Τις δύο τομές που προωθεί άμεσα στο Δημόσιο Τομέα, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώθηκε για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου με θέμα «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη» ανέλυσε τις τομές που επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών:
- Διαλειτουργικότητα (Επικοινωνία) των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, η συγκεκριμένη τομή προβλέπει την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων 15 Φορέων του Δημοσίου και την κατάργηση των κλασσικών έγχαρτων πιστοποιητικών, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση πόρων και τελικά την απλοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας
Τα κύρια σημεία στα οποία στοχεύει αυτή η μεταρρύθμιση:
- Συστηματική επεξεργασία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
- Εκκαθάριση και απλούστευσή αυτού
- Ταξινόμηση και οργάνωση ανά θεματική ενότητα
- Επικαιροποίηση –Διεύρυνση-Εκσυγχρονισμό του περιεχομένου του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με σκοπό να απαντά αυτό στις σύγχρονες ανάγκες του Πολίτη και της Δημόσιας Διοίκησης
- Ενσωμάτωση των πορισμάτων της πλούσιας νομολογίας Εθνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων
- Διασφάλιση της συνέχισης αυτής της μεταρρύθμισης.
Αναφερόμενος, επίσης, ο κ. Κουρουμπλής, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Αποτελεσματικότητα» του ΥΠΕΣΔΑ, υπογράμμισε ότι «με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προωθούνται στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης το επόμενο διάστημα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δημόσιο υπάλληλο να κριθεί με βάση τις γνώσεις και τις ικανότητες που έχει και όχι την κομματική του ιδιότητα».
Υποσχέθηκε δε, πως «θα είναι παρεμβάσεις κρίσιμου θεσμικού χαρακτήρα» οι οποίες «σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο Σύνταγμα αλλά και στον εκλογικό νόμο θα οδηγούν τον πολίτη να συμμετέχει στα κοινά και να εγκαταλείψει την ιδιώτευση. Επιπλέον, θα απαλλάξουν τους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης από τη σκιά της καχυποψίας».
Δεσμεύτηκε ακόμη ότι το ΥΠΕΣΔΑ θα αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Συμμετοχικούς προϋπολογισμούς, νομοθετικές πρωτοβουλίες του πολίτη κ.α. γιατί, όπως υπογράμμισε «εμείς τον πολίτη τον θέλουμε ενεργό και όχι υπήκοο και παθητικό αποδέκτη της τύχης του» και συνέχισε:
«Εμείς επιχειρούμε μια μεγάλη ριζική ανατρεπτική επαναθεσμοποίηση των θεσμών που έχει ανάγκη η χώρα. Μέσα από την αξιοκρατία και την αξιολόγηση – μια αξιολόγηση που θα μηδενίσει το κοντέρ της αμφισβήτησης για το δημόσιο υπάλληλο – θα περάσουμε από το καθεστώς του πελατειακού κράτους, της οικογενειοκρατίας και των λογικών που ακολουθούν, σε ένα απελευθερωμένο σύστημα όπου θα κρίνεται ο δημόσιος υπάλληλος με βάση τις δυνατότητές του και τίποτε περισσότερο» και κατέληξε:
«Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα κριθεί με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων αυτών των προσπαθειών της».
iefimerida