Ανησυχητικά είναι τα νέα από το μέτωπο των “κόκκινων” δανείων, καθώς οι πληροφορίες- κυρίως από το στρατόπεδο των Ευρωπαίων- είναι ότι οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν πάρει σαφείς οδηγίες να πιέσουν μέχρι τέλους για ξεκαθάρισμα του τοπίου, χωρίς “γκρίζες” ζώνες, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αναβολές.
Απέναντι στην “επίθεση” των δανειστών στο πεδίο των “κόκκινων” δανείων, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας προσπαθεί να στήσει τις γραμμές άμυνας, κυρίως γύρω από την πρώτη κατοικία. Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή; Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πώλησης σε funds, τα δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Αντιθέτως, οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ζητώντας την εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου, που δεν προβλέπει ούτε εξαιρέσεις ούτε περιορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, ως τελευταία γραμμή άμυνας θα αντιπροταθούν στο Κουαρτέτο, κριτήρια για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι μικρομεσαίες ιδιοκτησίες.
Σκληρές αναμένονται οι μάχες για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η προστατευτική ομπρέλα- σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά- θα ανοίγει σε συνάρτηση με το τζίρο, με στόχο να μην μείνουν ακάλυπτες οι μικρές επιχειρήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς να είναι λελογισμένη.
Αυτό που έχει καταστεί σαφές στην κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών, είναι ότι η “πληγή” των “κόκκινων” δανείων πρέπει να κλείσει. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό και είναι ενδεικτικό ότι ο Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει στείλει ανάλογο μήνυμα και στην Ιταλία και στην Κύπρο, στο πλαίσιο… συμμαζέματος του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, που σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι ένα από τα “βαρίδια” για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ένα από τα μέτρα- τεχνικής φύσης- που θα ληφθεί είναι η διασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στο νόμο Σταθάκη και στο νόμο Δένδια, όπως για παράδειγμα ο σαφής διαχωρισμός ότι άλλο η αγορά κι άλλη η διαχείριση “κόκκινων” δανείων. Θέμα ημερών ή ωρών είναι, πάντως, η έκδοση Πράξης από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα funds που θα αγοράζουν δάνεια.