Την Μ.Δευτέρα 25.04.2016 ανακοινώθηκε η παράταση για την υποβολή προτάσεων στο έργο
«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» έως τις 24.05.2016, μια παράταση, που μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε κάποιον που πραγματικά έχει, ή ψάχνει την καινοτομία να επενδύσει και να καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση του. Την προηγούμενη εβδομάδα παράταση δόθηκε και για το πρόγραμμα των Νέων Επιστημόνων έως τις 10.05.2016 με δυνατότητα για νέες υποβολές αλλά και για όσους έχουν υποβάλει αίτηση και θέλουν να την ακυρώσουν και να την ξανά υποβάλουν να μπορούν. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι υποβολές για τα άλλα δύο προγράμματα «Αναβάθμιση ΜΜΕ» και «Αναβάθμιση Τουριστικών ΜΜΕ».
Κανείς δεν είπε ότι η χρηματοοικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι εύκολη, ίσως η επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Ένας μονόδρομος όμως που κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα είναι στρωμένος. Γερός στομάχι, γνώση, οργάνωση και προγραμματισμός είναι κάποια από αυτά που απαιτούνται για να ξεκινήσει κάποιος να επιχειρήσει, εκτός από κάποια σχετική ρευστότητα. Αυτές της ημέρες πλήθος κόσμου που ενδιαφέρεται να επενδύσει, επισκέπτεται συνήθως τα γραφεία συμβούλων με λάθος προσανατολισμό για το τι θέλει, το τι πραγματικά συμβαίνει και το τι μπορεί να κάνει στο τέλος. Σύμφωνα με αυτή μας την εμπειρία αλλά και βάσει των τοποθετήσεων των στελεχών του ΚΕΠΑ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει ως φορέας διαχείρισης του ΕΣΠΑ ΜΜΕ 2007-2013, παρατηρούμε τα παρακάτω σημεία τα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσέξει και να αποφύγει τις κακοτοπιές.
Ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά το επιχειρηματικό του σχέδιο. Το επιχειρηματικό-επενδυτικό σχέδιο είναι ο καθρέπτης της επιχείρησής μας και το διαβατήριο για τη λήψη της ενίσχυσης (επιχορήγησης).
Πολλές είναι οι ερωτήσεις που δεχόμαστε κατά καιρούς, του τύπου:
- Υπάρχει πρόγραμμα για να μπω να κερδίσω χρήματα;
- Σε ποιον να μιλήσω για να «μπει» η πρόταση;
- Το ΕΣΠΑ αφορά μόνο τους πλούσιους;
- Το ΕΣΠΑ δε δίνει ευκαιρίες στις μικρές επιχειρήσεις…
- Περνούν μόνο όσοι έχουν φίλους –γνωστούς. Δεν έχω δικαίωμα ενστάσεων.
- Είναι όλα πληρωμένα, άρα δε βάζω μια…
- Μα εμένα, με πήρανε τηλέφωνο και μου είπαν ότι μπαίνω στο πρόγραμμα… μου ζήτησαν τα χαρτιά και κάποια χρήματα στην αρχή
- Έχω κατάστημα εστίασης, είμαι μέσα μου είπαν… δε τα ξέρεις καλά…
- Είναι μονό μια απλή αίτηση, σιγά…
Όλες οι παραπάνω σκέψεις των μελλοντικών επενδυτών, που καταλήγουν σε ερωτήσεις στα γραφεία συμβούλων και σχετικών φορέων, κινούνται σε λάθος βάση και κατεύθυνση για την απόφασή τους να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα. Επίσης οι άνθρωποι που θα το αξιολογήσουν είναι καταρτισμένα στελέχη αξιολογητών με εμπειρία και θα εντοπίσουν σίγουρα τα φάουλ της πρότασης μας.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές του προηγούμενου ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα από τοποθέτηση – αρθρογραφία του εμπειρογνώμονα σε θέματα προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διπλ. μηχανικού, κ. Ιωάννη Τσιτσόπουλου του ΚΕΠΑ, 20% τουλάχιστον των επιχειρήσεων που καταθέτουν φάκελο αποκλείονται λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και μη τήρησης τυπικών προϋποθέσεων ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν πρόταση δεν την μελέτησαν προτού κατατεθεί καθώς την υπέβαλλαν τρίτα πρόσωπα (π.χ. λογιστής, σύμβουλος κλπ) χωρίς να συνεργαστούν σωστά μαζί τους.
Για να καταλήξει κάποιος να είναι σε θέση να διεκδικήσει την ένταξη θα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και να οργανώσει την υποβολή της αίτησης του πολύ προσεκτικά.
Κάποια βασικά σημεία είναι τα παρακάτω:
· Αρχικά θα πρέπει να μην επηρεάζεστε από φήμες και ψίθυρους για το αν θα έχει ή όχι επιτυχία η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα που επιθυμείτε να λάβετε μέρος. Η απόφαση είναι δική σας και κατόπιν ώριμης σκέψης και διερεύνησης των δυνατοτήτων σας.
· Οφείλουμε να μελετήσουμε προσεκτικά το επίσημο ενημερωτικό υλικό όπως βγαίνει από τον εκάστοτε φορέα (οδηγός προγράμματος, συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις, τροποποιήσεις που βγαίνουν κατά καιρούς, ενημερωτικές εκδηλώσεις κλπ). Ρωτάμε τους αρμόδιους και τις επίσημες πηγές για κάθε απορία (υπάρχουν σχετικοί λογαριασμοί e-mail και τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης). Η πρόσβαση στη γνώση είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια, γεννά όμως και υποχρεώσεις.
· Ιδιαίτερη βαρύτητα οφείλει να δοθεί στις προϋποθέσεις συμμετοχής, στον ΚΑΔ, την άδειας λειτουργίας, τις επιλέξιμες δαπάνες, τα δικαιολογητικά συμμετοχής, το τζίρο της επιχείρησης κλπ. Ερμηνείες σε ζητήματα που δεν γίνονται κατανοητά καλό είναι να μη δίνονται και η εύρεση «παραθύρων» συμμετοχής συνήθως καταλήγουν στον «ακάλυπτο».
· Καλό είναι να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του προγράμματος διότι λύνουμε τις απορίες μας αλλά μπορεί να μας δημιουργηθούν και επιπλέον προβληματισμοί για το έργο μας που χρήζουν επίσημης απάντησης.
· Αξιοποιούμε το διαδίκτυο και όλες τις πρόσφορες πηγές πληροφόρησης προκειμένου να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι.
· Κάνουμε διάγνωση των αναγκών μας με λεπτομέρειες τις οποίες θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος που μας ενδιαφέρει. Προσεκτική έρευνα αγοράς και προσφορές για την τεκμηρίωση του κόστους είναι απαραίτητες. Αποφεύγουμε υπερτιμολογήσεις και άλλες παρόμοιες τακτικές διότι θα γυρίσουν Boomerang.
· Δεν προσαρμόζουμε τις ανάγκες μας στο πρόγραμμα, αλλά συμμετέχουμε σε προγράμματα απολύτως προσαρμοσμένα σ’ αυτές. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αποτελεί εργαλείο βοήθειας στο επιχειρηματικό σχέδιο μας και όχι το αντίστροφο.
· Εάν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για μία δαπάνη που θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε, επικοινωνούμε (τηλέφωνο, mail,..) άμεσα με τα στελέχη του φορέα διαχείρισης του προγράμματος για να λάβουμε μία υπεύθυνη απάντηση.
· Είμαστε ρεαλιστές. Αποφεύγουμε ενέργειες, οικονομικές προβλέψεις και στόχους που είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν προκειμένου να λάβουμε μεγαλύτερη βαθμολογία. Η επιχορήγηση σε πολλά προγράμματα συνδέεται άμεσα με το βαθμό επίτευξης των στόχων που δηλώσαμε. Αλλιώς θα τα βρούμε στη συνέχεια μπροστά μας….
· Είμαστε προσεκτικοί και δε βιαζόμαστε να οριστικοποιήσουμε την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης. Ελέγχουμε την πληρότητα του περιεχομένου της και διαβάζουμε προσεκτικά όσα έχουμε συμπληρώσει τα οποία πρέπει να συμφωνούν με τα δικαιολογητικά και τις οδηγίες του προγράμματος. Εκ των υστέρων τα λάθη δε συγχωρούνται… και κοστίζουν ακριβά …
· Αν χρησιμοποιήσουμε σύμβουλο, κάνουμε σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα ανεύρεσης του. Συνεργαζόμαστε στενά μαζί του επιβλέποντας το έργο του για την πρόοδο συγγραφής της πρότασης. Δεν υπογράφουμε εν λευκώ ότι μας ζητείται. Εκφράσεις και λογικές αυθεντίας γνώσεων συγγραφής μίας πρότασης τις αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα και τις πιστοποιούμε στην πράξη. Διαβάζουμε την πρόταση προτού την καταθέσει και δε διστάζουμε να ρωτήσουμε, διορθώσουμε το περιεχόμενό της. Είθισται τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα προγράμματα να ξεφυτρώνουν και τα γραφεία συμβούλων. Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε την κατάρτιση του και την πρότερη εμπειρία του σε τέτοιου είδους θέματα. Φαινόμενα all inclusive υπηρεσιών από γραφεία συμβούλων και copy paste φακέλων δεν περνάνε απαρατήρητα από την ομάδα αξιολόγησης.
· Κρατάμε πάντοτε ένα αντίγραφο της επενδυτικής πρότασης στο αρχείο μας. Θα αποτελέσει οδηγό μας αργότερα ή μια εκ νέου υποβολής σε περίπτωση αποτυχίας ή χαμηλής βαθμολογίας.
· Αποφεύγουμε να αναγράφουμε στοιχεία της επιχείρησης και των μετόχων/εταίρων (ονοματεπώνυμο) στα σημεία που το Πληροφοριακό Σύστημα μας επισημαίνει ότι δεν επιτρέπεται προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση του περιεχομένου της πρότασης. Διότι το περιβάλλον της επένδυσης θα πρέπει να περιγραφεί αναλυτικά για την πληρέστερη εικόνα του σχεδίου.
· Το ότι λέω κάτι, δεν πάει να πει και ότι ισχύει. Πρέπει να το αποδείξω. Οπότε γράφουμε στρωτά, αναλυτικά, τεκμηριωμένα χωρίς υπερβολές και γενικολογίες. Απαντούμε με σαφήνεια στις ερωτήσεις. Δεν αναφέρουμε στοιχεία για τα οποία δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με τεκμηριωμένα αποδεικτικά έγγραφα όποτε μας ζητηθούν. Το επενδυτικό μας σχέδιο το αξιολογεί ένας τρίτος που δεν ξέρει την επιχείρηση και τη μαθαίνει μέσα από το επενδυτικό μας σχέδιο. Και είναι και ιδιαίτερα καταρτισμένος στην αξιολόγηση φακέλων επενδυτικών σχεδίων, δε μπορούμε να τον «κοροϊδέψουμε».
· Μαζεύουμε με προσοχή και εξ’ αρχής τα απαραίτητα δικαιολογητικά και προσφορές ανεξάρτητα πότε θα μας ζητηθεί να τα καταθέσουμε. Διότι δε γίνεται να γίνει ορθό επιχειρηματικό σχέδιο, μελέτη βιωσιμότητας και σωστός προγραμματισμός αν πάμε στο «περίπου».
· Απαραίτητη προϋπόθεση ο έλεγχος του ακινήτου που πρόκειται να γίνει η επένδυση. Να είναι νομιμοποιημένο και να εξασφαλίζει πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ολόκληρο το ΕΣΠΑ 2014-2020 δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ΑΜΕΑ, όπως οφείλουμε να δείχνουμε κι εμείς.
· Εξασφαλίζουμε την ιδία συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς και την αναγκαία- ρευστότητα προκειμένου να εξοφλήσουμε τους προμηθευτές μας για να μην εξαρτάται η υλοποίηση του έργου αποκλειστικά από το χρόνο καταβολής της επιχορήγησης. Επιπρόσθετα, μη ξεχνάτε, η δαπάνη του ΦΠΑ βαρύνει εξολοκλήρου εσάς, δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα.
· Δεν περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να υποβάλλουμε την πρόταση.
Και έπειτα από όλα αυτά, θα αναρωτηθεί κανείς, αξίζει τελικά να υποβάλω πρόταση για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα;
Σίγουρα ΝΑΙ, αν πραγματικά ξέρεις τι θέλεις για την επιχείρηση σου και ψάχνεις να βρεις πόρους ώστε να την καταστήσεις βιώσιμη και λειτουργική. Κανείς δε θα έρθει ποτέ να σου κάνει δώρο το 100% ή το 40% ή το 50% για να τη χρηματοδοτήσεις. Μπορείς να επενδύσεις μεγάλο κομμάτι σε εξοπλισμό όμως μεγάλη ώθηση θα δώσει στο σχέδιο σου η προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σου, γεγονός που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης σου στο μέλλον. Γενικά είναι λάθος να σκέφτεσαι βραχυπρόθεσμα και στο νέο ΕΣΠΑ να βλέπεις μόνο κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και λειτουργικών δαπανών.
Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα αποτελεί ομαδική δουλειά και προσπάθεια. Συνεπώς, θα πρέπει να στήσουμε μια δυνατή ομάδα έργου την οποία θα την ενδυναμώνουμε όπου και όποτε χρειάζεται. Απαιτείται αγαθή συνεργασία και εντιμότητα με τους εταίρους/μετόχους μας, με το σύμβουλο που θα επιλέξουμε και με το λογιστή μας, διότι είναι οι πολυτιμότεροι συνεργάτες μας. Εν κατακλείδι, ο σοβαρός και έγκαιρος σχεδιασμός, η σωστή πληροφόρηση και η συντονισμένη συνεργασία, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για την επιτυχή υποβολή της πρότασης. Κανείς δεν είπε ότι ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου είναι εύκολος, αν όμως δεν προσπαθήσεις ποτέ δε θα ξέρεις αν πραγματικά άξιζε τον κόπο.
Για την My Horizon
Συμβουλευτική Επιχειρήσεων και Πληροφορική
Μαρία Κ. Γεωργίτση
Κ. Ταλιαδούρη 28, Γρεβενά
Περικλεους 5, Ελασσόνα
2462083708, 6944830599
mgeorgitsi@gmail.comhttps://www.facebook.com/My-Horizon-544096042435858/?fref=ts
*Αφορμή για το άρθρο στάθηκαν οι επενδυτές που προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία μας, ενώ βιβλιογραφικά χρησιμοποιήθηκε η παρουσίαση του κ. Τσιτσόπουλου σχετικά με τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 (πηγή: http://tdm.tee.gr)