Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος θα διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής
αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, είπαν την Πέμπτη οι ηγέτες των τριών χωρών μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία.
Ομάδες εμπειρογνωμόνων θα συσταθούν για να εξετάσουν την ιδέα της κατασκευής του αγωγού ενώ προωθείται και το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης υπογράφηκε και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων μεταξύ των τριών χωρών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε ιστορική, η συνάντηση των τριών ηγετών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.
Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής για προώθηση των κοινών θεμάτων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς. Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της γέφυρας για μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη.
Αναφέρθηκε επίσης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών για άμεση μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Σχεδιάζουμε, ανέφερε, την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένης Επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γ.Στάινιτζ είπε ότι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν 10.000 με 15.000 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου – περιλαμβάνοντας αυτά του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου – που μπορούν να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες ανάγκες και να εξαχθούν και στην Ευρώπη.
Η ηλεκτρική διασύνδεση με υπόγειο καλώδιο μήκους 1.500 χιλιομέτρων θα μεταφέρει στην Ευρώπη, μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, έως και 2.000 μεγαβάτ (MW) που θα παράγονται από τα κοιτάσματα αερίου.
Οι διαχειριστές του έργου υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 329 χιλιόμετρα που θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ.
Όπως σημειώνει το Reuters, η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα σχέδια μεταξύ «των έργων αμοιβαίου συμφέροντος» καθώς είναι σχεδιασμένα να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αγορά.
Πάντως, δεν είναι όλοι αισιόδοξοι ότι η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη είναι εφικτή. «Δεν είναι εφικτή για εμπορικούς και πολιτικούς λόγους», είπε ο Μ.Λάι, πρώην γενικός διευθυντής της Κομισιόν και μέλος του Γερμανικού ταμείου Marshall των ΗΠΑ με ειδίκευση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Την Κυριακή ισραηλινός όμιλος ερευνών ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ενδείξεις ενός ακόμα κοιτάσματος αερίου σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ισραήλ, επιπλέον του κοιτάσματος Τamar και Leviathan που ανακαλύφθηκαν το 2009 και το 2010.
δολ