Οταν ένας επισκέπτης βρεθεί στους δρόμους του Bhramarpura στο νότιο Νεπάλ, θα παρατηρήσει κάτι που δεν βλέπει σε άλλα χωριά ή πόλεις. Δεν θα δει κανέναν άνδρα. Ή σχεδόν κανένα.
Θα συναντήσει γυναίκες που μεταφέρουν κόκκους ή νερό, που βρίσκονται στα μαγαζιά, αλλά δεν θα αντικρίσει κανέναν νεαρό στη βόλτα του.
Η μετανάστευση, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στους ίδιους και στις οικογένειές τους, έχει κάνει σχεδόν όλους τους άνδρες του χωριού να βρεθούν σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό.
Σχεδόν κάθε νοικοκυριό διαθέτει έναν άνδρα που έχει ξενιτευτεί, αφήνοντας τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά σε ένα χωριό που οι γυναίκες έχουν την εξουσία.
Σε μια χώρα, όπου κυριαρχούν οι άνδρες και οι γυναίκες περιορίζονται στο νοικοκυριό, το Bhramarpura είναι η εξαίρεση. Οι γυναίκες εκεί είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.
Η μετανάστευση των ανδρών και η εισροή εμβασμάτων μπορεί να προσδίδει στο χωριό τη φήμη για τον πλούτο του, με την φτώχεια να έχει περιοριστεί σε έναν βαθμό σε σύγκριση με τα γειτονικά χωριά, ωστόσο, όλα έχουν το τίμημά τους.
Η Ταραντέβι Σαχ, 36 χρόνων, λέει πως μέσα σε 6 χρόνια που ο άνδρας της έχει φύγει για το Κουβέιτ, τον έχει δει μόλις 2 φορές.
«Είναι οδυνηρό, αλλά είναι λιγότερο επώδυνο από την φτώχεια. Τα χρήματα που μου στέλνει κρατάνε τον πόνο μακριά».
«Είναι μια αιτία θλίψης για τους πρόσφατα παντρεμένους, το ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις συζύγους τους», αναφέρει η Μαντχού Τακούρ, εργαζόμενη στον τομέα της υγείας.
«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα ήταν μεγαλύτερα, αν δεν υπήρχαν χρήματα», προσθέτει.
Στο Bhramarpura σχεδόν 1 στους 4 μεταναστεύει, με περίπου 3.000 από τους 13.000 κατοίκους να εργάζονται στο εξωτερικό.
Ωστόσο, τα χρήματα φέρνουν και νέο τρόπο ζωής, με τον Μαντχού να υποστηρίζει πως πολλοί από τους μετανάστες στρέφονται στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και αρνούνται να στείλουν οικονομική βοήθεια στο σπίτι τους.
Οπως και οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες είναι ευάλωτες, καθώς υπάρχουν ορισμένοι από τα γύρω χωριά που προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν.
Η Σουνένα Ντέβι ισχυρίζεται πως ένας άνδρας από το διπλανό χωριό προσπάθησε να ατιμάσει την εγγονή της. Αυτή και οι άλλες γυναίκες στο Bhramarpura κατηγορούν διεφθαρμένους αξιωματούχους για εκμετάλλευση σχετικά με τα εμβάσματα των συζύγων τους.
Μπορεί να βλέπει κανείς σπάνια στους δρόμους άνδρες, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί που γύρισαν, μην μπορώντας μακριά από την οικογένειά τους.
Η ζωή στο Bhramarpura συνεχίζεται, χωρίς άνδρες με τις γυναίκες να προσπαθούν να τα βγάλουν μόνες τους πέρα.
iefimerida