Ειδοποιητήρια για την πληρωμή του «κτηματόσημου» θα αρχίσουν να λαμβάνουν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών που είχαν ενταχθεί στα παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 65% της Ελλάδας έως το 2020.
Αυτά ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διοίκηση της εταιρείας του Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι γίνονται ήδη οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση των στοιχείων των δηλώσεων των πολιτών με τα έντυπα Ε9 με τη συγκατάθεσή τους.
Ετσι, στο τέλος του 2016, όσοι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στα παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης (1995-2007) θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά προκειμένου να καταβάλουν το τέλος κτηματογράφησης.
Συγκεκριμένα, όσοι συμμετείχαν στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα (περίπου 2 εκατομμύρια δικαιώματα) θα κληθούν να πληρώσουν το σταθερό τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το πάγιο τέλος των 35 ευρώ θα το πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης.
Ο λογαριασμός για το νέο κτηματόσημο
Για περίπου 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα από τη δεύτερη φάση που είχε ξεκινήσει το 2008 το τέλος θα είναι αναλογικό -όπως είχε ανακοινωθεί- και αρκετά πιο… τσουχτερό, αφού θα αφορά ποσό που θα προκύπτει από ποσοστό ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μείον ποσό 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το τέλος επιμερίζεται σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.
Ετσι, για ακίνητο αντικειμενικής αξίας ύψους 100.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει αναλογικό τέλος 80 ευρώ. Εάν οι ιδιοκτήτες είναι δύο θα πληρώσουν από 40 ευρώ ο καθένας.
Για τις ιδιοκτησίες των περιοχών που θα καλύψει ο επόμενος διαγωνισμός, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν τις μελέτες και όπου αυτό είναι δυνατό να έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια ή τοπογραφικά.
Ως προς τη διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ), δεν θα είναι άμεση δεδομένου ότι η ΕΚΧΑ είναι ανώνυμη εταιρεία και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, όμως τα δεδομένα από τις δηλώσεις Ε9 θα μπορούν να μεταφέρονται αρχικώς προς διασταύρωση με τα αντίστοιχα της κτηματογράφησης, πάντα με τη συγκατάθεση του πολίτη.
Σήμερα ενταγμένα στις διαδικασίες του Κτηματολογίου είναι 21,8 εκατομμύρια δικαιώματα (περίπου 57% του συνόλου) που αντιστοιχούν σε έκταση 46.021.575 στρεμμάτων (34,86% του συνόλου).
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου διαγωνισμού
Με διαδικασίες-εξπρές επιχειρείται να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός (ΚΤΙΜΑ-16) για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 65% της έκτασής της, ύστερα από την ακύρωση του προηγούμενου πριν από μερικές ημέρες, ενώ φαίνεται να «ξεπαγώνουν» κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την προώθησή του.
Ηδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ τα τεύχη για τον νέο διαγωνισμό. Στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος θα είναι χαμηλότερου προϋπολογισμού και με συντετμημένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου στο σύνολο της χώρας έως το 2020.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ, Βύρων Νάκος, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 440 εκατομμύρια ευρώ (μειωμένος από τον προηγούμενο που έφτανε τα 570 εκατομμύρια ευρώ) και περιλαμβάνει 30 συμβάσεις, οι οποίες ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση της χώρας. Το έργο, διάρκειας 40 μηνών, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ίδιους πόρους, όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας. Ωστόσο υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως αναμένεται να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια καθώς υπάρχουν ήδη βάσιμες ενδείξεις για μια καταρχήν συμφωνία.
Η κατακύρωση των μελετών αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2016. Παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, η διοίκηση της ΕΚΧΑ εκτιμά ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2020 ακόμα και εάν προκύψουν ενστάσεις από τους αναδόχους του προηγούμενου διαγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή οι καθυστερήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου έχει ήδη προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του ότι οι ανάδοχοι μελετητές έχουν αποδεχθεί τις μειώσεις χρονοδιαγραμμάτων και τις υπόλοιπες αλλαγές που γίνονται ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωσή του μέχρι το 2020: «Οι ευθύνες για την αποτυχία του προγράμματος θα βαραίνουν τους ώμους των αρμοδίων υπουργών και του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ και αυτήν τη φορά θα αναζητηθούν».
Τα βασικά χαρακτηριστικά του επανασχεδιασμού του έργου, όπως παρουσιάστηκαν, αφορούν μεταξύ άλλων:
– Τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης μέσω Διαδικτύου με δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα παρέχει και νέες δυνατότητες εντοπισμού ακινήτων ακόμα και μέσω GPS κινητού τηλεφώνου.
– Την αποστολή των στοιχείων των κτηματολογικών εγγραφών και πληροφοριακού υλικού στους δικαιούχους κατά την προ-ανάρτηση και την ανάρτηση με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
– Τη θέσπιση νέας απλής διαδικασίας διόρθωσης των σφαλμάτων που θα διαπιστωθούν στις πρώτες εγγραφές, που αποτελεί κομβικό σημείο για τη μείωση του χρονοδιαγράμματος.
– Την ανάπτυξη δικτύου σταθερών ή κινητών στοιχείων πληροφόρησης του κοινού και παροχής οδηγιών, τουλάχιστον στην έδρα όλων των καλλικρατικών δήμων και όπου άλλου απαιτηθεί.
Αμεσα συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι και το ζήτημα των δασικών χαρτών για το οποίο ο κ. Νάκος παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αναφέροντας ότι μια λύση θα ήταν να αναζητηθούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο.