fb-depressed1

Οση περισσότερη ώρα περνούν οι νεαροί ενήλικοι στα social media, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το τμήμα ιατρικής του University of Pittsburgh, μελέτησαν περιπτώσεις ανθρώπων που είναι «κολλημένοι» με τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συμπεράνουν πως σε πολλές περιπτώσεις, ο αυξημένος χρόνος online συνδέεται με σημάδια κατάθλιψης.

Μάλιστα, τα ευρήματα των ερευνών τους, που θα δημοσιευτούν επόμενο τεύχος του περιοδικού Depression and Anxiety, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενο μελέτης για την αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. Η προσπάθεια των ανθρώπων του βρετανικού πανεπιστημίου , ήταν η πρώτη μεγάλη έρευνα που συσχετίζει την αυξημένη χρήση των social media (ή ακόμα και τον εθισμό σε αυτά) με τις ενδείξεις για κατάθλιψη.

Σε προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γίνει, τα μικρά δείγματα αλλά και τα ασαφή αποτελέσματα δεν έδειχναν καθαρά την σύνδεση. Αυτή τη φορά όμως, οι επιστήμονες συλλέγοντας πάρα πολλά δεδομένα και κάνοντας εκτενή έρευνα, επιβεβαίωσαν τις υποθέσεις τους. Οι νεαροί ενήλικες που είναι online διαρκώς, ίσως χρειάζεται να ανησυχούν για τον εαυτό τους.

Εξετάζοντας σχεδόν 2.000 ενήλικες, ηλικίας 19-32 ετών, οι ερευνητές σε πρώτο στάδιο χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια ώστε να αντιληφθούν αν υπάρχουν σημάδια κατάθλιψης. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν ενεργά τα social media για παραπάνω από μία ώρα καθημερινά, ενώ μπορεί να τα είχαν ανοιχτά για πολλές ακόμα ώρες. Σε ποσοστά που ξεπερνούν το 25%, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν υψηλούν δείκτες κατάθλιψης.

«Αν κάποιος έχει κατάθλιψη, τότε είναι πολύ πιθανό να στραφεί στα social media για να καλύψει το κενό του» εξηγεί η κ. Lui yi Lin, επικεφαλής της έρευνας.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed