8868e71985d4f37e07495bcdcdc31b16_XL.jpg,qt=-62169984000.pagespeed.ce.WSVrTniCCz

Χρήσιμες λεπτομέρειες για τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ στα οποία μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, έδωσε χθες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δεκάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, υποβάλλοντας τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων, ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ για τα 4 προγράμματα και θα αφορά δύο φάσεις προκηρύξεων. Για την πρώτη φάση, ο προϋπολογισμός είναι 252 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα αφορούν προκηρύξεις για τα ίδια προγράμματα εντός του έτους.

Τα τέσσερα προγράμματα που εντάσσονται στη δράση «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020:

-«Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
-«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».
-«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
-«Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Κορκολής, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα 6,6 δισ. ευρώ που μπορούν να δοθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το 2016 να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ με την χρήση κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ακόμη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, επισήμανε, μετά από ερωτήσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν παράγοντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι κάποιοι πόροι από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν στην αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών, όπου στεγάζονται δεκάδες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες πριν επιλέξουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, πρέπει να έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους, αλλά και να διαθέτουν τους απαιτούμενους ίδιους πόρους για να ξεκινήσουν την επένδυσή τους. Μάλιστα ο κ. Ραβάνης επισήμανε, ότι αν και για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει καταβαραθρωθεί ο τζίρος τους, οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, τόνισε ότι για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης,θα πρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε εθνικό πλούτο. «Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed