Για περισσότερα από δύο χρόνια, ένα ζευγάρι φωτογράφων ταξίδεψε σε 13 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποτυπώσει τον κόσμο των φορολογικών παραδείσων.
Ο Πάολο Γουντς και η Γκάμπριελ Γκαλίμπερτι ταξίδεψαν σε Σιγκαπούρη, Λουξεμβούργο, Νήσους Κέιμαν, προκειμένου να μάθουν τους τρόπους, που το 1% του πλανήτη, οι πάμπλουτοι, δηλαδή, μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και δημιουργούν εταιρείες, εξασφαλίζοντας φοροαπαλλαγές.
Μάλιστα, αν βρίσκεται κανείς στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να μετακινηθεί και πολύ μακριά για να βρει έναν φορολογικό παράδεισο, μιας και το Ντέλαγουερ είναι αρκετά κοντά τους. Apple, Bank of America, Coca-Cola, Google και General Electric έχουν τη συγκεκριμένη πολιτεία κοινό τους στοιχείο.
Στο βιβλίο τους με τίτλο «The Heavens», οι φωτογράφοι συνεργάστηκαν με τον συγγραφέα Νίκολας Σάξονς για να δώσουν μια ιδέα του τι συμβαίνει εκεί.
Οι δύο φωτογράφοι δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να κερδίσουν πρόσβαση σε πολυτελή αντικείμενα, μιας και οι περισσότεροι είναι αρκετά επιφυλακτικοί στο να μιλήσουν, φοβούμενοι την κριτική.
«Εχω δουλέψει ως φωτογράφος στον πόλεμο του Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Εργάστηκα στο Ιράν για περίπου 5 χρόνια, κανένα θέμα δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο αυτό», λέει ο Γουντς στο Slate.
Οι δύο φωτογράφοι βρέθηκαν σε θησαυροφυλάκια μεγίστης ασφαλείας της Σιγκαπούρης και σε σπίτια δισεκατομμυρίων.
«Δεν υπάρχει καμία αξία, καμία ιδιοκτησία, καμία απογραφή λίστας, όλα τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal, ο Αλεν Βάντερμπορ, συνιδρυτής της Freeport.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως ο Παναμάς, επιτρέπεται η εισαγωγή και η εξαγωγή αγαθών, χωρίς φόρους.
Ο φωτογράφος δεν διστάζει να κριτικάρει τους φορολογικούς παραδείσους, λέγοντας: «Αυτά τα δισεκατομμύρια δεν πηγαίνουν στα αποθεματικά της κάθε χώρας. Είναι χρήματα που έχουν κλαπεί από εσάς, από τις δημόσιες υπηρεσίες, από σχολεία, νοσοκομεία από οτιδήποτε».
Στην περιγραφή του βιβλίου, οι εκδόσεις Dewi Lewis, σημειώνουν: «Καθοδηγείται από μία αδυσώπητη εμμονή να μεταφέρουν αυτό το μάλλον αδιάφορο θέμα σε εικόνες. Ο Πάολο Γουντς και η Γκάμπριελ Γκαλίμπερτι πέρασαν πάνω από δύο χρόνια, ταξιδεύοντας σε υπεράκτια κέντρα, που ενσαρκώνουν την φοροαποφυγή, το απόρρητο και τον ακραίο πλούτο» και συνεχίζει:
«Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν έναν κόσμο εκμετάλλευσης και το προνόμιο που στρεβλώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα οφέλη εκείνων που έχουν ήδη περισσότερα».
iefimerida