Τον… υπέρ πάντων αγώνα δίνει από σήμερα και για τους επόμενους δυο μήνες η κυβέρνηση, ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που σε συνδυασμό με την ψήφιση του πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός και σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν από χθες κιόλας μπει σε υπερεντατικούς ρυθμούς εργασίας λόγω ασφαλιστικού. Μάλιστα, για τις 10 σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί στη Βουλή η εβδομαδιαία ατυπη σύσκεψη προγραμματισμού, υπό τον πρωθυπουργό.
Ο χρόνος έχει αρχίσει και κυλάει αντίστροφα, αφού στις 18 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους επικεφαλής των δανειστών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή δρομολογείται περί τις 20-25 Γενάρη και η ψήφισή του τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.
«Οπλο» οι συμμαχίες εντός και εκτός
Το αρμόδιο υπουργείο πάντως είναι πανέτοιμο, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να παίρνει το… δρόμο για κόμματα και δανειστές. Ταυτόχρονα, ο Γ.Κατρούγκαλος ξεκινά μπαράζ επαφών.
Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα θα έχει ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα δινοντάς τους όπως μαθαίνει το iefimerida.gr και αντίγραφο της ελληνικής πρότασης. Στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη και στη 1 με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με απώτερο σκοπό είτε να μετριάσει τις αντιδράσεις ή, ακόμα, και να αποκομίσει τη στήριξή τους.
Στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να οικοδομήσει συμμαχίες και εκτός συνόρων. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός εργασίας θα αναχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας για το Βερολίνο, ενώ στις 14- 16 Ιανουαρίου προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι.
Και στα δυο ταξίδια θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις ελληνικές θέσεις με σκοπό να ισχυροποιηθούν οι ελληνικές θέσεις.
«Κόκκινες» γραμμές και το… μυαλό στους 153
Ο πρωθυπουργός, πάντως, μέσα από τη συνέντευξή, του στην Real news, έστειλε το δικό του μήνυμα. «Εμείς θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις», είπε, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι υπάρχουν όρια, που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πατήσει.
Λυσάρι τέλος, ήταν και τα όσα ο ίδιος δήλωσε για τη στάση των βουλευτών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος του 153». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι επιτελείς του Μαξίμου χαλαρώνουν. Αντιθέτως, εξακολουθούν εργάζονται στην κατεύθυνση να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή και να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα.
iefimerida