diaita-bullying

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Λαμπρινή Μόσχου, μιλά για μια μεγάλη μάστιγα που βασανίζει όσους έχουν παραπανήσια κιλά και προσπαθούν να χάσουν βάρος: το bullying στη δίαιτα, το οποίο πολλοί κάνουν άθελά τους.

Έχοντας εργαστεί και εξασκήσει χρόνια το επάγγελμα της διαιτολόγου, έχω δουλέψει με εκατοντάδες άτομα, με τα οποία καταφέραμε να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της δίαιτας και να αναπτύξουν μία υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους. Στη συνέχεια, όμως, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βγουν και να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους μία κοινωνία γεμάτη εμμονές, όσον αφορά το φαγητό και την απώλεια βάρους. Οι φίλοι τους, η οικογένειά τους, οι συνάδελφοί τους, η τηλεόραση, τα περιοδικά, οι επαγγελματίες υγείας, ακόμα και οι άγνωστοι, τους βομβαρδίζουν με λανθασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Έχω περάσει πολλές ώρες με ανθρώπους να συζητάμε το bullying που δέχονται από τους γύρω τους (πολλές φορές και με δάκρυα στα μάτια) και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για το πώς θα μπορούσαν να αντικρούσουν τα διάφορα σχόλια και να παραμείνουν ανεπηρέαστοι.



Σας παρακαλώ, σταματήστε!
Πλέον σχεδόν όλοι, λίγο ή πολύ, ασχολούνται με δίαιτες και πολύ συχνό θέμα συζήτησης στις κοινωνικές τους συναναστροφές είναι η τελευταία δίαιτα που έκαναν. Όπως κάθε χρόνο.

Έχοντας υπάρξει και εγώ σε αυτή τη θέση, μπορώ να καταλάβω πάρα πολύ καλά το πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να εγκλωβιστεί σε μία δίνη συνεχόμενων προσπαθειών απώλειας βάρους, μαζί με το επακόλουθο αίσθημα απελπισίας και ανεπάρκειας, ότι για άλλη μία φορά δεν τα κατάφεραν. Και το να καταφέρει κάποιος να απεγκλωβιστεί από αυτή την ταλαιπωρία, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για τους περισσότερους, αλλά σίγουρα είναι φοβερά ανακουφιστικό! Το να καταφέρεις να αγαπήσεις το σώμα σου, να αποκτήσεις μία υγιή σχέση με το φαγητό, να καταφέρεις να πεις «μπράβο» στον εαυτό σου για την προσπάθειά σου (ακόμα και αν δεν έχεις φτάσει στο βάρος και στην εμφάνιση που κάποιοι θεωρούν ιδανική), είναιμεγάλο κατόρθωμα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να σταματήσουν όλοι να τους υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουν και την επόμενη φορά που θα βρεθούμε κι εμείς στη θέση αυτού που ασκεί τις πιέσεις, να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:

  • Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, oπότε η απώλεια βάρους δεν είναι απλώς θέμα θέλησης του «να το ράψω». Γνωρίζετε ότι η ενασχόληση με τις δίαιτες, το ζύγισμα, το μέτρημα θερμίδων και η κατηγοριοποίηση των τροφών σε απαγορευμένες και επιτρεπόμενες είναι από τους κύριους λόγους που μπορεί να κινητοποιηθεί ένα βουλιμικό επεισόδιο; Στην προσπάθειά σας λοιπόν να βοηθήσετε κάποιον να χάσει βάρος, εάν συζητήσετε μαζί του κάτι από αυτά, το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να του κινητοποιήσετε μία υποτροπή.
  • Το ότι κάποιος μπορεί να έχει παραπάνω βάρος από το «ιδανικό» , δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι υγιής. Υπάρχουν άνθρωποι με παραπάνω κιλά, που έχουν πολύ καλύτερη σχέση με το φαγητό και με το σώμα τους και είναι περισσότερο υγιείς, σε σχέση με άλλους που έχουν «ιδανικό βάρος», αλλά χρησιμοποιούν πολύ λανθασμένες πρακτικές προκειμένου να φτάσουν και να διατηρούνται σε αυτό.

