synodos.7.3.527_1

Στις 01:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής με μια «μισή» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι τελικές αποφάσεις θα

ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου.

02:25 Νταβούτογλου: Δεν είμαστε επαίτες χρημάτων

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι στην ΕΕ που λένε ότι η Τουρκία είναι επαίτης χρημάτων.
  • Αυτό δε συμβαίνει γιατί η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Πρόσθετη χρηματοδότηση πρέπει να δοθεί.
  • Τα 3 δισ. ευρώ που είχαμε συμφωνήσει το Νοέμβριο ήταν τα αρχικά. Ζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση.
  • Εξεπλάγην όταν είδα στον ευρωπαϊκό Τύπο περισσότερα χρήματα. Αυτό δε συμβαίνει, η Τουρκία ξοδεύει από τον κρατικό της προϋπολογισμό.
  • Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την ανθρωπιστική κρίση. Ούτε και η ΕΕ φυσικά. Αυτοί που ευθύνονται πρέπει να κάνουν περισσότερα.
  • Η Τουρκία θα υπερασπίζεται τις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Ποτέ δεν απαιτήσαμε περισσότερα από αυτά που λάβαμε. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό για την ανθρωπιστική κρίση. Η Ευρώπη και η Τουρκία δεν ευθύνονται για αυτά.
  • Υπεύθυνοι είναι η ISIS και η Ρωσία. Θα είμαστε το καταφύγιο όλων των θυμάτων του πολέμου, των θυμάτων του ISIS, των βομβαρδισμών της Ρωσίας και του καθεστώτος

02:16 Τσίπρας: Μπήκε ξανά στη σωστή βάση η συζήτηση

  • Η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα περιορίσουμε τις ροές από την Τουρκία, σε συνεργασία μαζί της.
  • Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, με τις οποίες ορισμένοι ξαφνιάστηκαν
  • Παράλληλα, έθετε ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα και γιατί κάποια κράτη δεν ήταν σε ετοιμότητα αλλά και γιατί κάποια από αυτά ήταν υπερβολικά.
  • Η Σύνοδος τελείωσε σήμερα, αλλά συνεχίζεται αύριο, στη Σμύρνη, σε μια ιστορική συνάντηση
  • Η συζήτηση παρότι μετατοπίστηκε από το plam b στο plan a, ανέδειξε τον βαθύ διχασμό στην Ε.Ε.
  • Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα.
  • Τα αποτελέσματα είναι ένα βήμα μπροστά εν τούτοις χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα.

02:15 Τουσκ: Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ τελειώνουν

  • Συμφωνήσαμε πως  η ροή των μεταναστών είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί σημαντικά, είμαι ευτυχής για τη συνεργασία Νταβούτογλου.
  • Μιλήσαμε για την επιστροφή προσφύγων από την Τουρκία και στόχος μας είναι να έχουμε fast track επιστροφές. Καλωσορίσαμε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η συνεργασία δεν θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς χωρίς τη θέληση της Τουρκίας να υποδεχτεί μετανάστες.
  • Τελειώνουν οι μέρες των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη. Επιστροφή νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα νησιά.
  • Θα επιταχύνουμε την χρηματοδότηση της Τουρκίας».

02:13 Ρέντσι: Επιτέλους η ΕΕ καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κρίσης

«Αν η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, πρέπει να ”αγκαλιάσει” τις αξίες μας, συμπεριλαμβανόμενης και της ελευθερίας του Τύπου», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι. «Επιτέλους, η ΕΕ αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρή είναι η προσφυγική κρίση», πρόσθεσε.

02:01 Αλβανία: Συζητάμε με την Ελλάδα για τη διέλευση των προσφύγων

Συζητήσεις με την Αλβανία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στους μετανάστες να περνούν εκεί, ακολουθώντας εναλλακτική οδό, έχει ξεκινήσει η Ελλάδα.

Αυτό επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Ελόνα Γκεμπρέα, δηλώνοντας «είμαστε σε αρχική φάση, δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Αλλά γίνοτανι συζητήσεις και αναζητούμε λύση».

Τις συζητήσεις Ελλάδας- Αλβανίας επιβεβαιώνει και ελληνική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βίνσεντ Τρίεστ του δικτύου ABC της γειτονικής χώρας.

01:57: Φρανσουά Ολάντ: 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ως το 2020

Την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ ως το 2020 ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

01:50 Μέρκελ: Θέλουμε να κάνουμε την παράνομη μετανάστευση, νόμιμη

«Θέλουμε να κάνουμε την παράνομη μετανάστευση νόμιμη» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι θα στηριχθεί η Ελλάδα. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Αγκυρας να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια.

  • Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό. Στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής περιγράφουν οι ηγέτες την κατάσταση και πως θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος αυτό το πρόβλημα στην βαλκανική χερσόνησο.
  • Το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα και τόνισε πως θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.
  • Η Τουρκία, έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
  • Η Τουρκία πίεσε να δοθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί.
  • Οι δράσεις του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ξεκινήσει και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
  • Στόχος είναι να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα και να εμποδίσουν τους διακινητές.
  • Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπέβαλε μία πρόταση που είναι καλό βήμα, αν εφαρμοστεί.
  • Μπορεί να δεχθεί όλους τους μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας και θα υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία από την Ελλάδα, ένας θα μετεγκαθίσταται στην η Ε.Ε. Ομως, εκείνοι που δεν επιλέγουν την παράνομη οδό και περιμένουν στην Τουρκία, θα προηγούνται για τη μετεγκατάσταση, ενώ όσοι θα επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, θα μπαίνουν στο τέλος της λίστας αναμονής για μετεγκατάσταση.
  • Αυτή η πρόταση εάν υλοποιηθεί είναι ικανή να διασπάσει το προσφυγικό πρόβλημα.
  • Η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.
  • Η Τουρκία ζήτησε να ανοίξουν και νέα κεφάλαια για την ένταξή της στην Ε.Ε. αλλά σημείωσε πως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό.

01:48 Εσθονός πρωθυπουργός: Χαράξαμε τις βασικές γραμμές

Ο Τάαβι Ρόιβας, πρωθυπουργός της Εσθονίας ανήρτησε στο twitter του: Εχοντας 12 ώρες συνομιλιών πίσω μας, σκαγραφήσαμε τις βασικές γραμμές μιας συμφωνίας με την Τουρκία για τη επόμενη σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.

01:44 Αντρέεβα: Επήλθε συμφωνία

Η εκπρόσωπος της ΕΕ Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των Γιούνκερ και Τουσκ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου σε βασικές αρχές.

01:40 Φάιμαν: Τελική λύση στις 17 Μαρτίου

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επιβεβαίωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου

01:39 «Συμφωνία με την Τουρκία»

Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγιερ έγραψε στο Twitter «Εχουμε συμφωνία. Διέξοδος με Τουρκία. Και σαφή δέσμευση για να επιστρέψουμε στη Σένγκεν μέχρι το τέλος της Συνόδου».

01:30 Τελείωσε η Σύνοδος

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε. Θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Σε λίγο, ξεκινά συνέντευξη Τύπου των Γιούνκερ-Τουσκ-Νταβούτογλου.

01:12 «15 ώρες στη Σύνοδο Κορυφής και συνεχιζουμε…»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε στο Twitter «Δεκαπέντε ώρες στη Σύνοδο Κορυφής και συνεχίζουμε…»

01:10 «Εφυγε» η αναφορά σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι απαλείφθηκε από το προσχέδιο της Συνόδου η αναφορά σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι για το οποίο έθετε βέτο η Κύπρος με τη συνδρομή της Ελλάδας

01:04 Το αίτημα Ρέντσι
Απαίτηση του Ματέο Ρέντσι ήταν, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο της Συνόδου αναφορά για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία. Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασαν στον Αχμέτ Νταβούτογλου την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις στην εφημερίδα «Zaman», η οποία τέθηκε υπό εισαγγελική εποπτεία.

00:52 Νέο προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με τον Καρλ Στάνιο Ναβάρα του Bloomberg, το νέο προσχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες με την Τουρκία έως τις 17 Μαρτίου. Προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία έως τα τέλη Μαρτίου.

Ακόμη, σε αυτό αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα στην επείγουσα κατάσταση που έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση, όπως και ότι οι εγείραν το θέμα των ΜΜΕ στην Τουρκία στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τέλος, στο προσχέδιο η ΕΕ καλωσορίζει τις προτάσεις της Τουρκίας.

Το «βέτο» των χωρών του Βίζεγκραντ αλλά και η αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο μη κλείσιμο της Βαλκανικής οδού, είναι τα «αγκάθια» τα οποία πρέπει να λύσουν μεταξύ τους οι ηγέτες των 28 πριν καλέσουν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

00:30 Οι ηγέτες επέστρεψαν στο τραπέζι χωρίς ΝΤαβούτογλου

Λίγο πριν τις 00:30 της Τρίτης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέστρεψαν στο τραπέζι της Συνόδου, μετά από ημίωρη διακοπή, ωστόσο κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν εκλήθη.
00:15 Ακυρώθηκε το δείπνο ΕΕ-Νταβούτογλου

Φυσικά, ακυρώθηκε και το δείπνο που προέβλεπε το πρόγραμμα μεταξύ των 28 και του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Στο τραπέζι συζητείται μια αναθεωρημένη πρόταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ότι το δείπνο των “28” με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού.

