Το έχουμε δοκιμάσει ξυδάτο σε σαλάτα ή μαριναρισμένο ή ψητό. Θα
σας δώσω σήμερα ένα θαυμάσιο ριζότο με χταπόδι.
Υλικά για 4 άτομα
- 250 ρύζι πλήρες (με τον φλοιό)
- 200 γραμμάρια χταπόδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- ½ κρεμμύδι κομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη
- ½ ποτήρι κρασί λευκό
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- Λίγο θυμάρι
- Λίγη πιπερίτσα τσίλι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε το χταπόδι σε βαθιά κατσαρόλα με νερό
- Ανάλογα με το βάρος του ο χρόνος -1 ώρα για ένα μεγάλο χταπόδι
- Καλύτερα σε χύτρα, γίνεται σε 20 λεπτά
- Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα τμήμα από αυτό το χταπόδι
- Κόψτε την μισή κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ροδίστε το κρεμμύδι με τη πιπεριά για 5 λεπτά
- Βγάλτε τα λαχανικά και αφήστε τα στην άκρη
- Προσθέστε στην κατσαρόλα άλλη 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Κόψτε το χταπόδι σε κομμάτια και τσιγαρίστε το σε δυνατή φωτιά
- Χαμηλώστε τη φωτιά, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πιπεριά
- Προσθέστε τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το τσίλι, το σκόρδο και το κρασί
- Προσθέστε και ένα ποτήρι νερό
- Αφήστε να βράσει για 45 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά
- Βράστε το πλήρες ρύζι ξεχωριστά και ενώστε τα σε ένα μοναδικό πιάτο
- Αν έχετε κέφι, αγοράστε αρκετές κόκκινες πιπεριές, είναι η εποχή τους
- Και ψήστε τις, ως εξής:
- Ανάψτε τον φούρνο στο γκριλ στους 200 βαθμούς
- Βγάλτε την ουρά από τις πιπεριές, κόψτε τις στα δύο, βγάλτε τους σπόρους και πλύντε τις
- Λίγο αλατάκι σε όλη την επιφάνεια
- Βάλτε τις στο γκριλ
- Γυρίστε τις από την άλλη μεριά, όταν πάρουν χρώμα
- Σε μισή ωρίτσα έχετε το καλύτερο φαγητό: ψητές πιπεριές Φλωρίνης
- Με ελαιόλαδο και μια υποψία ξύδι μπαλσάμικο
- Βάλτε και στο πιάτο με το χταπόδι!