Η Κομισιόν έδωσε στην Ελλάδα διορία δύο εβδομάδων, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια για
τη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διατηρώντας την πίεση στην Αθήνα.
Σε περίπτωση που κριθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να καταθέσει ένα επαρκές σχέδιο, τότε θα παρατείνει τους ισχύοντες συνοριακούς ελέγχους έως τουλάχιστον τα μέσα Νοεμβρίου, σημειώνει η Wall Street Journal. Η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να δώσει επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις έως τις 26 Απριλίου.
Υπό τους ισχύοντες κανονισμούς, οι έλεγχοι στα σύνορα εντός της Σένγκεν δεν μπορούν να παραταθούν μετά από την 12η Μαΐου, εκτός αν η Κομισιόν διαπιστώσει ότι μία χώρα αποτυγχάνει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.
Στη 10σέλιδη αναφορά της που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο- σε σχέση με την πρώτη προειδοποίηση που δόθηκε στη χώρα μας το Νοέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, εκτιμήσεις για το κόστος και να κατονομάσει τις αρχές που θα έχουν την ευθύνη για πολλές από τις απαιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, πολλοί υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει την Ελλάδα με αποβολή από την Σένγκεν σε περίπτωση που δεν βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους.
Η αναφορά επισημαίνει τις κακές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, ιδιαίτερα για οικογένειες με παιδιά και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Επίσης αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων των προσφύγων, μέσω των βάσεων δεδομένων ασφαλείας της ΕΕ.
Επίσης τονίζεται ότι παραμένει ασαφές το τι σχεδιάζει να κάνει η Ελλάδα για τη βελτίωση της επιτήρησης των αρχών στο προσεχές διάστημα, πότε θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και πόσο θα κοστίσουν. Επίσης, η Κομισιόν θέλει επείγουσα δράση από την Ελλάδα για τις κοινές περιπολίες με την Frontex στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ.
Στην έκθεση, η Κομισιόν αναφέρει ότι ο έλεγχος της Ελλάδας δεν έχει στόχο τον αποκλεισμό της χώρας μας από την Σένγκεν.
iefimerida