Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών “Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ”
Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015 επισκέφθηκα τρεις οικισμούς του ορεινού όγκου των Γρεβενών,
παρέα με τους συναδέλφους πρώην διευθυντές δημοτικών σχολείων Κοζάνης Βασίλειο Τσιαφύλλη και Βασίλειο Τσιάμο μετά των γυναικών, όπου οι τοπικοί πολιτιστικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν με επιτυχία τις ενιαύσιες γιορτές τσιγαρίδας (γουρνοχαρές). Η τσιγαρίδα γίνεται από το λιπαρό μέρος του χοιρινού κρέατος (παστός), τοποθετείται σε καζάνια χάλκινα, κάτω από δυνατή φωτιά, προστίθεται λίγη ποσότητα νερού, αλάτι, ανακατώνεται με ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Στη συνέχεια προστίθενται κρεμμύδια και στο τέλος σβήνει με κόκκινο κρασί. Αποτελούσε παραδοσιακό έδεσμα. Το καλύτερο και νόστιμο φαγητό ήταν τσιγαρίδες με πράσο, τσιγαρίδες με αυγά.
Άγιος Κοσμάς: Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγίου Κοσμά Γρεβενών “Ο Άγιος Αθανάσιος” με έτος ιδρύσεως 12-2-1967 στο στέκι του συλλόγου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου. Άνθρωποι φιλόξενοι, καλόκαρδοι, ομιλητικοί μας υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα. Τσιγαρίδες, κρασί, κλούρα, πράσο όλα εν αφθονία και πεντανόστιμα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Θωμά Κουτσονίκο για την παραχώρηση dvd 49 λεπτών με αποχαιρετισμό της Πασχαλιάς τραγούδια, χοροί, εκδήλωση του τοπικού συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2011. Ο Άγιος Κοσμάς, πρώην “Τσιράκι” σημαντικό μαστοροχώρι της περιοχής μετονομάσθηκε σε “Άγιος Κοσμάς” το 1927 ένεκα της ομιλίας που έκανε ο Πατροκοσμάς στον οικισμό στα 1777 και του σημαντικού γεγονότος ότι κάρφωσε σιδερένιο σταυρό σε κλωνάρι βελανιδιάς. Στην είσοδο του χωριού σε ανηγέρθη ιερός ναός του Αγίου Κοσμά το έτος 1967.
Κυδωνιές: Δεύτερος προορισμός οι Κυδωνιές, πρώην Βαντσικό, νυν Κυδωνίαι αι. Την οργάνωση της γιορτής την είχε ο τοπικός Σύλλογος. Μαζί μας κι ο πρώην βουλευτής Γρεβενών κ.Τιμολέων Κοψαχείλης. Τσιγαρίδες, σουγλιμάδα, λουκάνικα, κρασί, καλή οργάνωση, το ηλιόλουστο της ημέρας, η ζωντανή παραδοσιακή μουσική συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης. Πάντα ήθελα να επισκεφτώ τον οικισμό όπως και όλους τους οικισμούς των Γρεβενών. Εντυπωσιάζει η ομορφιά του, το φιλοπρόοδο των κατοίκων, οι παραδοσιακές πετρόκτιστες βρύσες, η λαογραφική Συλλογή, το καφενείο στην πλατεία με την απαράμιλλη θέα με υπεύθυνη την κ. Ντίνα Γάκη, η μεταναστευτικότητα καθ’ ότι λειτούργησε Σύλλογος με την επωνυμία
“Σύλλογος των από το Βαντσικό καταγομένων στην Κωνσταντινούπολη “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ”. Παραθέτω δύο διαβατήρια από τα πιο παλιά. α) Γουλόπουλος Θωμάς του Αθανασίου με έτος γεννήσεως 1879 για αποδημία δια Ηνωμένας Πολιτείας Β. Αμερικής στις 2-3-1927, κάτοικος Βαντσικού Γρεβενών. β)Μπάρμπας Ιωάννης του Δημητρίου γεννηθείς το 1871 στο Βαντσικό επαγγέλματος ξυλουργού ζητά στις 21-7-29 διαβατήριο για Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικισμό καθ’ ότι στον εκλογικό κατάλογο της Υποδιοικήσεως Γρεβενών του 1914 ήταν εγγεγραμμένοι 224 άρρενες εκλογείς κι αποτέλεσε το ίδιο έτος εκλογικό κέντρο με εκλογείς από Κυδωνιές, Κορυφή, Αηδόνια, Λείψι, Δασάκι.
Σύδεντρο: Τρίτος προορισμός ο οικισμός Σύδεντρο. Οργάνωση της εκδήλωσης Πολιτιστικός Σύλλογος Συδέντρου με έτος ιδρύσεως 1982 και Αθλητική Ένωση Συδέντρου με έτος ιδρύσεως 1984. Πρόκειται για ένα μεικτό οικισμό, χτισμένος σε υψόμετρο 741 μέτρων με κοντινούς οικισμούς τη Ροδιά, Λείψι, Οροπέδιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του καινούργιου δημοτικού σχολείου. Νοστιμότατες τσιγαρίδες, κρασί, τουρσί λάχανο, γλυκά, κρασί, αναψυκτικά, καλή οργάνωση, ηλιόλουστη μέρα, όλα ήταν τέλεια. Τελευταίος προορισμός τα Γρεβενά για καφέ στην πλατεία Αιμιλιανού
Βίντεο των εκδηλώσεων :
Περισσότερες εικόνες από το Σύδενδρο εδώ