Σφακιανάκης: Θα με είχαν αποστρατεύσει αν δεν είχα τη στήριξη πρωθυπουργού και πολιτών…sfakiana

Εκτός από την κατάργηση των ΜΑΤ και της Δέλτα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει προεκλογικά δύο ακόμα βαρύγδουπες εξαγγελίες. Η πρώτη, ότι θα έκοβε τις πελατειακές σχέσεις από τις κρίσεις των Σωμάτων Ασφαλείας με την επιλογή του αρχηγού να γίνεται από διακομματική επιτροπή της Βουλής και η δεύτερη, ότι θα σύστηνε Συνήγορο του Αστυνομικού. Το πρώτο δεν το έκανε ποτέ, το δεύτερο θα το χρειαστούν σίγουρα οι αξιωματικοί που «σφαγιάσθηκαν».

» ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ περασμένη Κυριακή, από αυτή τη στήλη, γράφαμε: «Οσονούπω έρχονται και οι κρίσεις, που έχουν ήδη καθυστερήσει. Οι καταγγελίες για μεθόδευση κομματικής επετηρίδας δίνουν και παίρνουν και είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί αν ισχύουν ή όχι». Μια εβδομάδα αργότερα, οι καταγγελίες όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά ξεπέρασαν τις υποψίες ακόμα και του πιο κακοπροαίρετου. Οι αξιολογήσεις του Μανώλη Σφακιανάκη και του Σταύρου Σταυρόπουλου -δύο περιπτώσεις που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο «Ελεύθερος Τύπος»- φωνάζουν πως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

» ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ όμως, πόσο ωραία τα έλεγαν, λίγους μήνες πριν: «Η επιλογή των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους. Η επιλογή θα εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους», έγραφαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛ.ΑΣ, το οποίο πολλάκις είχε επαναλάβει και ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης. Προσέθεταν δε, ότι «το μοντέλο αυτό απεγκλωβίζει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας από τις πελατειακές σχέσεις, τα αφήνει να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την κατάρτιση και την πείρα τους». Ποιο μέρος αυτού υλοποίησαν; Ούτε μία λέξη.

» Η ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ μετάθεση του υποστράτηγου Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου υπηρετούσε 21 ολόκληρα χρόνια, αλλά και η ανάκληση της απόφασης αυτής σε λιγότερο από 24 ώρες (!), καταδεικνύουν πως και η πρώτη απόφαση, όσο και η δεύτερη, λήφθηκαν υπό καθεστώς πίεσης, παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και πολιτικών επιθυμιών. Ο,τι χειρότερο δηλαδή για την εύρυθμη λειτουργία ενός τόσο νευραλγικού και ευαίσθητου τομέα όπως είναι τα Σώματα Ασφαλείας.

» ΟΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ χαρακτηρισμοί του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα περί «δημοσίων σχέσεων» δεν αδειάζουν τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκθέτουν όμως τον υπουργό. Αλίμονο αν η δημοφιλία του Μ. Σφακιανάκη ή η μετριοπάθεια του Στ. Σταυρόπουλου είναι οι λόγοι για τους οποίους υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Αλίμονο αν η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας οδηγείται σε καρατομήσεις ή προαγωγές μετρώντας πόσες φορές μίλησε ή δεν μίλησε σε δημοσιογράφους ένας διοικητής. Και φυσικά, αλίμονο αν υπάρχουν υπόνοιες ή στοιχεία για πλημμελή άσκηση καθηκόντων ή ιδιοτελείς ενέργειες για έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό και το μόνο που γίνεται είναι η μετακίνησή του σε άλλο πόστο!

Με απλά λόγια, αν ο υπουργός είναι βέβαιος για αυτά που λέει, γιατί δεν απαιτεί την απομάκρυνση του κ. Σφακιανάκη; Αν πάλι δεν είναι, και ο κ. Σφακιανάκης απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μαξίμου, τότε ποια είναι η θέση του υπουργού;

» ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ πάντως, στο αν ξεπέρασε ή όχι τα όρια -πώς καθορίζονται άραγε;- της επικοινωνιακής διαχείρισης της δουλειάς του, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το πόστο του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ουσιώδεις διαφορές από τις υπόλοιπες διευθύνσεις. Πέραν του ποινικού σκέλους, έχει να κάνει με χιλιάδες ανήλικους χρήστες του διαδικτύου. Η εξωστρέφεια του συγκεκριμένου αξιωματικού, με εκατοντάδες ομιλίες και επισκέψεις σε σχολεία και χώρους εργασίας, με παροχή πληροφοριών στον Τύπο, άρα στη μέση ελληνική οικογένεια, και φυσικά η ουσιαστική δουλειά που έκαναν οι άντρες και οι γυναίκες της ομάδας του, αποτρέποντας εκατοντάδες αυτοκτονίες και εντοπίζοντας κυκλώματα παιδεραστών ή οικονομικών απατεώνων, μόνο στα θετικά προσμετρώνται.

» ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ όμως για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ψιλά γράμματα για τον ελληνικό μικρόκοσμο. Οπως εύστοχα έγραψε ο ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου, στις ΗΠΑ δεν διανοούνται να αντικαταστήσουν τους καλύτερους που έχουν σε τόσο νευραλγικά πόστα. «Μια χώρα που αξιοποιεί διαχρονικά το βαρύ πυροβολικό της και δεν το βάζει σε αποστρατεία για να ικανοποιήσει τις εκάστοτε κομματικές ορέξεις», έγραψε και πρόσθεσε: «Εκτός και αν οι κύριοι της κυβέρνησης, μετά το τηλεοπτικό τοπίο που σκοπεύουν να αλώσουν, επιθυμούν οργανωμένα και την άλωση του διαδικτύου». Δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να προσθέσουμε στο τελευταίο…

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Σφακιανάκης: Θα με είχαν αποστρατεύσει αν δεν είχα τη στήριξη πρωθυπουργού και πολιτών

«Αν δεν είχα την εμπιστοσύνη, τη στήριξη του πρωθυπουργού και την αγάπη του κόσμου, θα με είχαν αποστρατεύσει» δηλώνει ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης.


«Είμαι στρατιώτης, όχι όμως φαντάρος. Είμαι υποστράτηγος και, όπως έκαναν με άλλους συναδέλφους, θα έπρεπε να με έχουν καλέσει και να μου πουν για τη μετακίνησή μου. Αν το έκαναν, θα δεχόμουν άμεσα τη μετάθεσή μου στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Τώρα γιατί με κάλεσαν; Μου είπαν: ‘Θα γίνεις βοηθός επιτελάρχη και δέχθηκα αγόγγυστα» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρόσφατα βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του κ. Σφακιανάκη ανακοινώθηκε αρχικά ότι μετακινείται στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης.

Εν μέσω αντιδράσεων αλλά και επικριτικών προς το πρόσωπό του δηλώσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, έγινε γνωστό ότι παραμένει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τελικά αναλαμβάνει βοηθός της επιτελάρχη, αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, και επόπτης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ελεύθερος τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.