Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, που στόχο έχει την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και του καθένα από εμάς ξεχωριστά, γύρω από την ασθένεια που μας αφορά όλους και που τείνει πλέον να λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Με το σύνθημα «Μπορούμε-Μπορώ», η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), επιδιώκουν να μεταφέρουν το μήνυμα, ότι παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις της ασθένειας, τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης της είναι ιδιαίτερα θετικά. Και είναι θετικά όχι μόνο επειδή η επιστήμη προχωρά συνεχώς στην ανακάλυψη νέων θεραπειών αλλά επειδή πλέον έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της εξάπλωσης μέσα από την πρόληψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UICC, μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 που ήταν το 2012, με τους επιστήμονες να θεωρούν εφικτή τη μείωση των πρόωρων θανάτων αν υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές, καθώς το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Παράλληλα κάθε χρόνο, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και από αυτούς 4 εκ. πεθαίνουν πρόωρα (σε ηλικίες μεταξύ 20-69 ετών).
Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ένας στους τρεις Έλληνες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερες από 28.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.
«Χάρις στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, ο καρκίνος σήμερα τείνει να μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση που ταλαιπωρεί μεν τους ασθενείς, αλλά όχι τόσο έντονα όπως παλαιότερα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος. Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών στις οικονομικά προηγμένες χώρες, οι επενδύσεις στην υγεία έχουν φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς οι πληθυσμοί αυτών των χωρών ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Πρόοδος υπάρχει λένε οι επιστήμονες, καθώς οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο μειώνονται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φθάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα «μεταφέρεται» στις 5 Φεβρουαρίου. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα με σύνθημα «Μπορούμε-Μπορώ» και όπως εξήγησε ο κ. Φιλόπουλος, μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας και να πιέσουμε το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε «όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορητικής φροντίδας».
skai