22:25 Αξιωματούχος της Ε.Ε.: Δύσκολη λύση απόψε

Αν οι ηγέτες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν απόψε, η απόφαση θα αναβληθεί για την επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση στο φιλόδοξο πλάνο της Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας στο Reuters. Ομως, πρόσθεσε ο ίδιος, οι Ευρωπαίοι θα καλωσορίσουν τις προτάσεις και θα συνεχίσουν την επεξεργασία τους τις επόμενες ημέρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, προτείνοντας να πάρει πίσω η Τουρκία όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα μπουν στο μέλλον στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, ταχύτερη κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους και επιτάχυνση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

«Σε πολλές χώρες αρέσει πραγματικά η ιδέα, αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη συμφωνία απόψε επειδή υπάρχει πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας. Θα την καλωσορίσουν, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα σημεία σήμερα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Θα δουλέψουμε σε αυτή τη συμφωνία εντατικά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και ο Γιούχα Σίπιλα. Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του φινλανδικού Yle στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφερε ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν ζήτημα «εντολής», καθώς πρέπει να επιστρέψουν για να πάρουν εξουσιοδότηση από τα κοινοβούλιά τους. Πάντως, στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σίπιλα έγραψε λίγο πριν από τις 11 ότι πιθανότατα η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί, ανακοινώνοντας την ακύρωση ταξιδιού που είχε προγραμματίσει για αύριο.

Σε δική του ανάρτηση και ο πρωθυπουργός της Δανίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση απόψε. «Η συμφωνία πιθανόν δεν θα επιτευχθεί απόψε, αν και είμαστε πιο κοντά. Σημαντικό να χτυπήσουμε τους διακινητές», έγραψε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν», έγραψε στο Twitter.

Συνεργάτης του ΓΙούνκερ: Πιθανή συμφωνία τη νύχτα

Πιο αισιόδοξος είναι πάντως ο Μάρτιν Σελμάιρ. O επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για καλή πρόοδο στις δύσκολες συζητήσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αντιδράσεις για τις τουρκικές προτάσεις

Κάποιες από τις προτάσεις της Τουρκίας βρίσκουν ισχυρή αντίσταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν θα ασκήσει βέτο για την μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Δεν είμαστε χαρούμενοι με αυτές τις προτάσεις», είπε στο Politico διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη, αποκαλώντας την προσφορά της Τουρκίας ως μία «λίστα επιθυμιών» η οποία αιφνιδίασε πολλές χώρες.

«Βέτο» από την Μέρκελ για τη βαλκανική οδό

Από την άλλη η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε όρους για τη διατύπωση του προσχεδίου της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κοινή δήλωση των ηγετών που θα αναφέρει ότι η βαλκανική οδός που ακολουθούν οι πρόσφυγες είναι «κλειστή».

Σε συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη Σύνοδο, δήλωσε- σύμφωνα με το Politico- ότι θα είναι αντίθετη με ένα μέρος της κρίσιμης πρότασης στο προσχέδιο που δήλωνε ότι «αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή».

Ομως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χώρες της βαλκανικής οδού και της ανατολικής Ευρώπης- ανάμεσά τους η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Τσεχία- μαζί με την Γαλλία και την Ολλανδία είναι αντίθετες σε οτιδήποτε λιγότερο από την πρόταση που λέει ότι η βαλκανική οδός είναι κλειστή.

Επίσης, οι χώρες αυτές ήταν επικριτικές για την Μέρκελ, λέγοντας ότι συντάσσεται με την Τουρκία και την Ελλάδα, ενάντια στην υπόλοιπη ΕΕ.

Το βέτο των 4 του Βίζεγκραντ

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, οι Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν δέχονται τις λύσεις που προτάθηκαν, διαφωνώντας με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν άσκησε βέτο στο πλάνο μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.

Η απειλή Τσίπρα: Συμφωνία απόψε, αλλιώς ανοίξτε τα σύνορα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις χώρες Βίζεγκραντ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξει η Σύνοδος σε απόφαση.

«Είναι υποκριτική η στάση να μην δέχεστε Σύρους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την ομάδα Βίζεγκραντ, ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (τα κλειστά σύνορα) δεν θα αλλάξει κάτι. «Μη νομίζετε ότι θα το αποφύγετε, γιατί απλώς θα αλλάξουν «διαδρόμους» οι ροές και θα έρθουν σε σας» φέρεται να είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

«Φαίνεται ότι δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση» σχολίαζαν για την ομάδα Βίζεγκραντ κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι συνιστά επιτυχία τo γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της ομάδας Βίζεγκραντ.

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τους 4 της Βίζεγκραντ που απειλούν με βέτο» σημείωναν και επέμεναν: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαίτησε να ληφθεί απόφαση για σχέδιο σήμερα, αλλιώς επαναφορά στο status quo των προσφυγικών ροών της προηγούμενης συνόδου».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.