veto_tsipra708a

Η Ελλάδα ζήτησε από όλους τους ευρωπαίους εταίρους της να μην κλείσουν τα σύνορά τους ως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η

έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με την συμμετοχή της Τουρκίας.

Η Ελλάδα απείλησε ότι θα θέσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έντονους διαλόγους με τον Τσέχο ομόλογό του και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισε:

«Φέρτε μου να υπογράψω ό,τι θέλετε αλλά δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα τη Δευτέρα. Αλλιώς δεν έχει κείμενο συμπερασμάτων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να υπάρχει αλληλεγγύη μόνο στο Βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης κι όχι στο Νοτιοανατολικό άκρο».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον βρετανό Πρωθυποτργό Ντέιβιντ Κάμερον: «Θα βοηθήσω τον Ντέιβιντ να έχει κάτι στις βαλίτσες του, όταν επιστρέψει στη Βρετανία, αλλά αυτός έχει να διαχειριστεί την κατάσταση το Σεπτέμβριο, ενώ εμείς, άμεσα» είπε.

Στο πλούσιο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής διεξάγονται δύο παράλληλες διεργασίες: Η μια για το Brexit και η άλλη για το προσφυγικό. Για το θέμα των προσφυγικών ροών έχουν πέσει όλοι επάνω σε Σλοβενία και Αυστρία, προκειμένου να «μαλακώσουν» την στάση τους. Η Μέρκελ, ο Τουσκ, ο Γιούνγκερ και ο Ρούτε έχουν αναλάβει το «πρεσάρισμα» των δύο χωρών.


«Ζητάμε μια ομόφωνη απόφαση στο γεγονός ότι κανένα κράτος δεν θα κλείσει μονομερώς τα σύνορά του ως τις 6 Μαρτίου… σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου» δήλωνε πηγή στο γαλλικό πρακτορείο.
Η άφιξη 1 εκατ. προσφύγων και μεταναστών επιπλέον στην Ευρώπη, το 2015, έκανε ορισμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης να αντιδράσουν και να θέσουν κανονισμούς στα σύνορά τους.
Από την πλευρά της η Ελλάδα, βασική πύλη εισόδου των μεταναστών, φοβάται ότι αυτές οι χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στο έδαφός της αν κλείσουν μονομερώς τα σύνορα.

Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, η Αυστρία δεν δέχεται πλέον παρά 80 αιτούντες άσυλο καθημερινά, καθώς και 3,200 άτομα τράνσιτ. Ολοι αυτοί οι μετανάστες οφείλουν να παρουσιάζονται στο φυλάκιο Spielfeld, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Σλοβενία και όπου βρίσκεται ένα ειδικό σώμα αστυνομικών. «Αν η Αυστρία κλείσει τα σύνορά της, θα υπάρξει ντόμινο προς τα δικά μας σύνορα» εξήγησε ελληνική πηγή στο πρακτορείο.
«Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να μην αλλάξει τη θέση της ως τις 6 Μαρτίου. Ζητάμε και από τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο» πρόσθεσε ανώνυμα η ελληνική πηγή.

Le Monde: Η Ελλάδα απείλησε με βέτο και για το Brexit!
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει πρώτο θέμα στην online έκδοσή της το ελληνικό βέτο. Αναφέρει μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε σαφώς στον Ολάντ και την Μέρκελ, στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, και η οποία κράτησε 1,5 ώρα, ότι θα μπλοκάρει κάθε συμφωνία ακόμη και για το Brexit αν δεν εισακουστεί.
Και προσθέτει η Le Monde:
Η Ελλάδα φοβάται περισσότερο από όλα ότι η γειτονική της ΠΓΔΜ κλείσει εντελώς τα σύνορά της, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες μετανάστες θα μπλοκαριστούν στο ελληνικό έδαφος, την ώρα που όλο και περισσότεροι καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, μόνο οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της Ειδομενής, στα βόρεια της Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι ωθούνται πίσω από την σκοπιανή αστυνομία, η οποία υποστηρίζεται από αστυνομίες της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Σλοβακίας.
Ωστόσο, η Ελλάδα, βυθισμένη ήδη σε μια οικονομική κρίση εδώ και 6 χρόνια, δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τις υποδομές να φιλοξενήσει, να θρέψει και να περιθάλψει επί μακρόν τόσους μετανάστες. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε από τις Βρυξέλλες, στα τέλη Ιανουαρίου ότι παραμελεί τις υποχρεώσεις της στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων και απειλήθηκε με έξοδο από την ζώνη Σένγκεν. Αναγκάστηκε τότε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για να ετοιμάσει τα Hot spots που η ΕΕ της ζητάει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τσίπρας: Αν η Ευρώπη συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, θα βρεθεί σε αδιέξοδο

Ενδεικτικό της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ασκήσει βέτο ήταν τα tweet, που «ανέβασε», κάνοντας λόγο για το κρίσιμο σταυροδρόμι, που βρίσκεται η Ευρώπη.

«Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο», έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, το συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών».

Brexit: Πέντε σημεία που μπλοκάρουν μια συμφωνία Κάμερον-ΕΕ
Πέντε σημεία έχει θέσει ο Ντέιβιντ Κάμερον ώστε να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ και στη συνέχεια να την παρουσιάσει στην κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας και να την βάλει αμέσως σε δημοψήφισμα, το οποίο θα γίνει στις 23 Ιουνίου.

  • Μεγαλύτερο σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας
  • Καλύτερη διακυβέρνηση της ΕΕ
  • Δικαίωμα να καταργήσει τα κοινωνικά επιδόματα σε ευρωπαίους πολίτες που δεν είναι Βρετανοί
  • Μια χώρα που δεν είναι ικανοποιημένη από μια απόφαση της ευρωζώνης να μπορεί να αλλάξει την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μιλήσει
  • Δικαίωμα να καταργεί τα κοινωνικά επιδόματα για επτά χρόνια

Οι περισσότερες χώρες  αντιδρούν σε αυτές τις βρετανικές απαιτήσεις. Η ομάδα των χωρών του Βίζεγραντ, για παράδειγμα, αρνείται να δεχθεί την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που ζητάει το Λονδίνο για τους μη Βρετανούς.
Ευρωπαικές εφημερίδες και αναλυτές κάνουν λόγο για «μπαλέτο Βρυξελλών» και «χορογραφία ηγετών» και αναφέρουν ότι οι ηγέτες θέλουν να δείξουν ότι ο Κάμερον πάλεψε σαν το λιοντάρι στην Ευρώπη.
Η συζήτηση για τη συμφωνία Βρετανία-ΕΕ διεκόπη το βράδυ της Πέμπτης και ακολούθησε ένα δείπνο 5 ωρών για την προσφυγική κρίση. Ακολούθησαν διμερείς συζητήσεις, μεταξύ Κάμερον, Γιούνκερ, Τουσκ. Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι των ηγετών καθαρόγραψαν, για μια ακόμη φορά, την τελική εκδοχή της συμφωνίας ΕΕ-Μεγάλη Βρετανίας.
«Ορισμένοι ηγέτες, το απόγευμα της Παρασκευής άρχισαν να τηλεφωνούν στις γυναίκες τους για να τους πουν ότι θα επιστρέψουν αργά το βράδυ», ειρωνεύεται η Le Monde.
Κανείς δεν αμφέβαλε, πράγματι, ότι θα ήταν δύσκολο να βρεθεί συμφωνία μέσα στην Παρασκευή. «Ολοι θέλουν να συζητήσουν για τα πραγματικά προβλήματα, για την ελληνική κρίση», αναφέρουν διπλωματικές πηγές στον γαλλικό Τύπο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας εξέφρασε τη λύπη του, δημόσια, γύρω από το τραπέζι της Συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης, που συζητούν για τέτοια θέματα με τη Βρετανία ενώ η Ευρώπη ζει σοβαρές κρίσεις, όπως το προσφυγικό.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.