Στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας μας, συχνά, διαπράττουμε μικρά εγκλήματα εναντίον της με αποτέλεσμα να την ταλαιπωρούμε. Οι skingurus μάς εξηγούν ποιαείναι αυτά και πώς μπορούμε να επανορθώσουμε;
Ρυτίδες
Το «έγκλημα»: Κάποιες από μας -οι υπεραισιόδοξες- εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες -και τις οικονομίες μας- σε κάποια «θαυματουργή» κρέμα, πιστεύοντας ότι θα μας μεταμορφώσει. Καμία κρέμα, όμως, δεν μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου, να καταπολεμήσει το καθημερινό στρες, να αλλάξει τις -κακές- διατροφικές μας συνήθειες, να αναστρέψει τη φθορά που έχουν προκαλέσει στην επιδερμίδα η πολύωρη ηλιοθεραπεία, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Κάποιες άλλες πάλι -οι απαισιόδοξες-, πεισμένες ότι δεν γίνεται τίποτα, αφήνονται στο έλεος του χρόνου και των ρυτίδων, παραμελώντας ακόμα και τη στοιχειώδη φροντίδα της επιδερμίδας. Όμως η τεχνολογία σήμερα προσφέρει στην κοσμητολογία δραστικά όπλα, ικανά να καθυστερήσουν τα σημάδια του χρόνου ή να τα απαλύνουν, όταν αυτά έχουν ήδη εμφανιστεί.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Γνωρίζουμε πως η αντιοξειδωτική και η αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις ρυτίδες και την πρόωρη γήρανση. Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Α (ρετινόλη), τα οξέα φρούτων και η βιταμίνη C, που εμπλουτίζουν τη σύνθεση πολλών αντιγηραντικών προϊόντων, προσφέρουν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα, κυρίως στην αντιμετώπιση των πρώτων ρυτίδων. Το μυστικό, όμως, είναι να δίνουμε την ευκαιρία σε ένα προϊόν να «δείξει» τη δύναμή του παραμένοντας πιστές σε αυτό. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν χρησιμοποιούμε καθημερινά το ίδιο προϊόν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, αν παραλείψουμε την αντιηλιακή προστασία, δεν θα έχουμε και πάλι καταφέρει το παραμικρό. Η ηλιακή ακτινοβολία επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Αν μπορούσαμε, θεωρητικά, να της προσφέρουμε 100% προστασία από τις ακτίνες UV, ο χρόνος αναμφίβολα θα «έγραφε» πάνω της εντελώς διαφορετικά.
Ξηρή επιδερμίδαΤο «έγκλημα»:
Συχνά συγχέουμε την ξηρότητα με την αφυδάτωση. Από την αφυδατωμένη επιδερμίδα λείπει το νερό, γεγονός που προκαλεί την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος και ευνοεί -αν η έλλειψη συνεχιστεί- το σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Όμως, μόλις ενυδατωθεί, η επιδερμίδα επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση. Από την ξηρή επιδερμίδα, αντίθετα, λείπουν τα λιπίδια -οι σμηγματογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα σμήγματος– και για το λόγο αυτό δημιουργείται αίσθηση «τραβήγματος», η οποία ωστόσο δεν πρόκειται να μειωθεί όση ενυδάτωση κι αν της προσφέρουμε. Τέλος, ένα ακόμα λάθος που διαπράττουμε στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από το ξεφλούδισμα -συχνό φαινόμενο στις πολύ ξηρές επιδερμίδες- είναι η υπερβολική χρήση προϊόντων απολέπισης.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, ο καθαρισμός είναι το σημαντικότερο βήμα περιποίησης της ξηρής επιδερμίδας. Αν δεν γίνει σωστά, με τα κατάλληλα προϊόντα, ό,τι άλλο κι αν κάνουμε θα αποτύχει. Οι ενυδατικές κρέμες δεν κάνουν από μόνες τους θαύματα. Για να δράσουν σωστά, η επιδερμίδα θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια ενός γαλακτώματος καθαρισμού και μιας τονωτικής λοσιόν, ειδικά σχεδιασμένων για την ξηρή επιδερμίδα. Τα προϊόντα αυτά αφήνουν ένα αόρατο στρώμα στην επιφάνειά της, το οποίο «μιμείται» τα λιπίδια που της λείπουν. Όσο για την απολέπιση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βοηθά να απορροφηθεί καλύτερα η ενυδατική κρέμα από την επιδερμίδα, με την προϋπόθεση ότι γίνεται μία φορά στις δέκα μέρες -όχι συχνότερα.
Μεικτή επιδερμίδα
Το «έγκλημα»: Το σοβαρότερο λάθος που δυστυχώς, πολύ συχνά διαπράττουμε είναι να αντιμετωπίζουμε τη μεικτή επιδερμίδα ως λιπαρή. Με την επιλογή δραστικών προϊόντων, σχεδιασμένων να μειώνουν την υπερβολική έκκριση σμήγματος, η επιδερμίδα στο υπόλοιπο πρόσωπο, ιδίως στην περιοχή των μήλων, μπορεί, πολύ εύκολα, να αφυδατωθεί ή να γίνει ευαίσθητη. Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Αποστερώντας την επιδερμίδα από το φυσικό «λιπαντικό» της, οι σμηγματογόνοι αδένες «πανικοβάλλονται» και παράγουν περισσότερο σμήγμα. Αποτέλεσμα; Τα σημεία όπου η επιδερμίδα είναι ξηρή στεγνώνουν και υποφέρουν ενώ η λιπαρή ζώνη Τ γίνεται ακόμα λιπαρότερη.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Επιλέξτε ένα ελαφρύ προϊόν καθαρισμού, κατά προτίμηση σε μορφή ζελ, και μια ενυδατική, μη λιπαρή λοσιόν με βάση το νερό και όχι το λάδι. Αναζητήστε «έξυπνα» προϊόντα σχεδιασμένα για μεικτή επιδερμίδα, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των ξηρών όσο και των λιπαρών σημείων της. Η απολέπιση βοηθά επίσης την επιδερμίδα, με την προϋπόθεση ότι γίνεται με μέτρο. Ιδανικά, η απολέπιση της ζώνης Τ θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ για το υπόλοιπο πρόσωπο αρκεί μία φορά την εβδομάδα.
ΑκμήΤο «έγκλημα»:
Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι ότι πιστεύουμε πως τα σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά στην επιδερμίδα μας είναι αυτά ακριβώς που μας έκαναν δυστυχισμένες και στο γυμνάσιο. Έτσι προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτά εφαρμόζοντας τις ίδιες μεθόδους με τότε. Η ακμή, ωστόσο, που εμφανίζεται στους ενηλίκους δεν έχει σχέση με έξαρση των σμηγματογόνων αδένων και με φραγμένους πόρους. Η κύρια αιτία για την εμφάνισή της είναι η κακή λειτουργία της λέμφου, ενώ οι ορμόνες, το στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση, η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος και οι αλλεργίες σε ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ακμή ακόμα και σε μια αφυδατωμένη επιδερμίδα. Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι τα καθοριστικά προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση που χρησιμοποιούν οι έφηβες για την καταπολέμηση της ακμής δεν έχουν αποτέλεσμα στην ακμή των ενηλίκων. Και, φυσικά, η γνωστή και δημοφιλής μέθοδος… «σπάω τα σπυράκια», στην περίπτωσή μας, είναι απλώς χάσιμο χρόνου!
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα που ενδείκνυνται για τον τύπο της επιδερμίδας μας -είτε είναι κανονική, είτε λιπαρή είτε ξηρή- και, το κυριότερο, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη συστηματική της ενυδάτωση. Το πρόβλημα με την ακμή των ενηλίκων είναι ότι οφείλεται σε εσωτερική δυσλειτουργία. Η αντιμετώπιση, επομένως, του προβλήματος συνδέεται περισσότερο με τη δραστική αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου με τον οποίο ζούμε: μπορούμε να «ξυπνήσουμε» το λεμφικό μας σύστημα με συστηματική άσκηση και μασάζ, να αλλάξουμε τοδιαιτολόγιό μας και να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε, αν το στρες κυριαρχεί στη ζωή μας. Όσο για τα σημάδια της ακμής που επιμένουν, είναι προτιμότερο και πιο ασφαλές να τα αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια ενός δερματολόγου.
Ευαίσθητη επιδερμίδα
Το «έγκλημα»: Η ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η έκθεση στον ήλιο, η κακή διατροφή, η λήψη φαρμάκων, το στρες, το κάπνισμα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση καλλυντικών προϊόντων είναι κάποιοι από αυτούς. Είναι λάθος, επομένως, να επιρρίπτουμε ευθύνες αποκλειστικά στα καλλυντικά και να επιστρέφουμε στο σαπούνι και το νερό, πιστεύοντας ότι έτσι θα συνεφέρουμε την επιδερμίδα μας -αυτό είναι το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε. Το σαπούνι ξηραίνει υπερβολικά την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και να διαιωνίζεται η ευαισθησία της. Ένα ακόμα πιο συχνό λάθος είναι η χρήση προϊόντων που αναγράφουν στη συσκευασία τους τη μαγική λέξη «υποαλλεργικό». Όπως, όμως, επισημαίνουν οι ειδικοί, σε αρκετές περιπτώσεις η λέξη χρησιμοποιείται απλώς για εμπορικούς λόγους, χωρίς το προϊόν να προσφέρει απαραίτητα τις ανάλογες εγγυήσεις.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Η αλλαγή στη διατροφή και στις συνήθειές μας θα έχει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι αν δηλώσουμε πλήρη αποχή από τα καλλυντικά. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι κανόνες τους οποίους οφείλουμε να εφαρμόσουμε αν θέλουμε να περιορίσουμε τις ενοχλήσεις που συνοδεύουν την ευαίσθητη επιδερμίδα. Ο κανόνας του less is more είναι και ο βασικότερος. Λιγότερα προϊόντα, λιγότερο άρωμα, λιγότερη τριβή, λιγότερη ζέστη. Τι σημαίνει αυτό; Να περιοριστούμε στη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων προϊόντων, με όσο το δυνατόν απλούστερη σύνθεση. Να αποφύγουμε το τρίψιμο της επιδερμίδας -ακόμα και με την πετσέτα του προσώπου. Να τη διατηρούμε δροσερή και να αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα. Επίσης, να αναζητάμε δερμοκαλλυντικές συνθέσεις ειδικά σχεδιασμένες για ευαίσθητες επιδερμίδες . Σε κάθε περίπτωση, προτού χρησιμοποιήσουμε ένα καλλυντικό για πρώτη φορά, καλό θα είναι κάνουμε μια δοκιμή, προκειμένου να ελέγξουμε τυχόν αντίδραση της επιδερμίδας. Τέλος, να προστατεύουμε την επιδερμίδα από τους ρύπους και την υπεριώδη ακτινοβολία, επιλέγοντας προϊόντα εμπλουτισμένα με φίλτρα ευρέος φάσματος και συστατικά που ενισχύουν την άμυνά της απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
clickatlife