  • Κάνοντας συνέχεια δίαιτες και μπαίνοντας σε έναν κύκλο απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, από το να σταθεροποιηθεί κάποιος σε ένα βάρος, υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά έχοντας αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες.
  • Με το να λέτε σε έναν άνθρωπο που είναι παχύτερος από εσάς, το πόσο άσχημα αισθάνεστε για τα 2 κιλά που βάλατε στις γιορτές, μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε το πόσο άσχημα μπορεί να τον κάνετε να αισθανθεί. Με το να είστε πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων και να φωνάζετε από την άλλη άκρη του μαγαζιού σε μία γυναίκα με παραπάνω κιλά, ότι δεν έχουμε νούμερα για εσάς, ενώ δεν την έχετε καν ρωτήσει για το τι ψάχνει, μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε το πόσο άσχημα μπορεί να την κάνετε να αισθανθεί.

  • Πριν ξεκινήσετε να συστήνετε σε κάποιον την δίαιτα που κάνετε, σκεφτείτε αν έχετε ξανακάνει δίαιτα και έχετε ξαναπάρει το χαμένο βάρος. Γνωρίζετε ότι οι στερητικές δίαιτες οδηγούν σε υψηλότερο προκαθορισμένο σημείο βάρους; Με απλά λόγια, γνωρίζετε ότι όσο περισσότερες στερητικές δίαιτες κάνετε, τόσο βαρύτεροι καταλήγετε να είστε;
  • Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε (από πολύ μικρή ηλικία ακόμα) ότι εάν δεν ζυγίζουμε ένα συγκεκριμένο βάρος δεν θα είμαστε χαρούμενοι, δεν θα είμαστε όμορφοι, δεν θα βρούμε σύντροφο, δεν θα είμαστε επιτυχημένοι, δεν θα είμαστε υγιείς. Γνωρίζετε, όμως, ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το να μην αισθάνεται κάποιος καλά με το βάρος και με το σώμα του επηρεάζει πολύ περισσότερο την σωματική και ψυχική υγεία, από ό,τι ο δείκτης της ζυγαριάς; Οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται καλά με το βάρος τους, εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδααρτηριακής πίεσης και σακχάρου νηστείας, από ό,τι εάν τα ίδια άτομα αισθάνονταν καλά με το σώμα τους.

  • Παρ’ όλο που πολλοί από εμάς μπορεί να κατακρίνουμε τις κοινωνικές πιέσεις για να είμαστε πολύ αδύνατοι, διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως το να αποφεύγονται γεύματα, η αποφυγή ομάδων τροφίμων, η ενοχή για το φαγητό, η κατηγοριοποίηση των τροφών σε επιτρεπόμενες και απαγορευμένες, καθώς και η προσδοκία ότι πριν το καλοκαίρι ή πριν από έναν γάμο θα πρέπει να αδυνατίσουμε, θεωρούνται κάτι πολύ συχνό. Όταν εστιάζετε στις δίαιτες και στην απώλεια βάρους, ενισχύετε αυτές τις παράλογες κοινωνικές πιέσεις.

Παρ’ όλο λοιπόν που μπορεί να ήταν δύσκολο για πολλούς να απαλλαγούν από την ψυχολογία της δίαιτας και να βρουν την ισορροπία τους με το φαγητό, έχουν καταφέρει να είναι πιοπλήρεις και χαρούμενοι, να μην αφήνουν το βάρος τους να τους περιορίζει τα όνειρα και το τι θέλουν να καταφέρουν, να μην ζουν πλέον με περιορισμούς στο φαγητό και στην απόλαυση. Ας μην τους το χαλάμε λοιπόν. Προσπαθήστε το κι εσείς!

 

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed