«Καυτός» Ιανουάριος διαπραγματεύσεων περιμένει την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι μπροστά σε διπλή πολιτική στενωπό.
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ο πρωθυπουργός καλείται να ανεβάσει ταχύτητα, ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα οι εφαρμοστικές διατάξεις που προβλέπει η συμφωνία της 14ης Αυγούστου. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα διατηρηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Ταυτόχρονα, πρέπει να θωρακίσει τη βιωσιμότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μετρά 153 βουλευτές, με τους τελευταίους να ταξιδεύουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων στις περιφέρειές τους με «άδεια χέρια».
Τα δύσκολα, όμως, είναι μπροστά: από τη μία η προγραμματισμένη νομοθέτηση του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών, κι από την άλλη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων που θα εφαρμοστούν με ορίζοντα το 2018.
Πολύ συζήτηση επίσης έγινε τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από την έντονη φημολογία ότι οι δανειστές ζητούν και νέα μέτρα. Επαυτού, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διαψεύσουν τη σχετική αρθρογραφία λέγοντας στο iefimerida.gr πως “κανείς από τους θεσμούς δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα”.
Το Μαξίμου… χρυσώνει το χάπι
Μέσα σ´αυτό το κλίμα, το τελευταίο διάστημα, υπήρξε έντονη κινητικότητα στο κυβερνητικό «στρατόπεδο». Κυβερνητικές πηγές, επιμένουν να μιλούν για «σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία» και εκτιμούν, μετά και το αποτέλεσμα των επαφών που έχουν γίνει με τους βουλευτές -και οι οποίες θα συνεχιστούν-, ότι δεν υπάρχουν «αντάρτες».
Ζητούμενο, βέβαια, παραμένει το αν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει να «χρυσώνει το χάπι» για τα χειρότερα που έρχονται το 2016, μετά και τη… “σφαλιάρα” εκ μέρους των δανειστών, που μπλόκαραν στην παρούσα φάση την ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος».
Δεν ήταν τυχαίο ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έτρεξε να μιλήσει με βουλευτές και να τους καθησυχάσει, μιας και όπως μαθαίνει το iefimerida.gr « είχαν θυμώσει».
«Μαύρος» κατάλογος ενόψει…αξιολόγησης
Διακηρυγμένος στόχος της ηγεσίας, είναι να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα ανοικτά μέτωπα και εντός του Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Προγράμματος με θετικό πρόσημο για να ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους.
Βασική προϋπόθεση, παραμένει η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η απαραίτητη νομοθέτηση εκ μέρους της Αθήνας για τα παρακάτω:
- μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό
- αλλαγές που αφορούν στην αγροτική φορολογία
- ενιαία φορολογική κλίμακα
- εργασιακά (που είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης) και
- «κόκκινα» δάνεια
iefimerida