστράφησαν μόνο 500.000 ευρώ, με τα υπόλοιπα να έχουν κάνει φτερά.
Η τελική κρίση για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη θα ληφθεί από το συμβούλιο εφετών.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.