Μπορεί ο χώρος να είναι μικρότερος αλλά το εγχείρημα της διακόσμησης είναι πολύ πιο δύσκολο. Ο λόγος για τις γκαρσονιέρες.
Τα σπίτια αυτά του ενός δωματίου, επειδή ακριβώς για τους ιδιοκτήτες τους είναι ΤΟ σπίτι τους, πρέπει να επιτελούν τον ίδιο σκοπό που επιτελεί κάθε σπίτι, πέρα από το να παρέχει στέγη. Να είναι είναι ένας χώρος που τους χαλαρώνει και τους αναζωογονεί.
Πώς πρέπει λοιπόν κανείς να διακοσμήσει μια γκαρσονιέρα για να το πετύχει; Το παρακάτω στούντιο στη Νέα Υόρκη αποτελεί κάτι σαν… υπόδειγμα για τη διακόσμηση μικρών χώρων, επισημαίνουν οι διακοσμητές.
Κανόνας πρώτος: Κάνουμε γωνιές
Σε γενικές γραμμές, πάντως, το πιο σημαντικό σε μια γκαρσονιέρα, είναι να χωρίσετε το δωμάτιο νοητά σε τομείς για ύπνο, φαγητό και διασκέδαση. Πρέπει να υπάρχουν δηλαδή δύο με τρεις γωνιές. Στη μια ένα μικρό σαλόνι (καναπές και τραπεζάκι), στην άλλη μια γωνιά ύπνου (ένα κρεβάτι) και στην τρίτη η γωνιά του φαγητού (ένα μικρό έπιπλο κουζίνας και ένα τραπέζι το οποίο, όμως, μπορεί να μετατραπεί και σε γραφείο). Μερικές φορές, πάντως, η… κρεβατοκάμαρα, η γωνιά του κρεβατιού δηλαδή ίσως να πρέπει να θυσιαστεί. Εάν έχετε έναν ιδιαίτερα μικρό χώρο τότε καλύτερα θα ήταν να προτιμήσετε να φτιάξετε τη γωνιά του σαλονιού και τη γωνιά του φαγητού και να απαλείψετε τη γωνιά ύπνου. Εύκολα μπορείτε να την καλύψετε βάζοντας στη γωνιά του σαλονιού έναν καναπέ κρεβάτι.
Κανόνας δεύτερος: Τα πάντα έχουν… διπλή χρήση
Επίσης σημαντικό είναι για ένα μικρό χώρο να επιλέγονται έπιπλα με… πολλαπλές ιδιότητες. Για παράδειγμα η κονσόλα που τοποθετήθηκε ανάμεσα στα παράθυρα διπλασιάζεται και μετατρέπεται σε ένα τραπέζι στο οποίο μπορούν άνετα να δειπνήσουν δυο άτομα, ή να μετατραπεί σε γραφείο ή σε… μπουντουάρ!
Διπλή χρήση έχουν και τα coffee tables της παρακάτω φωτογραφίας που γίνονται και σκαμπό. Αρα έξτρα καθίσματα!
Κανόνας τρίτος: Προσωπική σφραγίδα
Οπως και στο δωμάτιο, έτσι και στο μπάνιο πρέπει να επιλέγεται ένα βασικό γήινο χρώμα και να μπαίνει και η προσωπική πινελιά, με λίγο χρώμα ή με κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο.
Κανόνας τέταρτος: Βάζουμε ταπετσαρία!
Βάλτε ταπετσαρίες! Είναι ένας τρόπος να κάνετε πιο… γκλαμ το σπίτι και να του βάλετε και την προσωπική σας πινελιά.
Κανόνας πέμπτος: Τίποτα βαρετό
Τίποτα σε μια γκαρσονιέρα δεν πρέπει να είναι βαρετό. Ούτε τα φωτιστικά.
Κανόνας έκτος: Οι εκπλήξεις
Οι… εκπλήξεις, όπως αυτά τα μοβ διακοσμητικά στο διαμέρισμα των φωτογραφιών κάνουν ένα χώρο πιο ζεστό. Και πιο ενδιαφέρον, παιχνιδιάρικο, ζεστό.
Κανόνας έβδομος: Η «διακριτική» κρεβατοκάμαρα
Κρεβάτι: Αν η γκαρσονιέρα είναι τόσο μεγάλη ώστε να… αντέχει τη δημιουργία και μιας μικρής κρεβατοκάμαρας καλό είναι να επιλέξετε ένα κρεβάτι που ναι μεν να καλύπτει τις ανάγκες σας, όχι όμως και να είναι τεράστιο. Επιπλέον η καλύτερη λύση είναι τοποθετηθεί σε μια γωνία και να ακουμπά στον τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο το κρεβάτι θα καταλαμβάνει το λιγότερο δυνατό χώρο στο διαμέρισμα, κάτι το οποίο αποτελεί και στόχο. Και αυτό γιατί αν το κρεβάτι δεσπόζει στο χώρο, η γκαρσονιέρα θα μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη κρεβατοκάμαρα και λιγότερο με ένα σπίτι που είναι απλά μικρό. Ο στόχος είναι η γκαρσονιέρα να είναι χώρος χαρούμενος, εξυπηρετικός, ζεστός, ο οποίος θα κρατά τον ιδιοκτήτη του μέσα: Για να διαβάσει, να φάει, να δουλέψει, να διασκεδάσει. Οχι απλά για να κοιμηθεί. Οσον αφορά τα κομοδίνα, είναι και βολικά και απαραίτητα. Το ρόλο ενός κομοδίνου, πάντως, μπορεί να παίξει το ίδιο αποτελεσματικά και ένα ράφι. Οπως αυτό της φωτογραφίας.
Κανόνας όγδοος: Βάλτε χρώμα
Το χρώμα των τοίχων επίσης παίζει ρόλο σε ένα μικρό σπίτι. Ναι τα σκούρα χρώματα θα πρέπει να αποφεύγονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι οι τοίχοι να βάφονται λευκοί. Αντιθέτως. Ο στόχος, όσον αφορά τους τοίχους είναι μέσω αυτών να δίνεται το προσωπικό στίγμα του ιδιοκτήτη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η ταπετσαρία είναι μια καλή λύση. Και εύκολη. Βάζοντας ταπετσαρία, σε μικρούς έστω τοίχους, δημιουργείς γωνιές, κάτι που είναι και ζητούμενο σε μια γκαρσονιέρα.
iefimerida