Ρυτίδες έκφρασης, πόδι της χήνας, όπως και να ονομάσουμε τις λεπτές γραμμές στην εξωτερική γωνία των ματιών, γεγονός είναι πως δεν θα τις βλέπαμε ποταν στη ζωή μας διαλέγαμε να μην μιλάμε, να μην χαμογελάμε, να μην θυμώνουμε. Είναι δυνατόν; Μάλλον όχι.
Οι λεπτές γραμμές που διακριτικά αρχίζουν να διαγράφονται στην εξωτερική γωνία των ματιών στη δεκαετία των τριάντα χρόνων είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην επιδερμίδα. Η ονομασία πόδι της χήνας δεν είναι τυχαία. Αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για λεπτές, ακτινωτές γραμμές που στο πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο βαθιές και έντονες.
Τι φταίει
Oι κινήσεις που κάνουμε όταν μιλάμε, χαμογελάμε , θυμώνουμε ή όταν ζαρώνουμε τα βλέφαρα στο δυνατό ήλιο είναι ο λόγος που το πόδι της χήνας αποτυπώνεται τόσο νωρίς και τόσο έντονα στην επιδερμίδα. Φανταστείτε, λένε οι ειδικοί, το δέρμα σαν ένα λαστιχένιο ιμάνταπου τεντώνουμε και τραβάμε συνεχώς προς μια κατεύθυνση. Κάποια στιγμή θα «σπάσει». Tο ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους μυς που περιβάλλουν τα μάτια. Είναι σε διαρκή κίνηση. Υπολογίζεται ότι ανοιγοκλείνουν 10.000 φορές περίπου στη διάρκεια της μέρας! Φήμες, μάλιστα, θέλουν στις επιδερμίδες με ελλιπή καθημερινή φροντίδα το πόδι της χήνας να εμφανίζεται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας των είκοσι χρόνων.
Ήλιος: ο βασικός ένοχος.
Δεν είναι μόνο ότι ζαρώνουμε τα μάτια στο δυνατό φως του. Η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η αιτία για τη φθορά της ελαστίνης στο πιο λεπτό σημείο του προσώπου. Η επιδερμίδα μετά από κάθε κίνηση των μυών της περιοχής δεν επανέρχεται άμεσα στη θέση της – όπως συμβαίνει στη νεανική ηλικία- και οι λεπτές γραμμές που σχηματίζουν το πόδι της χήνας εγκαθίστανται για τα καλά.
Έλλειψη σμήγματος. Η ένταση και το μεγαλύτερο βάθος- συγκριτικά με το υπόλοιπο πρόσωπο- των ρυτίδων στην εξωτερική γωνία των ματιών, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας στο πανεπιστήμιο Kagoshima και στην Ιατρική Σχολή Jichiστην Ιαπωνία. Οι επιστήμονες μελέτησαν φωτογραφίες από την περιοχή του μετώπου 58 συνολικά ανδρών και γυναικών. Στη συνέχεια, εξέτασαν τους σμηγματογόνους αδένες από δείγματα δέρματος ενώ, ταυτόχρονα, μέτρησαν την αναλογία του βάθους της ρυτίδας με τη λειτουργία των αδένων. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, στο μέτωπο, όπου η πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων είναι μεγαλύτερη, επομένως εξασφαλίζεται η ενυδάτωση της περιοχής, οι ρυτίδες είναι πιο επιφανειακές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην περιοχή των ματιών, όπου ο αριθμός των σμηγματογόνων αδένων είναι πολύ μικρός.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Η πρώτη μας κίνηση για να προλάβουμε το πόδι της χήνας είναι η καθημερινή αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας του προσώπου φροντίζοντας να απλώνουμε την κρέμα όσο πιο κοντά γίνεται στην περιοχή των ματιών με πολύ απαλές κινήσεις. Έχοντας κατά νου την ευαισθησία της περιοχής αναζητούμε συνθέσεις με φίλτρα φυσικής προέλευσης, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου. Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, ενώ για την καθημερινή περιποίηση, τον πρώτο λόγο έχουν τα αντιοξειδωτικά, οι απαλές ενυδατικές συνθέσεις με καταπραϋντικούς, επανορθωτικούς και αντιρυτιδικούς παράγοντες. Βιταμίνες C και Ε , φυτικά εκχυλίσματα με καλμαντική δράση, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, ρετινόλη και πεπτίδια κατά των ρυτίδων είναι τα συστατικά που πρέπει να αναζητούμε στα εξειδικευμένα προϊόντα για τα μάτια, τα οποία σίγουρα μπορούν να προλάβουν αλλά και να απαλύνουν -αν οι λεπτές γραμμές είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο- το πόδι της χήνας.
clickatlife