maximou-onomata-708

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας. Και στο Μέγαρο Μαξίμου από τη μία πανηγυρίζουν -παρά το τσουνάμι μέτρων που έρχεται- και από την άλλη εξετάζουν την επόμενη ημέρα για το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα έχει σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα.

Εξάλλου, πρόσφατη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Mάλιστα, η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε πως το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να διερευνηθεί και με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στον Alpha και συμπλήρωσε: «Οποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές».

Το πρόσωπο-κλειδί που θα καθορίσει ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόσωπο-κλειδί στον ανασχηματισμό είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από την απόφαση τόσο του πρωθυπουργού (ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τον διατηρήσει στη θέση του) όσο και του ίδιου του κ. Τσακαλώτου (έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση) θα εξαρτηθεί η στελέχωση του νέου οικονομικού επιτελείου.

Τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ακούγεται ότι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο
Με την ατάκα της κυβερνητικής εκπροσώπου για ένα κυβερνητικό σχήμα με ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ακούγονται φήμες για πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Υποψήφιοι για το ΥΠΟΙΚ Χριστοδουλάκης-Λούκα
Ενδεικτικό είναι πως πιθανοί υποψήφιοι για μία θέση στο ΥΠΟΙΚ είναι ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Διετέλεσε από το 1996 ως τον Μάρτιο του 2000 υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (κυβέρνηση Σημίτη). Στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης, την περίοδο 2000-2001, και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004, ενώ ήταν και υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Θάνου το 2015.

Για μία θέση στο οικονομικό επιτελείο έχει ακουστεί και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη. Τον Οκτώβριο του 2009 ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο Υγείας η Ξενογιαννακοπούλου;
Ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται πως θέτει η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία φέρεται να είναι από τα πρόσωπα της «διεύρυνσης» και μάλιστα ενδέχεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2009 ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Φήμες για Οικονόμου και Καστανίδη
Η ονοματολογία πάντως συνεχίζεται, με τα περισσότερα πρόσωπα που ακούγονται να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Φήμες θέλουν να μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος συμμετείχε στις κυβερνήσεις επί ΠΑΣΟΚ από το 1985 έως και το 2011 (επί Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου).

Ενα άλλο πρόσωπο είναι ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος το 2011 (επί Γιώργου Παπανδρέου) ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Στο τραπέζι και το όνομα του Φώτη Κουβέλη
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συμπαρατάσσεται ανοικτά πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα πρόσωπο που ακούγεται ότι θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα, φημολογείται πως θα τοποθετηθεί στο γνώριμό του υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά στις επενδύσεις 
Ο στενός φίλος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναμένεται να έχει ξανά καθοριστικό ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα. Αφού ολοκληρωθεί και το ζήτημα του τηλεοπτικού τοπίου με τις άδειες των καναλιών, ο κ. Παππάς αναμένεται να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, από το οποίο θα έχει την απόλυτη εποπτεία των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρεθεί στη θέση είτε του Γιώργου Σταθάκη, είτε του Πάνου Σκουρλέτη.

Τα σενάρια για το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

  • Ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την 24η Μαΐου, ώστε να έχει μπροστά του «καθαρό» τοπίο για να υλοποιήσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας.
  • «Παγώνει» τον ανασχηματισμό για μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο βέβαια που δεν είναι τόσο ισχυρό, με δεδομένο ότι το Συνέδριο θα διενεργηθεί προς τα τέλη Ιουνίου (ή αρχές Ιουλίου), οπότε δεν ενδείκνυται μέσα στο κατακαλόκαιρο.
  • Προχωρά σε έναν γενναίο ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο, με το σκεπτικό, όπως του εισηγούνται, ότι «οι υπουργοί όλο αυτό το διάστημα είχαν δεμένα χέρια λόγω της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης και δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν το έργο τους».

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.