ponos-sta-podia1

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν πόνο στα πόδια και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Ο ειδικός απαντά.

Ο πόνος στο πόδι μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία (τραυματισμό, φλεγμονή, αυτοάνοσα αίτια ή χρόνιες παθήσεις) και από οποιονδήποτε ιστό του ποδιού (οστά, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, αγγεία, νεύρα, δέρμα). Μπορεί να εντοπίζεται σε ολόκληρο το πόδι ή σε κάποιο μέρος του, να εμφανίζεται ξαφνικά ή σταδιακά, να είναι σταθερός ή παροξυσμικός, να εκδηλώνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν πόνο

•  Τραυματισμός, όπως θλάσεις, διαστρέμματα, τενοντίτιδα, κατάγματα, σύνδρομο υπέρχρησης κ.ά. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. πτώση, τροχαίο ατύχημα) και συνήθως συνυπάρχει οίδημα, ερυθρότητα και περιορισμός της κινητικότητας.

•  Μυϊκές κράμπες: ο πόνος αυτός στο άκρο συχνά εμφανίζεται τη νύχτα, εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στις γάμπες και είναι πολύ δυνατός συνοδευόμενος με σύσπαση των μυών της περιοχής. Οι κράμπες συνήθως προκαλούνται από έλλειψη ηλεκτρολυτών (π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο).



•  Παθήσεις της μέσης, όπως δισκοπάθεια. Στην περίπτωση της ισχιαλγίας, ο πόνος εντοπίζεται σε ολόκληρο το πόδι, στο πέλμα ή στα δάκτυλα και μπορεί να συνοδεύεται από καυσαλγία, μούδιασμα ή και αίσθηση τσιμπήματος. Οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου (π.χ. από μια ή και περισσότερες κήλες στους μεσοσπονδυλίος δίσκους που πιέζουν τα νεύρα που εκφύονται από εκεί).

•  Αυτοάνοσα σύνδρομα. Πόνοι, οίδημα στα γόνατα και στα ισχύα και γενικότερα στις αρθρώσεις. Πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας. Ο πόνος είναι χρόνιος με υφέσεις και εξάρσεις.

•  Σακχαρώδης διαβήτης. Ο πόνος στο πόδι μπορεί να εμφανίζεται μετά από απλά ερεθίσματα, όπως η επαφή ή το άγγιγμα (παραισθησίες) και να συνοδεύεται από μουδιάσμα.

•  Θρομβοφλεβίτιδα. Χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και αίσθημα ζέστης στο πόδι που παρουσιάζει την βλάβη ή σε τμήμα του. Παράγοντες κινδύνου είναι η παρατεταμένη ακινησία, η παχυσαρκία και οι διαταραχές πηκτικότητας.

•  Κιρσοί. Ο πόνος στο πόδι μπορεί να περιγράφεται σαν βάρος.

•  Αθηροσκλήρωση. Ο πόνος στο πόδι εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει. Υποχωρεί με την ανάπαυση.

•  Όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις).

Αντιμετώπιση

Οι κράμπες στο κάτω άκρο μπορούν να αντιμετωπιστούν με μυϊκές διατάσεις που θα σας υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής ή ο γυμναστής σας, όπως επίσης και με κινησιομαλάξεις. Ακόμη θα χρειαστεί ανύψωση των κάτω άκρων και ξεκούραση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην καθημερινότητα σας και αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας.
Οι έντονοι πόνοι που ξεπερνούν τους τρεις μήνες καθώς επίσης και τα σημεία φλεγμονής (πόνος, οίδημα, ερυθρότητα) χρήζουν άμεσης αξιολόγησης από τον φυσικοθεραπευτή ή τον ιατρό σας.
Συστηματική χρήση με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή ιατρού.
Επιλογή σωστών παπουτσιών και αποφυγή ψηλών ή στενών τακουνιών.
Απώλεια βάρους.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινησιοθεραπεια, ύστερα από υπόδειξη του φυσικοθεραπευτή σας.

Η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχός μας!

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.